BEOGRADSKE PRIČE: Krigla Princa Eugena

Z. NIKOLIĆ

08. 12. 2018. u 15:15

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Кригла Принца Еугена
U Arheološkom institutu na Donjem gradu, pored bezbroj eksponata, stručnjaci čuvaju i neobičnu pivsku čašu

OKUPACIONE ambicije nemačke vojske u Drugom svetskom ratu bile su veoma velike, tako da su nacisti osvajanjem Beograda već pomislili da su okončali "ratni posao".

U štampi koja je u Beogradu izlazila tokom ratnih godina ("Novo vreme"), tokom 1942. godine se često pominje kako se nešto odvijalo "pre rata", jer su osvajači kao "rat" smatrali samo onih nekoliko dana tokom kojih su zauzimali Beograd i Jugoslaviju.

Njihov plan je bio da naš grad postane glavni grad Podunavskog Rajha, a da ponese sasvim novo ime - Princojgenštat (Princeugenštat).

Slava princa Eugena, germanskog ratnika bila je velika u austrijskoj i nemačkoj javnosti, a princ Eugen (ili Ojgen, kako se pravilno izgovara) bio je vojskovođa vredan svakog poštovanja. On je 1716. godine osvojio Novi Sad, a godinu dana kasnije i Beograd. Otevši ove gradove od Turaka umnogome je doprineo utemeljenju austrijske, odnosno katoličke, hrišćanske vlasti na ovom prostoru tokom nastupajuće dve decenije. Istina, naslednici princa kojeg su naši preci zvali i Evđenije, nisu imali kapaciteta da očuvaju novoosvojene teritorije i Otomanska imperija se posle 1739. godine opet vraća na ovo podneblje.

Priča ovog puta počinje u Arheološkom institutu u Donjem gradu na Kalemegdanu. Tamo nam arheolog dr Vesna Bikić pokazuje jedan vredan "suvenir" iz doba Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Za kraljevskim volanom

Naime, nacisti u to vreme formiraju zloglasnu es-es diviziju kojoj su nadenuli ime Princa Eugena. Ta zločinačka formacija ostala je po zlu zapamćena na prostorima bivše Jugoslavije, a njen ubilački pečat bio je posebno tragičan jer su je mahom činile podunavske Švabe iz Vojvodine koji su dobro poznavali naš jezik.


Ostao je podatak da su jedno vreme boravili i u Beogradu, pa je jedna pivska krigla ostala na policama Arheološkog instituta, očuvana iz ratnog vremena. Na njoj čitko piše kako je pripadala vojnicima ove jedinice.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Kirova grobnica Neznanog junaka

ZLOČINI

VOJNICI es-es jedinice "Princ Eugen" ostali su poznati po zločinima širom Jugoslavije. Bila je to zvanično dobrovoljačka, brdska jedinica, kojoj je specijalnost bilo antigerilsko ratovanje. Posle velikih pobuna srpskog naroda, pogotovo na teritoriji NDH bila je angažovana najviše na tom prostoru. Činili su je uglavnom nemački dobrovoljci iz Banata, Bačke i Erdelja u Rumuniji, dok je oficirski kadar bio regrutovan od strane Nemaca iz samog Rajha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije