SRPSKO ORUŽJE JEDINSTVENO NA SVETU: Haubica Akleksandar gađa u oba smera (VIDEO)

Novosti online

06. 04. 2018. u 19:47

Brzina kojom gađa "Aleksandar" je šest granata u minuti, što je brže od "Nore", a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe

СРПСКО ОРУЖЈЕ ЈЕДИНСТВЕНО НА СВЕТУ: Хаубица Аклександар гађа у оба смера (ВИДЕО)

Print Screen YouTube

Srpska vojska predstavila kako dejstvuje hauboca "Aleksandar" koja bi trebalo da nasledi čuveno "Noru".

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski drugačiji. Kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svetu.

Kao i ranije verzije iz "Nore", novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, pre svega, od vrste projektila i zapremine komore.

LAZANSKI O NATO-U: Kriza južnog krila Alijanse zbog sukoba Grčke i Turske, smanjuje pritisak na Srbiju?!

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

Brzina kojom gađa "Aleksandar" je 6 granata u minuti, što je brže od "Nore", a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala naša vojska imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvežbanosti posada.

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku "udari i beži", uz pogon na svih osam točkova. "Aleksandar" je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Tri scenarija za Kosmet, kompromisa nema

Potrebna su svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbednosti u vozilu izuzetno visok.

Najnoviji događaji pokazuju opredeljenost Srbije za mir, ali i jačanje srpske vojske kako bi se lakše očuvala situacija bez vojnog sukoba na ovim prostorima, a pre svega na prostoru južne srpske pokrajine.

Đurić sutra ponovo na Kosovu i Metohiji

Ove nedelje je objavljeno da Srbija nabavlja borbene helikoptere Mi-35 iz Rusije, a treba se podsetiti i nabavke ruskih Migova 29 (ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Belorusijom za dodatne Migove 29) i najave iz marta ministra Vulina da dva transportna aviona An-26 dolaze iz Rusije.
Izvor: Srbija Danas.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

"ALEKSANDAR" GADJA U OBA SMERA

06.04.2018. 19:59

PODSETI ME NA TURSKI TOP OD TRESNJOVA STABLA. Napravili turci top od tresnjova stabla, i prvi pu ga upotrebili u borbi protiv srba, napunili ga do pola s barutom, nanisanili srpske polozaje, i komanda pali, turcin upali luntom barut, top eksplodira i pobi celu posadu, potom dodje glavnokomandujuci, vidje koliko mrtvih ima, pa rece: Masala, kad je ovoliko ovde mrtvih, kod srba je (siguransam) tri puta vise.

naranca

07.04.2018. 23:31

@"ALEKSANDAR" GADJA U OBA SMERA - @aleksandar E moj druze.Ja sam to cuo za CG, ali je najverovatnije nasa istorija.Turci su bili vrhunski majstori u pravljenju oruzija.Pocevsi od legendarne sablje ''Dimiskije'' iz Damaska-Sirija(u rangu japanskih Katana), do topolivnice u Kragujevcu koju su nasi preuzeli od Turaka.Nisu oni izgubili Balkanske ratove zbog loseg oruzija.Kao sto I JNA nije izgubila sve ratove zbog loseg oruzija!!!

Kole

06.04.2018. 20:31

A zato ne znamo da napravimo jedan običan fen za kosu, toster, mlin za kafu i da ne nabrajam više.

mali

06.04.2018. 21:41

@Kole - Znamo da napravimo. Nije problem to znati napraviti problem je napraviti za male pare. Proizvodnja malih uredjaja znaci i malu marzu. Mala marza zahteva masovnu proizvodnju da bi bila isplativa a tu su kinezi vec dominantni. Pobediti Kineze na trzistu je tesko i onima koji vec imaju razradjen posao a kamoli krenuti od nule. Karikiram ali na jednom sistemu Aleksandar marza zarada moze biti 1 000 000 evra, a da bi na malim aparatima zaradio 1 000 000 evra treba da proizvedes 1 000 000 aparata.

Гојко

06.04.2018. 22:21

@Kole - Za to su zaduženi Kinezi.Mi smo oduvek pravili topove / topolivnica Kragujevac /,oklopna i druga vozila,pa i borbene avione i helikoptere /Gazela/.

Драган П.

06.04.2018. 22:29

@Kole - Зато што то праве Кинези који раде за шаку пиринча, па се не исплати.

naranca

08.04.2018. 13:35

@Kole - @mali A najbolje je kad ides okolo I izazivas ratove I prodajes oruzije!!!!!Odlicna marza.Tu I tamo neko izgine, ali odlicna Marza. Mnogo DM.Krv je dobra za biznis.A rat za marzu.....Ziveo Rat.

