DR GIDEON GRAJF: Imaću košmare od ustaških zverstava

J. SIMIĆ

28. 08. 2019. u 08:30

ДР ГИДЕОН ГРАЈФ: Имаћу кошмаре од усташких зверстава

ISTRAŽIVANjE Grajf analizira dokumentaciju za novu publikaciju Foto D. Dozet

Gideon Grajf potvrdio autentičnost nemačke dokumentacije o zločinima u NDH. Zgrožen sam detaljima mučenja - rekao je na promociji svoje knjige

VODEĆI istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" u Izraelu prof. dr Gideon Grajf imao je noćas košmarne snove. Svoju besanu noć lično je najavio juče u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu pošto je sa direktorom tog arhiva dr Nebojšom Kuzmanovićem pregledao nemački dosije o zločinima NDH, koji je pronađen pre nekoliko meseci kao deo ličnog fonda Hrvata Slavka Odića (Bihać 1916 - Beograd 2006), o čemu su "Novosti" ekskluzivno pisale.

Od 600 stranica svedočanstava o zlodelima NDH, i 63 autentične fotografije, profesora Grajfa najdublje je potreslo pismo koje je nadbiskupu Stepincu 1942. uputio "jedan od mnogih koji je prvo čovek i katolik, a zatim častan Hrvat".

Ovaj čovek (ima pretpostavki da je reč o Prvislavu Grisogonu) Stepincu detaljno opisuje ustaška zverstva: starci, žene i deca redovno su prvo strašno zlostavljani, pa tek onda ubijani. Ovi nevini Srbi prikivani su na panjeve, plamen vatre je lizao njihova gola prsa, njihova je koža zguljivana, otvorene rane peskom i solju posipane, oči kopane, uši, nosevi i jezici odsecani. Deca su bacana u vatru, kipuću vodu i krečane...

- Skoro nisam video ovako nešto strašno, neću moći noćas da spavam - rekao je Grajf, koji je najavio da će se postarati da ovaj dosije bude pretočena u knjigu na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku, do predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu.

Knjiga koju profesor Grajf priprema na osnovu nemačkih svedočanstava biće svojevrstan nastavak njegove studije "Jasenovac - balkanski Aušvic" koju je u utorak promovisao u Matici srpskoj u Novom Sadu. Svi posetioci nisu mogli da stanu u Svečanu salu, te je, kako je objasnio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, veliki broj njih u susednoj prostoriji pratio promociju preko video-bima što, kao je kazao Stanić, svedoči koliko Jasenovac i danas opseda svest svih nas.


PROČITAJTE I:VILI VIMER I DR RUDOLF HENZEL ZA "NOVOSTI": Nemački vrh krije istinu o genocidu uranijumom- Jasenovac je bio brutalniji od Aušvica. Imam obavezu i želju da ponudim pomoć vašim naporima i naporima UN u borbi protiv glorifikacije nacizma, a naročito protiv trendova neoustaštva - rekao je Grajf koji je u svom istraživanju utvrdio da su ustaše koristile 57 načina za mučenje i zversko ubijanje Srba, Jevreja i Roma. U Jasenovcu je, tvrdi Grajf, ubijeno oko 800.000 ljudi.

SUROVO Na 600 stranica dato svedočanstvo o zlodelima NDH , a prikazane i 63 autentične fotografije


Ambasadorka Izraela u Beogradu dr Alona Fišer-Kam naglasila je potrebu suočavanja sa vlastitom istorijom kako bi se iz Holokausta, ali i zločina počinjenih u NDH, izvukle pouke kako se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti, nikome.

Govoreći o nastojanjima savremenih hrvatskih istoričara da umanje broj žrtava u Jasenovcu, akademik Darko Tanasković istakao je da neprestano licitiranje broja žrtava govori o njihovom stanju duha koji nije daleko od stanja duha jasenovačkih dželata.


STEPINCU NIJE MESTO KRAJ ISUSA

PROF Grajf rekao je da je na "pet najvažnijih adresa" uputio zahtev da se sa Puta suza, iz srca Jerusalima, ukloni spomen-ploča zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu koji je Katolička crkva postavila početkom ovog meseca:

- Njemu nije mesto pored Isusa. On nije uradio ništa da spreči masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i u drugim ustaškim logorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Александар Пантелић

28.08.2019. 09:47

Фотографију која је објављена у овом тексту, на којој је тело измасакрираног Србина и усташких дегенерика, према мом сећању, листу "Политика" деведесетих година доставио је мој рођак, покојни Милан Воркапић. Он је био мобилисан и послат на Сремски фронт где пронашао ову грозну слику. Сећам се да ми је, када сам видео фотографију, рекао да је, не сећам се тачно који, један од усташа са слике био командант касарне у Ваљеву, граду у ком је покојни Милан једно време живео и радио.

Mija Pećanac

28.08.2019. 10:28

Napravite najzad dokumentarni film o Jasenovcu i ustašama sa svim dokazima i jezivim fotografijama,svedocima , to svet mora da vodi.

Филолог

28.08.2019. 19:03

Сад видите,зашто смо били против избора Дарка Танасковићу за емеритуса.У својој струци није начинио ништа.Нема ниједну научну монографију нити један рад у категорији М 24 или на СЦИ листи.А гура се да говори о једној стручној теми историје другог светског рата. а 888Уопште није историчар