Problem je veliki, višeslojan, kompleksan. Za naše stare bilo je sasvim normalno da imaju mnogo dece. Moja baka po ocu imala je 12 dece, a baka po majci šestoro. Ali se tada i u vreme kada sam i sama bila mlada, sve razlikovalo u odnosu na ovo doba, prvenstveno u međuljudskim odnosima. Danas nema povezanosti. Mladi su otuđeni, sa svojim telefonima u rukama, nema kontakta, nema dodira, emocije, fluida, hemije... pa ni ljubavi i dece.

PROČITAJTE JOŠ: Promocija porodičnih vrednosti

Dete je danas velika investicija. Sve što je potrebno od momenta kada se rodi, pa kroz školovanje, papreno je skupo. A onda bračni par, osim što mora da proračunava svaki mesec, da li će biti dovoljno za stanarinu, ili kredit, hoće li pronaći, ili izgubiti posao, mora još i da brine kako da obezedi sve neophodno za dete... U takvoj atmosferi mnogo je teško podizati decu, širiti porodicu.

PROČITAJTE JOŠ: Dejan Savić: Što više šljiva za više Srba

Sigurnost, kakva je postojala u vreme jednopartijskog sistema u socijalizmu, pristojan život, lagodan, normalan, a ne konstantno sa strepnjom za sopstvenu egzistenciju, osnovni je uslov da bi se više mladih odlučivalo na brak i porodicu.