Гојко

06.04.2018. 22:19

@Miki - Najbolja je švedska Archer / vidi prilog gore / koja GPS-om,pogađa metu u centar,najmanja je po konstrukciji i dr.Odlične su i obe naše.

Pancer

06.04.2018. 22:55

@Miki - Archer nije ispitan dok se nemačka haubica već dokazala na ratištu i niti jedna haubic akao Nemačka PzH200 ne ispaljuje toliku silu granata u tako kratko vreme i razara duplo više od Archera čak i duboke bunkere a i recimo na kolono vojnih-oklopnih vozila može od jednom da padne iznenada bez upozorenje 12granata...

naranca

08.04.2018. 14:02

@Miki - @pancer A u kom se to ratu pokazala?U gadjanju nezasticenog stanovnistva??Vidim govori se o kalibrima oko 155mm.Taj kalibar ne moze da unisti ni one siptarske bunkere po Albaniji a kamoli neke dubinske!Gluposti.Jedino ako celo vozilo bacite iz aviona na doticni bunker.Takodje postoji I zagrejavanje cevi tako da prciznost posle 2 ili 3 granate je pod velikim znakom pitanja?Takodje su idealna meta helikoptera ubica tenkova.

Јабре

06.04.2018. 21:17

Brzina gađanja NORE je 6 granata u minuti, a vojska je htela bar malo brže pošto švedski Archer i nemačka Pzh2000 koju kupuje Croatia ima brzinu od 9 granata u minuti.

naranca

08.04.2018. 14:05

@Јабре - @jabre Da kod njih je to programirano za ''Udari I bjezi koliko te noge nose a onda cetkajMadjare, Austro-Bugare ,Njemce,Otan da nam pomaze u ubijanju staraca''

Steta

06.04.2018. 21:36

Vidi se da je vozilo totalno pogresno odabrano. Prilikom opaljenja se ceo kamion savija. Bolje je da su uzeli vozilo sa motorom napred (“njuskas”), radi boljeg balansa i lakoce pristupa motoru. Top je montiran previsoko, teziste je previsoko, pa se ceo sistem jako savija tokom opaljenja. Mozda je ipak bolje da pogledaju kako mirno puca top BaE Archer, montiran na Volvo kamionu.Ima tu jos jedna stvar: Vojska Srbije koristi standardno ruski kalibar 152mm, a ne 155mm.

naranca

08.04.2018. 13:30

@Steta - @svasta .........za te pare najgori je, a sigurno najruzniji na svetu.Ni DM nije bila najjaca valuta na svetu ali je uspela da razvali YU.

Ray

06.04.2018. 22:19

Pa ko je ovo projektovao ??? Trzaj topa se prenosi na drzac koji je montiran na sasiju dali je neko primetimo razliku između stare nore i aleksandra Ovo neće trajati mesec dana. I cev se toliko pomera da nema šanse da se već nije isrivila

Nikola

06.04.2018. 22:22

Da se nadovežem na ono što je 'Kole' napisao ...dečija kolica, pelene, tampone, pastu za zube, četkice, brijaće aparate i da ne nabrajam šta.sve još bi.mogla Srbija da.proizvodi a da ne zavisi samo od uvoza!

Mr.Q

06.04.2018. 22:48

Свака част нашим оружарима! Свим "стручњацима" који имају сумње у ово оруђе морам да напоменем да такви производи пролазе кроз ригорозне провере у "Технички опитни центар ВС" као и свако друго оруђе или оружје које је намењено за продају нашој војсци, а и другим војскама у свету! Нажалост наше финанцијске могућности су мање па се можемо задовољити само мањим бројем ових сустема, али не сумњам да ће неке друге армије са јачим буџетима радо набавити ова оруђа и тиме ојачати свој борбени потенцијал

naranca

08.04.2018. 13:27

@Дамјановић Његослав - @damjan Znas ima puno ljudi kojima je to hobi I onda dosta znaju.

Mile Bozic

07.04.2018. 04:44

Mi Srbi sto god dobro napravimo uvek imamo " pametnjakovice" koji su svakom loncu poklopac tako i u slucaju "Aleksandar" umesto da se ponosimo nasom pameti mi se sprdamo. Takvi smo.

naranca

08.04.2018. 13:26

@Mile Bozic - @milebozic A znas zasto?Zato sto nismo Hrvati.Mi imamo tzv kriticko misljenje.Mozda malo pretrano ali to ti je tako.