„NOVOSTI SA SRBIMA U NOVOM BRDU: Uzimaju nam zemlju, sad bi i istoriju

D. Zečević

17. 08. 2019. u 11:02

„НОВОСТИ СА СРБИМА У НОВОМ БРДУ: Узимају нам земљу, сад би и историју

Na utvrđenju i ostacima crkve kosovske zastave / Foto D. Zečević

Reporteri "Novosti" u poseti srpskoj tvrđavi nakon poslednje provokacije prištine - isticanja zastave tzv. Kosova. Sve učestaliji incidenti Albanaca u našem, većinski srpskom kraju - kažu meštani

ZASTAVA tzv. Kosova vijorila se i u petak po podne na srednjovekovnoj tvrđavi i na ostacima Crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, uverili su se reporteri "Novosti". Veliki šator koji je postavljen u sredu u petak je sklonjen. Nije više bilo ni kosovskih snaga bezbednosti koje su prethodnog dana baš na ostacima srpskog spomenika kulture izvodili nekakvu vežbu.

Pročitajte još: Protest Eparhije raško-prizrenske zbog provokacija Albanaca

Još jedno falsifikovanje istorije i provokacija Prištine bilo je i održavanje navodnog dana tvrđave Artane u četvrtak, kako pokušavaju da preimenuju srpske zidine Novog Brda.

Meštani ovog mesta i okolnih sela, u razgovoru sa novinarom "Novosti", komentarisali su u petak da nisu ni znali za događaj na tvrđavi. Ali, kako je na uzvišenju, videli su da se vijori plavo-žuta zastava samoproglašene države.

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović potvrdio je medijima u petak da niko nije obavestio ovu lokalnu samoupravu o postavljanju zastave i da su za ceo slučaj saznali iz medija.

I meštani su bili zatečeni novim ispadom prištinskih institucija. Kažu, već su navikli na provokacije, ali ih uznemirava to što su u poslednje vreme učestale baš u Novom Brdu i okolnim selima, gde je većinsko srpsko stanovništvo.

Pročitajte još: SKRNAVLjENjE SRPSKE BAŠTINE: Kosovska zastava na Novom Brdu

- Sve su nam bliže i osvajaju metar po metar - pričaju meštani sela Prekovce, koje je najbliže Novom Brdu. - Ispod same tvrđave grade nekoliko motela.

Za jedan od ovih objekata pojedini tvrde da pripada bratu Ramuša Haradinaja. Brine ih, kažu, jer osim što im otežavaju svakodnevni život, Albanci pokušavaju i da im prisvoje svetinje i spomenike.

NEMANjIĆI NIMANI, OBILIĆ ALBANAC PRIŠTINSKE vlasti štampale su svojevremeno materijale o "istorijskom nasleđu Kosova", u kojima su srpske svetinje nazvali manastirima "vizantijsko-kosovarskog stila", u kojima su se molili "kosovarsko-albanski hrišćani". Pokušali su i da Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju predstave kao "kosovske kulturne spomenike". Kako srpske svetinje, tako prisvajaju i znamenite Srbe, pa su tako Nemanjići u kosovskoj "novoistoriji" postali albanska loza Nimani, a Miloš Obilić ni manje ni više nego albanski vitez.

- Oduvek se zna čije je Novo Brdo, ali Albanci sada pokušavaju da ispišu novu istoriju - rekla je u petak za "Novosti" Sonja Ivković, novinarka iz Novog Brda. - Provokacije su učestale, a Albanci se sve više približavaju Novom Brdu.

Da Srbima ostavljaju sve manji prostor uverevamo se i oko same tvrđave. Na ulazu je Albanac koji je čuva, kod ostataka crkve tabla na albanskom jeziku prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika, sa najavom rekonstrukcije, gde je srpska svetinja predstavljena kao katedrala, o čemu su "Novosti" već pisale. Stoji i pano sa najavom "dana tvrđave" održanog u četvrtak. U podnožju je nekoliko restorana iz kojih trešti albanska muzika. Nema mnogo posetilaca. Zatičemo tek dvoje stranaca, fotografišu, ali nisu voljni za razgovor. Čuvar ne dozvoljava prilaz tvrđavi, jer je tu, kaže, zona radova i to onih koje su nedavno otvorili Hašim Tači i nemački ambasador u Prištini. Tek što se taj skandal smirio, na temelju srpske crkve održana je rimokatolička misa.

- Zastava sa crkve će verovatno biti skinuta - kratko nam je u petak posle podne odgovorio čuvar na albanskom.

Za onu koja se vijori na tvrđavi, oko 300 metara dalje, nije želeo ništa da kaže.

Priština ustanovila i obeležila Dan tvrđave


Poslednje skrnavljenje srpske srednjovekovne baštine, postavljanjem kosovskih zastava, izazvalo je burne reakcije na Kosovu i Metohiji i u Beogradu. Eparhija raško-prizrenska zatražila je hitnu sednicu Saveta za sprovođenje i nadgledanje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama, i prekid svih nezakonitih i provokativnih aktivnosti na Novom Brdu.

- Ponašanje kosovskih institucija i rimokatoličke biskupije direktno narušava međuetničke i međuverske odnose i predstavlja flagrantan primer zloupotrebe kulturne baštine od posebnog značaja za SPC i njenih verskih objekata u jeftine političke svrhe - saopšteno je iz Eparhije, uz najavu da će se zbog provokacija na Novom Brdu obratiti međunarodnim institucijama i od njih zatražiti zaštitu.

U ažurnost međunarodnih zvaničnika ne veruje mnogo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i kaže da Srbija može da ih alarmira, ali oni na takve provokacije ne reaguju.

- U vremenu kada su ti istorijski spomenici nastali, Albanci su činili izuzetnu manjinu - rekao je Dačić. - Kosovo je težilo da se učlani u Unesko sa ciljem da kulturno blago Srbije pređe u ruke Albanaca.


Poslednji "incident" na Novom Brdu Ministarstvo kulture nazvalo je brukom:

- Nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine. Motive za ovo pretcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta.

HOĆE LI ORLOVE UMESTO KRSTOVA?

- PODSEĆAMO Prištinu da postavljanje zastave ne znači i pravo svojine nad tvrđavom u Novom Brdu. Mogli su tu zastavu da pobodu i na Mesecu, ali on i dalje ne bi bio njihov, kao što ni tvrđava u Novom Brdu i Crkva Svetog Nikole nisu njihove - navodi Srpska lista, u saopštenju dostavljenom medijima, dodajući da ni ovog puta "svilene uši međunarodnih predstavnika ne čuju apele srpskog naroda".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naglasio je da Novo Brdo nikada neće biti "kosovarski" spomenik i zapitao se da li je sledeće - "postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Патка

17.08.2019. 11:25

Вала и треба да се отима ономе који ћути.Српска пословица коју знам напамет је да је ћутање знак одобравања.

I Sta Sad

17.08.2019. 11:43

Istoriju su nam davno uzeli. Uskoro ćemo izumreti kao narod. Ostace samo secanja na to dok i to ne uzmu

Чеда

17.08.2019. 15:20

Сваки аспект нашег друштва, историје, културе, уметности, религије, свега што могу оскрнавити да би испровоцирали реакцију коју желе, они, наши непријатељи, урадиће и горе. Само уништење једних, ће друге спасити. То је једноставно тако...