GRAD oko koga se plete najviše sumnji da je sredinom sedamdesetih do polovine osamdesetih bio u središtu otmica novorođenčadi je – Kruševac.

Pročitajte još: LEKARI DETE ODMAH PROGLASILI MRTVIM: Našli dokaze da je beba ukradena

Ovu tezu zastupa deo roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene po rođenju i pod čudnim okolnostima, do danas nerasvetljenim, date na usvojenje. Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama" jedna majka iz Kanade svedočila je, tako, da je na poslednjem spratu porodilišta u ovom gradu, pre četiri decenije redovno boravila nepoznata Nemica, za koju se sumnjalo da je zadužena za "selekciju" beba koje će ići u inostranstvo.

Pročitajte još: KRALjEVČANI PODNELI PRIJAVU: Krivična zbog bebe iz zamrzivača

Jedan od dečaka rođenih, prema papirima, u ovoj bolnici 1981. godine sumnja da je i sam bio žrtva krađe. Odnosno, da je njegovim biološkim roditeljima rečeno da je mrtav, a da su zatim urađeni fiktivni papiri sa izmišljenim imenom majke. Za pomoć se obratio Vladinoj komisiji za nestale bebe i Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama", pokušavajući da otkrije identitet roditelja. U papirima je upisano ime žene iz sela blizu Aleksinca, a usvojenje je urađeno preko tamošnjeg centra za socijalni rad. Istraga Komisije i Udruženja pokazala je da dosijea o usvojenju dečaka - nema.

- Dosijei u periodu od 1976. do 1985. fizički ne postoje - potvrdila je za "Novosti" direktorka Jasmina Nikolić. - Za taj period u knjizi usvojenja postoje upisi, ali nigde nema ukupno 29 predmeta. Pretražili smo svoju i arhivu opštine, tražili smo i preko Istorijskog arhiva, ali ništa nismo našli.

Posebnu pažnju posvetili su slučaju usvojenika zbog kog je cela priča i počela da se odmotava.

- Uz podatke koje smo imali o biološkoj majci, kontaktirali smo sa matičnom službom iz sela i Opštinom Aleksinac, ali tamo nema upisa rođenja pod njenim imenom i prezimenom. Kontaktirali smo i sa policijskom stanicom, da vidimo da li je moguće pratiti kretanje te osobe, međutim pošto nemamo ime njenog oca, datum rođenja, ni matični broj, ostali smo bez rezultata. Isto se desilo i u osnovnoj školi - kažu u aleksinačkom centru.

Foto P. Milošević

Ceo predmet Radiša Pavlović, član vladine komisije i predsednik Udruženja, predao je načelniku kruševačke policije, a dalji potezi očekuju se od tamošnjeg tužilaštva. Jer ovo je prvi konkretan dokaz, kaže Pavlović, o krađi novorođenčadi, na koji država mora da reaguje, jer je u pitanju jedan od najstrašnijih zločina u tadašnjoj državi.

- U slučaju ovog usvojenika postoje ozbiljne indicije da su uključeni ne samo tadašnji lokalni funkcioneri, već i ljudi iz Državne bezbednosti - kaže Pavlović, i dodaje da se svojevremeno pričalo o operaciji "Zvezdano nebo", navodno započetoj u Kruševcu. Reč je o nekakvom mračnom ugovoru, kako se priča, potpisanom u ovom gradu o izvozu dece na usvojenje, počevši od ratne siročadi nadalje.

Za detetom traga i Ljiljana Janković (60) iz Niša. Vest da su pronađeni prvi dokazi o krađi beba vratila joj je nadu da će i sama pronaći sina, rođenog 29. avgusta 1982. godine, u niškom porodilištu.

- Muško dete, po rođenju odmah je zaplakalo, sve normalno. Imao je kovrdžavu kosicu, na mene. Sutradan sam čula da beba nije dobro i da mora u bolnicu u Beograd, zbog komplikacije sa plućima. Otpustili su me kući, rekli da nema potrebe da idem sa detetom, a posle nekoliko dana iz Beograda je stigla - umrlica. Po otpusnoj listi dete se i dalje vodilo kao da je na lečenju. Počela sam da sumnjam, pa sam se vratila po otpusnu listu, ali je nikada nisam dobila, kao ni izvod iz matične knjige rođenih - kaže Ljiljana.

Ljiljana Janković

ZVEZDANO NEBO

I DANAS postoji nekoliko sačuvanih obdukcionih nalaza navodno umrlih beba na kojima kao dijagnoza na engleskom piše "zvezdano nebo"! Faksimile tih dokumenata objavio je pokojni novinar "Novosti" Miša Ristović u knjizi "Rođeni da nestanu", a "Novosti" su objavile priču jedne takve porodice 2004.