Kasne i zakon i memorijal

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

20. 07. 2018. u 10:02

Nezadovoljstvo zbog sporosti u donošenju propisa za kompleks Staro sajmište. Za ustanovu spomen-žrtve biće nadležno Ministarstvo kulture

Kасне и закон и меморијал

U glavnu kulu nedavno se uselila porodica Foto N. Fifić

NI posle brojnih najava da će Srbija ove godine dobiti zakon o Starom sajmištu tj. zakon o ustanovi spomen-žrtve, od toga još nema ništa, a i od izgradnje memorijalnog centra smo prilično daleko. U Centralnu kulu, u kojoj su se godinama nalazili ateljei umetnika i koju su gradske vlasti iselile, nedavno se uselila jedna romska porodica.

I Italijanski i Češki paviljon imaju stanare, pa je pitanje kada će biti osposobljeni za rekonstrukciju, dok se u Turskom paviljonu, u kome je bila logorska mrtvačnica, nalazi restoran. Spasićev paviljon, gde je bila bolnica, i koji je planiran za muzej Holokausta, privatizovan je još devedesetih i tu se nalaze teretana, restoran...

Komisija za Staro sajmište sastaje se danas i, po verovanju njenog predsednika, episkopa Jovana Ćulibrka, mogla bi da kaže poslednju reč o nacrtu zakona.

- Komisija će se izjasniti o nacrtu zakona Ministarstva rada i nadam se da će posle toga ući u redovnu proceduru - rekao je episkop Jovan za "Novosti".

Zakonom nisu zadovoljni u jevrejskoj zajednici, ali ni u samoj komisiji. Jedan od članova, Haris Dajč, zamera što nije jasno da li logor Topovske šupe ulazi u sastav memorijala.

Ne zna se ni pod čijom "kapom" će biti memorijal i u kom statusu. Biće sastavljen od četiri zgrade - muzeja Holokausta, genocida, Porajmosa i zgrade u kojoj će biti prikazan istorijat Sajmišta. Ovi muzeji neće imati očekivanu autonomiju, već jednog direktora i biće pod ingerencijom Ministarstva kulture.

Veran Matić, član Komisije, potvrđuje da je izmenom nacrta ustanova ostala bez posebnog statusa:

- Sada je predviđeno da osnivač bude Ministarstvo kulture, a odredbe zakona su vrlo široke, pa će sve specifičnosti institucija unutar ustanove više paralizovati rad nego što će ga omogućiti. Uostalom, i samo to Ministarstvo dalo je negativno mišljenje o nacrtu. Planirano je da se u memorijal unese Muzej genocida sa svim kontroverznim nasleđem, a nije predviđena najšira autonomija muzeja Holokausta, niti pomoć za muzej Porajmosa.

HITNA PROCEDURA

VERAN Matić kaže da je predstavljena i ideja da zakon bude usvojen po hitnom postupku, jer se za dve godine navršava 75 godina od proboja logora:

- Ministarstvo i Vlada su nedopustivo odugovlačili sa radnom verzijom zakona, a onda su sve izmenili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije