Miloševićeva deca nastavila gonjenje bivšeg upravnika CZ-a

Tanjug

utorak, 10. 09. 2019. u 17:21

Милошевићева деца наставила гоњење бившег управника ЦЗ-а

Blanuša (desno) Foto N. Skenderija

Nakon smrti Mirjane Marković, njena deca Marija i Marko Milošević, nastavili su krivično gonjenje nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragiše Blanuše
Nakon smrti Mirjane Marković, njena deca Marija i Marko Milošević, nastavili su krivično gonjenje nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora Dragiše Blanuše i privatnom optužnicom ga terete za otmicu svog oca, nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, prilikom izručenja Hagu 2001. godine, kao i druga krivična dela na štetu te porodice.

Nastavak suđenja Blanuši zakazan je za 16. oktobar, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić.

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu "oštećenih kao tužilaca" još 2005. protiv Blanuše podneli Slobodan Milošević, koji je tada već bio u Hagu i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

PROČITAJTE JOŠ - SAHRANA U POŽAREVCU: Uz ''Podmoskovske večeri'' drugovi ispratili Miru (FOTO+VIDEO)

Milosević je u martu 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je u aprilu ove godine preminula u Rusiji, u kojoj je poslednih 13 godina živela u azilu.

Optužnicu je, u njihovo ime, protiv Blanuše sve vreme zastupao punomoćnik, pošto oboje nisu bili u prilici da se pojavljuju u beogradskom sudu.

PROČITAJTE JOŠ - Suđenje bivšem upravniku Okružnog zatvora: Nisam oteo Miloševića

Sada su krivično gonjenje preuzeli njihovi naslednici, i to u ponovljenom postupku, pošto je prvu presudu, kojom je Blanuša bio oslobođen od optužbi, u martu 2017. ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Privatnom optužnicom nekadašnji upravnik Okružnog zatvora Dragiša Blanuša tereti se za otmicu Slobodana Miloševića prilikom izručenja Hagu, jer je bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006. godine.

Blanušu Miloševići terete i da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za šta je takođe bio oslobođen.

Viši sud mu ponovo sudi i zbog optužbe ove porodice za neovlašćeno objaljivanje Milioševićevih fotografija snimljenih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

неимени

10.09.2019. 17:32

Није крива само та бламуша већ и многе друге сврабуше и којекакве курабе које су се тада у Србији баииле најстаријим занатом на свету, политиком.

Tomislav

10.09.2019. 17:34

Tako i treba! Umesto da se gone Miloševićeva deca do Božije kuće, oni još gone druge. To nema ni u Tunguziji!

отац Макарије

10.09.2019. 17:47

Човек ни крив ни дужан трунуо у затвору где је убијен. Свима је познато да је изручен, јер пред нашим судом му није доказано ни једно кривично дело. Да му неби платили одштету, они га изручили. Одговараће сви пред Богом, јер земаљски суд није објективан. После више од деценије од његове смрти, доказано да човек није крив. Да смо га само слушали, где би нам данас био крај. Предвидео је све што нам се десило. И на крају видесмо да је само бранио интересе Србије и народа.

PETOKOLONASIMA TREBA SUDIT

10.09.2019. 18:00

Blanusi, kao i svim ostalim petokolonasima, koji su hapsili Gospodina Milosevica, treba sudit za izdaju drzave, i najstroze ih kaznit, medju tim izdajnicima, i to na vrh liste treba stavit i onog sto se javno hvali da je ucestvovao u tom hapsenju, a i dan danas taj nacisticki placenik sedi u skupstini Srbije. Hvala Bogu da je bar jedan od tih petokolonasa dobio zasluzeno medju rogove.

Bice Bolje

10.09.2019. 18:03

Nije tu kriv samo jedan covek a otmica jeste bila cim isporucis nekoga bez suda znaci da si dobro korumpiran i dobro zaradio na tome.

Zmago

10.09.2019. 18:22

Svaka mu cast sto ga je predao.Da je bio neki covek sam bi otisao u Hag.Naj pametnija stvar u zivotu sto je uradio je bila ta sto je umro .

f

10.09.2019. 20:43

umesto da su na robiji, kriminalci ganjaju ljude po sudovima, srbistan ... ali ... zaigrace mecka i pred vasom kucom :)

Boj

10.09.2019. 20:51

Nisam pristalica politike Miloševića, ALI izdati svoga i predati tuđem sudu da mu se sudi je izdaja na NAJVIŠEM nivou. Svi koji su učestvovali u tome i ne samo u ovom slučaju nego u predaji SVIH Srba su izdajice najvišeg nivoa. Kako se može vjerovati takvim ljudima? NE priča se strancima ružno o svojim sugrađanima, a još manje predaje tuđem i neprijateljskom sudu!!! Takvi ljudi su opasniji od stranog neprijatelja. Takvih se najviše bojim.

Анти Антифа

10.09.2019. 20:52

Кад видим како Хрвати,балије,Шиптари,цигани и монтенигерси нападају Слобу,знам да је био у праву.