Ukradeno 29 dosijea o nestalim bebama

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

21. 05. 2019. u 22:02

U Aleksinačkom centru za socijalni rad otkriveno da nedostaju predmeti o usvojenim mališanima. Dokumentacija potiče iz perioda 1976 -1985, kada je najviše novorođenčadi ukradeno

Украдено 29 досијеа о несталим бебама

Foto M. Anđela

ČAK 29 dosijea o usvajanju beba u periodu od 1976. do 1985. godine nestalo je iz aleksinačkog Centra za socijalni rad! Do ovog šokantnog otkrića došli su predstavnici Vladine komisije za nestale bebe i Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", istražujući slučaj usvojenog muškarca za kog se sumnja da je kao novorođenče ukraden iz kruševačke Opšte bolnice.

- Među tih 29 dosijea koji nedostaju nalazi se i predmet čoveka koji je tražio od nas pomoć, i on je dobio pismenu potvrdu od Centra da njegovog dosijea nema. I mi smo dobili potvrdu o nestanku 29 predmeta, jer želimo da podnesemo krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal. Dosijei o usvojenju moraju da se čuvaju sve do smrti usvojenog. Jasno je da su ovi dosijei ukradeni, što predstavlja krivično delo. Sklonjeni su jer pripadaju usvojenoj deci koja su verovatno ukradena iz porodilišta - kaže Radiša Pavlović, član Vladine komisije i predsednik Udruženja.

Kako tvrdi, u aferu su očigledno bili umešani pojedinci zaposleni u bolnici, policiji i centru za socijalni rad. Neki su bili na funkcijama, pa su napravili dobro organizovan kriminalni lanac. Slučaj usvojenika za kog se veruje da je ukraden iz kruševačke bolnice pokazuje model po kom se radilo. Deca su proglašavana, objašnjava Pavlović, umrlom, sklanjana su i za njih su pravljeni

novi papiri sa fiktivnim roditeljima, koji su fiktivno potpisivali dokumenta da daju tek rođene bebe na usvajanje, odnosno da ih se odriču.

Do ovog otkrića Komisija je došla tragajući za podacima o majci usvojenika, rođenog marta 1981. Matična služba u ovom slučaju potvrdila je da majka koja se vodi kao biološka - ne postoji i nikada nije postojala ni pod devojačkim, ni pod udatim imenom i prezimenom! U njenim izmišljenim podacima navodi se da je iz okoline Aleksinca, zbog čega su se i obratili aleksinačkom centru, gde im je lično direktorka potvrdila da je taj dosije o usvojenju nestao! I ne samo taj.

Pre odlaska u aleksinački centar, predstavnici Udruženja i usvojenik, koji traži biološke roditelje, sreli su se sa načelnikom Policijske uprave Kruševac, kome su dostavili dokumentaciju i koji je obećao da će o celom slučaju obavestiti tužilaštvo.

Foto S. Babović Klupko sumnje počelo da se odmotava u bolnici u Kruševcu

- Dečak je, prema papirima, rođen 3. marta 1981. i u bolnici je bio tri dana, kada je direktno odveden u porodicu, u selo blizu Aleksinca. Tu je 7. marta dobio prebivalište, da bi naknadno bili falsifikovani papiri sa izmišljenim imenom majke (imena oca ima samo na prvoj prijavi rođenja, posle čega se pojavljuje i druga prijava, u kojoj ga nema). Prebivalište mu je, dakle, upisano pre nego što je uopšte zaveden u matične knjige rođenih, 10. marta! U matične knjige zaveden je dan pre nego što je stigla prijava njegovog rođenja - kaže Pavlović.

On naglašava da se sve to dešavalo u periodu kada je najviše beba proglašeno umrlim, a zapravo su otete iz porodilišta i date na usvajanje.

- U istrazi ove afere imamo punu podršku Centra za socijalni rad, MUP-a, državnog vrha i tužilaštva - konstatuje Pavlović.

PROTEST U BEČU

TRI udruženja roditelja nestalih beba - Beograda, Srbije i Vojvodine, organizovaće u Beču, 24. i 25. maja, deljenje pamfleta na Švedenplacu. Želja im je da upoznaju Austrijance sa aferom krađe beba u Srbiji, jer jedan broj roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta danas živi tamo. Posle Beča slične manifestacije biće organizovane i u drugim evropskim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vladimir Lazović

21.05.2019. 22:15

Ove spodobe,ako su živi,ne suditi nego pobiti.Imam dvije devojčice i ne bih imao milosti prema nekome ko bi mogao i vlas kose djeci počupati.

Dark

21.05.2019. 22:46

E,dabogda se istražili kao nacija,jer bolje ne zaslužujemo! Kako smo se ispoganili ne bilo nas!

Востани Сербие

21.05.2019. 22:48

Џаба пишете,џаба разоткривате...Зна се да су они који су се бавили овим или покојни или су чланови владајућих партија (није битно која,само да је на власти) Срамота заиста...Не зна се да ли већа због свега што се радило или због тога што се све заташкава и држава ништа не ради да помогне породицама.

realist

21.05.2019. 22:48

Kakva Administracija I lopovluka u drzavi koju treba sve zaposlene procesuirati koji su radili na takvi mestima dabi sada uzivali po zatvorima.

Srba

21.05.2019. 23:10

Da se ne lažemo. Dobar biznis za doktore a velika tragedija za roditelje i decu. Trebalo bi ustanoviti kaznu od po 40 godina zatvora za sve učesnike u toj raboti, jer nema većeg krivičnog dela nego ukrasti majci bebu i istu prodati.

Istina

21.05.2019. 23:34

ODGOVORNO TVRDIM da su osobe koje su ucestvovao u svemu,a Radite su u UDBII sada su penzioneri oko 72 godine odlucili su da Nas likvidiraju ,Nas sto smo ukradeni od majke .Meni su to rekli jos 2007 I prisilno me da I'm president svu imovinu u Ambasadi Srbije u Svedskoj .# Apelujem na Ambasadi da urgira kod Policije ! Ugrozen sam .

Tito

21.05.2019. 23:39

Javnost ce se iznenaditi kada se bude zvanicni saznao da je Marsal Tito oduzeli svog sina od zakonite Zene Jovanke Broz ,odredila joj kucni pritvor,a sina zajedno sa 2 agenta UDBE poslao u Svedsku kod nemackih Generals Rene Millera ,Gestapo Generals ! Ja sam taj sin - govorim istinu I mogu I Na poligraf !