MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

SVEČANOM liturgijom ruskog i srpskog patrijarha Kirila i Irineja, koju su služili u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi danas je počelo praznovanje Dana slovenske pismenosti i kulture. Pre toga su patrijarsi i predstavnici pravoslavnih autokefalnih crkava kao i amabasadori slovenskih zemalja položili cveće na spomenik slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija.

PROČITAJTE JOŠ - PATRIJARH IRINEJ U MOSKVI: Srbi veoma bliski ruskom narodu

Informaciju o nagradi Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koju je u sredu uveče u Moskvi dobio srpski patrijarh Irinej objavili su brojni ruski mediji, a posebno je istaknuta njegova izjava da se Srpska pravoslavna crkva kategorički protivi da Ukrajinska pravoslavna crkva dobije autokefalnost:

- Svima je dobro poznat podvig stotine hiljada Srba koji su se do smrti borili za sveto pravoslavlje. Zbog toga nije potrebno mnogo reči da se objasni kako se odnosi Srpska pravoslavna crkva prema tome šta se događa sada u Ukrajini. Svako ko pomaže ukrajinskim raskolnicima, neprijatelj je ne samo Ruskoj pravoslavnoj crkvi nego i svim pravoslavnim slovenskim narodima - izjavio je patrijarh Irinej.

"Novosti" su već pisale da se ukrajinski predsednik Petar Porošenko nedavno obratio carigradskom patrijarhu Vartolomeju da ukrajinska crkva dobije samostalnost. U Ukrajini postoje tri pravoslavne crkve, a ona koja ima najviše vernika lojalna je ruskom patrijarhu Kirilu.

- Srpska pravoslavna crkva u potpunosti podržava jedinstvo i celovitost Ruske pravoslavne crkve i osuđuje delovanje unijata i raskolnika - kazao je patrijarh Irinej.

Prilikom uručenja nagrade, on je podsetio da je 2002, u teško vreme za Srbe i njihovu crkvu, to isto priznanje dobio i patrijarh Pavle.

- Ovu nagradu doživljavam kao priznanje ne meni lično, već kao znak ljubavi i pažnje prema celom srpskom narodu - kazao je patrijarh Irinej, istakavši da je nagrada znak podrške našem narodu i crkvi koja trpi strašne pritiske na Kosovu i Metohiji.


VIDEO-MOSTOVI

PO ZAVRŠETKU liturgije u najvećoj ruskoj crkvi na obali reke Moskve, patrijarsi i drugi visoki crkveni velikodostojnici došli su na Crveni trg, gde je nastupio združeni hor profesionalnih pevačkih kolektiva iz cele Rusije. Na taj način je pokazana povezanost raznih regiona, a organizovan je i video-most sa Srbijom i Bugarskom.