SUDOVI DONOSE SKANDALOZNE ODLUKE: Potomcima nacista se vraća imovina

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

12. 12. 2018. u 09:02

СУДОВИ ДОНОСЕ СКАНДАЛОЗНЕ ОДЛУКЕ: Потомцима нациста се враћа имовина

Hajnrih Himler, komandant SS divizije, sa vojnicima u Kraljevu

Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike ovog ustaškog pokreta. Jedinica domaćih Švaba važila za jednu od najokrutnijih

SUDOVI su počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, a država je, posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive! Po rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, ovakvih slučajeva je sve više, ali će se Agencija ipak oglušiti o odluku Upravnog suda.

Pročitajte još - BEOGRADSKE PRIČE: Krigla "Princa Eugena"

- Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi SS Princ Eugen divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti - kaže Sekulić.

Ovakva praksa počela je presudom od pre dve godine, kada je Upravni sud poništio odbijajuće rešenje Agencije za restituciju i Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, o vraćanju imovine naslednicima A. M., kog je Vojni sud osudio na smrt streljanjem 1944. kao ratnog zločinca. U presudi je navedeno da je bio član ustaškog pokreta od 1941. i sarađivao sa ustaškim agentima, koji su se okupljali u njegovoj kući. Upravni sud je, pak, naveo da je A. M. rehabilitovan, čime su poništene sve prethodne presude i stekli se uslovi za restituciju.

MASOVNI RATNI ZLOČINI PRIPADNICI Princ Eugen divizije zarobljene partizane su bez izuzetka streljali, uključujući i ranjenike, a u zonama borbe vršili su odmazde nad civilima. Za tri dana u Sinjskoj krajini, u martu 1944, ubili su 1.500 ljudi, a više stotina stradalo je u masakrima u Pivi 1943, Aržanu 1943, i selu Velika Jula 1944. General Jozef Kibler, komandant 118. lovačke divizije, izjavio je da su bili poznati po "preoštrim postupcima prema narodu".

U skladu sa takvim stavom Upravnog suda, Ministarstvo finansija moralo je da poništi i ostala odbijajuća rešenja Agencije za restituciju, pre svega za pripadnike SS Princ Eugen divizije, koje su sudovi rehabilitovali. Reporter "Novosti" imao je uvid u tri takva rešenja u vezi sa pripadnicima SS snaga iz Srpske Crnje, Vršca i Zrenjanina.

- Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Zato po zakonu nemaju pravo na povraćaj - ne odstupa Sekulić.

Zanimljivo je i da se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato npr. uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

SS divizija Princ Eugen bila je nemačka Vafen-SS brdska divizija, u početku sastavljena isključivo od dobrovoljaca, folksdojčera, ali su kasnije pripadnici mobilisani. Važila je za najozloglašeniju nemačku jedinicu, a njeni komandanti su posle rata osuđeni za ratne zločine u selu Kriva Reka, na Kopaoniku, kada su krenuli u obračun sa četnicima Dragutina Keserovića.

Strahinja Sekulić

U Krivoj Reci ubili su 120 civila, spalivši ih u crkvi! U drugim selima na Kopaoniku likvidirali su 300 civila, a u selima na Goču 250. Tokom "Operacije Kopaonik" ubili su ukupno 670 seljaka. Divizija je bila okosnica nemačkih snaga 1943, u Četvrtoj i Petoj neprijateljskoj ofanzivi, odnosno operacijama "Vajs" (Bitka na Neretvi) i "Švarc" (Bitka na Sutjetsci).

Koliko je Nemcima bila dragocena, najbolje pokazuje podatak da je Himler lično doleteo u Kraljevo, 1942. godine, da izvrši smotru njenih pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

cicamilica

12.12.2018. 09:15

u potpunosti se slazem sa vasim osvrtom na problem. Al mozda je malo kasno...

Srpko Medenica

12.12.2018. 09:26

Samo u Srbiji koja ne ceni samu sebe i žrtve nacističkog i iluminatskog terora koji je uvek dolazio sa iste adrese u oba rata a i pre berlinskog kongresa i samo kod nas je dvojni državljanin na čelu administracije pa to nema ni u Sao Principe ili

Sloba

12.12.2018. 09:28

Srbe samo treba ostaviti na miru, da se ne inate, i oni ce sami sebe unistiti. Nemci su se isuvise zurili s nama u proslosti.

Zika

24.12.2018. 21:54

Zasto su imovinu od mog oca Srbina po nacionalnosti oteli 1958 kad je imao 18 godina ciji su majka i tetka stradali u Dudiku u Vukovaru od ustaske ruke, a ulaskom evropskih vrednosti u Srbiju 2007 godine preko agencije za privatizaciju prodata je mafijasu iz Surcina iako je urec o dva lokala u sklopu kuce koji se nalaze u prizemlju iste i kao takvi mogli su biti vraceni u naturalnom obliku gde drzava ne bi imala nikakvog troska. Tesko je biti Srbin cak i u Srbiji sto je apsurd.