Profesori u strahu od otkaza

V. C. S. - LJ. B.

26. 09. 2019. u 16:02

Професори у страху од отказа
Na Filološkom fakultetu u Beogradu nastavljene nesuglasice uprave i zaposlenih

FILOLOŠKI fakultet u Beogradu dobio je novi savet, a na konstitutivnoj sednici za predsednicu ovog tela izabrana je Snežana Milinković. Profesori Duška Klikovac, Boško Suvajdžić i Jovan Čudomirović ukazali su na proceduralne probleme u vezi sa vođenjem sednice, kao i na ozbiljne pravne nepravilnosti na Filološkom fakultetu, ali kako nam je rečeno, to nije imao ko da čuje. Oni su i ranije izneli niz primedaba na račun dekanke LJiljane Marković, a sada tvrde da je izabrana predsednica Saveta Snežana Milinković njena bliska saradnica.

Prof. dr LJiljana Bajić, prodekan za nastavu, rekla je članovima Saveta da je na nacionalnim studijskim programima - srpskog jezika i književnosti ostalo dosta upražnjenih budžetskih mesta i da će se na tim katedrama verovatno pojaviti problem viška zaposlenih. Članovi Saveta sa ovih katedri kazali su da za smanjenje broja studenata postoje različiti razlozi, da nije jasno zašto se ističu samo "nacionalne katedre" kad je i na nekim katedrama za strane jezike vrlo malo studenata, te da ovakav način govora više liči na pretnju nego na informaciju.


PROČITAJTE I:Decu teraju da uče na bosanskom


Formiranju Saveta prethodila je prepiska pet katedri sa upravom fakulteta, iz koje se vidi da su i neke od katedri koje su ranije podržale reizbor dekana prof. dr LJiljanu Marković odustale od te podrške.

Prof. LJiljana Marković

Reč je, naime, o katedrama za germanistiku i anglistiku, koje su se pridružile kolegama sa katedri za srpski jezik, srpsku i opštu književnost. Oni su zatražili da postupak izbora dekana krene iz početka, sa, kako kažu, legitimnim kandidatima, u novom pravnom okviru i isključivo tajnim glasanjem.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)