Domovi za stare čekaju isplatu

J. Ž. SKENDERIJA

02. 04. 2019. u 21:02

Od 25 predviđenih, potrošena tri miliona za privatni smeštaj penzionera. Popunjeno svega pedesetak od 900 ponuđenih kreveta kod privatnika

Домови за старе чекају исплату

Free image Pixabay

OD odobrenih 25 miliona dinara za subvenciju smeštaja u privatnim staračkim domovima, u prošloj godini potrošeno je manje od tri miliona! Problem nedovoljnog broja mesta u državnim ustanovama na taj način nije rešen, pošto je od 900 ponuđenih kreveta u 41 domu za stare uz državnu dotaciju, popunjeno svega pedesetak, a u kasi Ministarstva za rad ostalo je oko 22 miliona dinara.

Zbog loše organizacije, mnogi privatnici, iako su potpisali ugovore sa nadležnim ministarstvom, nisu učestvovali u projektu. Privatnim ustanovama novac nije uplaćivan, a nedavno su dobili usmeno obećanje da će ovih dana nadležni izmiriti zaostale obaveze. U međuvremenu, raspisan je novi javni poziv koji traje do sutra, pet dana kasnije je otvaranje ponuda, a dan kasnije je potpisivanje ugovora sa domovima.

- Do nesporazuma je došlo između centara za socijalni rad i privatnih ustanova sa jedne strane i Ministarstva rada sa druge, jer smo drugačije tumačili datum otkad se računa smeštaj, a samim tim i subvencije države - kaže Saša Ristović, sekretar Udruženja privatnih domova za stare. - Veće ustanove su ovaj finansijski problem mogle da prevaziđu, ali za one sa desetak korisnika to su ozbiljni problemi.

Naš sagovornik objašnjava da je bilo problema i u isporuci ugovora putem "Pošte", putovali su po tri meseca, poslati su na pogrešne adrese, te je samim tim odloženo i njihovo potpisivanje.

- Mnogi vlasnici privatnih domova su izašli iz priče, jer nisu želeli da stvaraju sebi dodatnu nesigurnost - kaže on. - Iako je 41 dom za stare bio potpisnik ugovora, većina nije primila korisnike uz državnu subvenciju. Za neke nisu ispunjeni uslovi kategorije klijenata, jer, recimo, ne primaju dementne ili mentalne retardacije. Tek kada dobiju dijagnozu, odnosno lekarsku dokumentaciju i objašnjenje, ustanova odlučuje da li će korisnika da primi ili ne.

Free image Pixabay


Ristović naglašava da je u ovogodišnjem javnom pozivu promenjena celokupna procedura. U roku od 48 sati centri za socijalni rad, privatni domovi i Ministarstvo rada će poslati obrazac o korisniku na verifikaciju. Dan potpisivanja ugovora između ministarstva i privatnika biće i datum otkad važi državna subvencija, kako ne bi više dolazilo do organizacionih nesporazuma.

- Ne postoji tačan iznos kolika će biti subvencija, sve je individualno - kaže Ristović. - Na primer, ako je cena smeštaja 40.000, korisnik ima penziju 20.000, država će dotirati preostali iznos. Međutim, ukoliko je penzioni ček 10.000, iz državne kase biće uplaćno 30.000 dinara. Na taj način će moći da se izađe u susret većem broju najstarijih.


PLAĆAJU DO 44.500 DINARA

OVE godine budžetom Ministarstva za rad odobreno je nešto više od 20 miliona dinara za subvenciju smeštaja u privatnim domovima za stare. Gornja granica cene smeštaja je 44.500, a donja 40.000 dinara. Lane je limit bio na 37.500 dinara. Tako da svi domovi koji nisu mogli da se uklope u ovu cenu, nisu mogli da učestvuju u projektu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije