VEĆ dve decenije ne prestajem da tragam za sinom. Godinama dokazujem da sam rodila živog i zdravog dečaka, koji mi je ukraden na porođaju.

Pročitajte još:Ukradeno 29 dosijea o "nestalim bebama"

Ovako svoju ispovest počinje Milanka Momčilović (42) iz Kragujevca, još jedna od desetina žena koja život provodi u borbi da pronađe dete i vrati ga u svoj dom. Poslednje otkrivanje ukradenih dokumenata o usvojenju iz Aleksinca, koje jasno ukazuje na mračnu mrežu krađe beba, njoj uliva novu nadu da će jednom doći do istine.

- Bila sam mlada trudnica, imala zdravu trudnoću, na porođaj u Kliničkom centru Kragujevca došla sam da se porodim u terminu, bez komplikacija. Baš ništa nije ukazivalo na to da je moja beba mrtva već tri dana, kako su mi lekari saopštili - seća se Milanka. - Od tog trena, moj život i svakodnevica postaju pakao. Kroz sve to prolazi i moja porodica, naročito ćerke Danica i Milica, koje sam rodila u dve naredne godine. Dojila sam Danicu dok sam po hodnicima patologije, bolnica, socijalnih službi tražila dokumenta, papire, nalaze... Bilo šta, što bi mojoj duši donelo mir.

Pročitajte još: OPERACIJA "ZVEZDANO NEBO": Kruševac centar za krađu beba?

Niko Milanku nije mogao da ubedi da joj je dete umrlo na porođaju. Činjenice da je porođaj "prespavala", da ga se ne seća jer je bila omamljena narkoticima, unele su joj sumnju da joj zdravstveni radnici ne govore istinu.

- Nisam porođena carskim rezom, jer nemam ožiljak - priča Milanka. - Uprkos mojim zahtevima i insistiranjima, nikada mi nisu pokazali bebu niti patološki nalaz obdukcije. Kada sam 2002. godine podnela krivičnu prijavu protiv N. N. lica za otmicu deteta, nisam znala da je sudija naredio da se DNK materijal uporedi sa četiri parafinska kalupa navodno obdukovane bebe. Mnogo godina kasnije, kada je ovaj postupak obustavljen zbog neosnovanosti, saznajem za ovaj nalog, kao i da je Klinički centar parafinske kalupe predao 2004. godine ovlašćenom licu MUP. To pokazuje da su u otmice svoje prste umešali i zdravstveni radnici, ali i pripadnici policije.

Foto N. Fifić

Ovaj dokument samo je jedan u nizu papira do kojih je Milanka uz pomoć Udruženja za istinu i pravdu o bebama i njenog predsednika Radiše Pavlovića, došla za poslednje tri godine. Milankinu sudbinu deli još 40 majki iz Kragujevca. Sve one su prošle godine preko Udruženja podnele novu krivičnu prijavu, po kojoj su već započele predistražne radnje po nalogu Opštinskog javnog tužilaštava Kragujevca.

- Pre nego što je konačno 2016. godine novi rukovodilac kragujevačke bolnice Predrag Sazdanović otvorio vrata dokumentacije, godinama su me uveravali da su svi papiri pa i otpusna lista, zdravstveni kartoni, patološki nalazi, izgoreli u bombardovanju, ili da su ih pojeli miševi - priča Momčilovićeva. - Kada smo napokon došli do svih dokumenata, pisalo je da je dete bilo živo kada sam došla u porodilište, što je suprotno od onoga što su mi govorili. Navedeno je da sam anesteziju dobila posle porođaja da bi mi izvadili posteljicu, a ja sam omamljena pre porođaja. Takođe, piše da mi je dat narkotik "dolantin", koji se davao nemirnim trudnicama. A dobila ga je većina majki koje sada traže svoju decu. Više nego čudno.

PRETNjE SMRĆU

MUKOTRPNOM potragom, verujem da sam locirala sina koji mi je otet po rođenju - uverena je Milanka. - Saznala sam gde u Srbiji živi, i kada sam pokušala da mu se približim, pribavim čvršće dokaze, počele su da stižu pretnje telefonom. Ne samo meni, već i predsedniku Udruženja Radiši Pavloviću, koji je sve vreme istrage sa mnom. Tvrdimo da su nekoliko puta pokušali da nas ubiju, a Radiši je dodeljena i policijska pratnja.

Prema Pavlovićevim rečima, svi preteći pozivi koji su Milankinoj porodici upućeni, stizali su sa brojeva telefona vezanih za bivše pripadnike resora Državne bezbednosti.