Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je njihov tim za borbu protiv krivolova u toku prošle noći otkrio tri slučaja nezakonitog lova prepelica u okolini Sremske Mitrovice.

Uz asistenciju policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici na jednoj od tri lokacije, u ataru sela Veliki Radinci, kako se navodi u saopštenju društva, u nezakonitom lovu pronađen je izvesni M. K. iz Sremske Mitrovice.

U saopštenju se dodaje da je nelegalan lov vršen uz korišćenje elektronskih vabilica za prepelice, koje su zakonom zabranjene i okarakterisane kao sredstvo za masovno uništavanje divljači.

Navode i da je policijska patrola kod osumnjičenog pronašla tri krivolovljene prepelice, izvršila uviđaj i zaplenila elektronsku vabilicu.

Pored toga što je osumnjičeni koristio za lov nedozvoljena sredstva, on je u vršenju dela zatečen sam, čime je načinio još jedan prekršaj jer je lov sitne divljači, u koje se ubraja i prepelica, dozvoljeno vršiti jedino u grupi lovaca koja ima najmanje tri člana, napominju iz društva.

Oni dodaju i da su izjave i dokazi sa uviđaja prosleđeni dežurnom javnom tužiocu koji će dalje odlučivati u ovom slučaju.

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zameraju i što nadležna šumarsko-lovna inspekcija, kako tvrde, godinama ne vrši kontrole korisnika lovišta i pored saznanja da je krivolov prepelica široko rasprostranjen.

"Ovi novi otkriveni slučajevi potvrdili su ranija saznanja da se prepelice masovno krivolove, a da je usled toga njima brojnost značajno opala i da bi trajna zabrana lova na ovu vrstu ptice selice bila jedino rešenje", zaključuje se u saopštenju.