Vladimir Lešić: Kuća cveća je moja, a Tito mi ne treba

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

12. 02. 2018. u 21:00

Praunuk Miloša Savčića, pred vraćanje velike imovine. Josip Broz bacio oko na vilu još pre rata, kad je dolazio kod Ribnikara

Владимир Лешић: Кућа цвећа је моја, а Тито ми не треба

Vladimir Lešić zahteva da mu se vrate i plac i vila u Užičkoj 15, gde je danas Kuća cveća

MEĐU imovinom o čijem će vraćanju ove godine odlučivati Agencija za restituciju jesu i nekretnine čuvenog industrijalca, inženjera, predratnog ministra građevine i gradonačelnika Beograda, svojevremeno jednog od najbogatijih ljudi Evrope - Miloša Savčića. Na spisku koji broji na desetine nekretnina nalaze se i plac i vila u Užičkoj 15, gde je, između ostalog, danas Kuća cveća, sa grobovima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz.

- Tito je bacio oko na tu kuću još sredinom tridesetih godina prošlog veka, kada je dolazio na ilegalne sastanke sa Kočom Popovićem, Mošom Pijadom i ostalima, u Ribnikarevu kuću na kraju tadašnje Rumunske, današnje Užičke ulice - kaže Savčićev praunuk Vladimir Lešić, inače predsednik Udruženja "Srpska liga", koje okuplja stare vlasnike. - Naša vila bila je prekoputa kuće Stojana Protića, dede Milana St. Protića. Tetka je iz dvorišta čula Tita kada je rekao Jari Ribnikar, dok su šetali ruku pod ruku i zaustavili se kod Protićeve vile: "Vidite ovu kuću preko puta. Tu ću živeti".

Savčićevi su prvi pripadnici srpske elite koji su se naselili na Dedinju. Milan Savčić kupio je plac među vinogradima i sazidao dve vile - jednu za sebe, a drugu za kćerku Jelicu, udatu za čuvenog arhitektu Aleksandra Acovića. Dedina vila oštećena je u bombardovanju, a u ovu drugu prvo se uselio Aleksandar Ler, čovek koji je komandovao Luftvafeom tokom bombardovanja Beograda, a zatim i Franc Nojhauzen, generalni opunomoćenik za privredu na Teritoriji vojnoupravnog komandanta Srbije.

Porodice Savčić i Acović izbačene su 17. aprila 1941. iz svih svojih vila i stanova i nikada više nisu ušli u njihov posed. Bili su među prvih 100 talaca, uglavnom članova porodica uglednih i bogatih Srba (na primer porodica Veljković ili Vlade Ilića) koji su se našli na Starom sajmištu, pre nego što je postao Jevrejski logor Zemun. Miloš Savčić je preminuo prve ratne godine.

ODBIO AJFELA MILOŠ Savčić je izgradio beogradski vodovod i kanalizaciju. Prvi je počeo u Srbiji da gradi od armiranog betona. Kao čuvenog minhenskog đaka, Gistav Ajfel zvao ga je da zajedno grade toranj u Parizu. On se, međutim, opredelio za povratak u Srbiju.

Posle rata, u vilu u Užičkoj 15 uselio se Tito, a na mestu gde je bila energana za toplu vodu, koja je srušena, kako kaže Lešić, po Jovankinom nalogu, kasnije je podignuta Kuća cveća. U vilu se 1997. useljavaju tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana Marković. Zdanje je ozbiljno oštećeno u NATO bombardovanju, dve godine kasnije, ali je naknadno obnovljeno.

Samo na Dedinju porodica potražuje desetak vila, od čega pet u Užičkoj. Na Starom gradu im je oduzeto 14 zgrada.

- Sve vile bile su izuzetno moderne za ono doba, imale su podno grejanje, liftove, energane za zagrevanje vode za grejanje i kupanje... Potražujemo i placeve na Novom Beogradu, koji je nastao tako što su moj pradeda i još nekoliko porodica isušili močvare da bi se grad širio na tu stranu - kaže Lešić.

NJegova porodica potražuje i tri banke, deo Palate "Albanija", jer su Savčići bili među većim ulagačima u Trgovački fond, šest rudnika u Istočnoj Srbiji, Beočinsku i Raljsku cementaru...

Bili su i vlasnici prve velike klanice u Srbiji (kasnije BIM "Slavija"), Ribarske banje, Brodarsko-transportnog preduzeća (kasnije JRB), Fabrike vagona (kasnije "14. oktobar"), Fabrike lima u Zemunu, prve strugare u Beogradu... Kada je Savčić osnovao Prometnu banku, kralj Petar Prvi kupio je prvih 300 akcija.

Miloš Savčić

Vrednost Savčićeve imovine 1946. godine iznosila je ondašnjih 970 miliona dolara, što je pandan, kako kaže Lešić, današnjih 17 milijardi dolara! Zato se on ne slaže da bude obeštećen za imovinu koju mu Agencija ne vrati u naturi. Jer, maksimalan iznos obeštećenja je pola milijarde evra u obveznicama, na 12 godina.

