Podrška Američkog muzeja Holokausta za Staro sajmište

Tanjug

petak, 08. 02. 2019. u 14:28

Подршка Америчког музеја Холокауста за Старо сајмиште

Foto Tanjug

Zoran Đorđević razgovarao je sa zamenikom direktora Američkog muzeja Holokausta Robertom Vilijemsom i jednim od direktora u centru "Simon Vizental" Mark Vajčmanom
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa zamenikom direktora Američkog muzeja Holokausta Robertom Vilijemsom i jednim od direktora u centru "Simon Vizental" Mark Vajčmanom.

U toku razgovora, navodi se u saopštenju, ministar je informisao sagovornike u kojoj fazi se nalazi Nacrt Zakona o Ustanovi spomen žrtve Staro sajmište i naglasio značaj njegovog usvajanja.

Zamenik direktora Američkog muzeja Holokausta Robert Vilijems rekao je da je njegova institucija voljna da Srbiji ponudi podršku pri izgradnji memorijalnog kompleksa Staro sajmište, značajnog za očuvanje sećanja na srpske, jevrejske i romske žrtve koje su svoje živote izgubile tokom Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ - Kasne i zakon i memorijal

Ministar je tokom sastanka izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da ugosti predstavnike veoma značajnih kulturnih institucija koje čuvaju sećanje na žrtve Holokausta.

"Holokaust, kao simbol najvećeg stradanja Jevreja, ali i Srba i Roma, bio je najveća sramota koju je svet dozvolio pod vođstvom nacista i te žrtve nikada ne smeju biti zaboravljene", istakao je Đorđević.

Đorđević je, kaže se u saopštenju, dodao da Vlada Srbije neće odstupati od jasnog pravca delovanja, koji podrazumeva miroljubivu politiku, politiku stabilnosti, ekonomskog razvitka i politiku kompromisa koju je, navode, odredio predsednik Srvije Aleksandar Vučić.

Direktora Američkog muzeja Holokausta Robert Vilijems je na kraju razgovora, navodi se, pohvalio posvećenost srpske delegacije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust.

Komentari (2)

Mišo Preradović, prof. Istorije

09.02.2019. 12:38

Ovaj Muzej holokausta u Vašingtonu poseduje ogroman broj originalnih dokumenata ,koja su mikrofilmovana, iz kojih se može videti sve o aktivnostima SS-ovaca i njihovih saradnika na tlu Jugoslavije, što se može lepo videti na interernetu na Bilbioteka Znaci.net.

Синиша Михаиловић БАЧ

09.02.2019. 17:28

Хвала вам професоре Прерадовићу ! Ево отворих на интернету страницу тог Музеја и изненадих се колико је оригиналних докумената на немачком језику, а међу њима ево и Извештаји са ратишта у Србији, пред ослобађање Београда. Сад ми је јасно, због чега се ови београдски историчари никада не позивају на ова документа из овог музеја, него на некава таванска документа. Бога ми има овде свашта o Дражи, Недићу....