"Srpska liga", kojoj pripada, podržava zamensku restituciju. Zato su podržali i zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je podnelo inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o restituciji. Oni smatraju da su građani diskriminisani u odnosu na verske zajednice, koje su imale veća prava u postupku povraćaja.

- Ne mislim da ja, kao poreski obveznik, treba kroz poreze da otplaćujem sam sebi restituciono obeštećenje, niti smatram da bi to trebalo da mi plaćaju drugi građani. Takođe je nedopustivo da neko dobije u naturi nekretninu vrednu npr. milion evra samo zato što je ona ostala državna, dok neko drugi ne može da dobije nazad svojih 10 nekretnina jer su privatizovane, već će za sve biti obeštećen pola milijarde evra - kaže Lešić.

On želi da mu fizički budu vraćene vile i placevi, uključujući i Užičku 15, ali bez Titovog groba. Ukoliko to nije moguće, zauzvrat traži nekretnine iste vrednosti.


OBEŠTEĆENJE ILI VRAĆANJE U NATURI

POSTUPAK pribavljanja dokumentacije u slučajevima restitucije imovine Miloša Savčića nedavno je okončan i Agencija će prvo odlučivati o onome što je moguće vratiti u naturi. Kako nam je potvrđeno u Agenciji za restituciju, Kuću cveća je po zakonu nemoguće vratiti u fizičkom obliku i verovatno će biti predmet obeštećenja, ako se steknu zakonski uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (96)

DejanBg

12.02.2018. 21:34

Pa normalno. Taj srbomrzački bravar ne samo što je celog života bespravno živeo u tuđem domu, nego je čak i sahranjen na otetoj srpskoj zemlji ! Mnogi Srbi i danas ispaštaju posledice udbo-ustaške politike i zlodela prema srpstvu na Kosovu i ex YU republikama

Majna Rajna

12.02.2018. 21:35

Ne zna se koji gori bio, da li crveni ili ono koji su doveli do takvog stanja da narod pocrveni. Ovi danasnji imaju na koga da se ugledaju

Утеривач

12.02.2018. 21:36

17 милијарди долара? У држави разваљеној у Првом светском рату и са 70% неписмених... Значи министри и градоначелници и онда добро "зарађивали" ? Јел` цементару купио за долар ко неки шећерану? Србијо пукла си и онда и сада!

Gen52

13.02.2018. 14:36

@поштено говорећи - "pošteno govoreći" Tito nije bižuterija ili neka stvar da se proda Kinezima. Mnogobrojna Kineska nacija više poštovanja ima prema Titu kao svetskoj ličnosti i lideru nego svo vi koji ga vredjate. A pitam ja sve vas dali Kinezi znaju za nekog kralja iz dinastije Karadjordjevića? Ne. Nigde se ne spominje u svetskoj istoriji za razliku od istorijske ličnosti Tito.

Вратите Ми Пензију

12.02.2018. 21:40

Извадите ону сотону Јосипа и дајте га крватима, њихов је

виђено

12.02.2018. 21:47

Окупатор-нациста Александар Лер, или окупатор-комуниста Јоспип Броз, нема разлике. Кад се види шта је све постојало још у предратно време од индустрије и комбината, испада да су комунисти само преименовали постојеће и после се хвалисали да је то дело социјализма. Лопуже, фалсфикатори и отимачи туђег! Иначе, Брозову гробницу треба преместити негде близу градске депоније, ваља због туриста, и низашта више.

mlbrnsrb

12.02.2018. 22:00

Chopavi zagorac se na vreme nameracio na najbolju adresu u BeGe! Takav vam je bio idol drugovi brozovi sledbenici!

naranca

13.02.2018. 11:45

@mlbrnsrb - @milsrb Najbolja adresa je Beli Dvor koji je kralju izgradio narod ,spontano iz prevelike ljubavi prema kapitalizmu.

filip

14.02.2018. 19:03

@mlbrnsrb - nije djubre na toj adresi,daleko je on,on je mrzeo srbiju i srbe da nije zeleo da bude sahranjen tu,zivi bili pa videli.

Gen52

13.02.2018. 14:42

@Đulaga - "Djulaga" Aga, nije on srpska nada "brate", on bi da opljčka srski narod i državu . Zamisli koliko bolnica, vrtića ili škola za te pare država Srbija može da igradi? Sramoto! A ti i tvoji istomišljenici zarad dodvoravanja misliš da će ti dati neki evrić? Neeće!

ranko75

12.02.2018. 22:02

Sada uzmi od drzave i daj tom jednom nasledniku 17 milijardi. To znaci jedan covek ili jedna porodica postali bogatiji za 17 milijardi dolara. a Srbija za toliko siromasnija. I Titovi naslednici nisu mogli da dobiju nista a ovaj moze sve? Gde je tu pravda za Srbiju?

nada

12.02.2018. 22:03

Мислим да г. Владимиру Лешићу треба вратити породичну имовину. Прво кућу у којој тренутно станује Томислав Николић и непокретну имовину која је још увек дражвна. Оно што је приватизовано такође треба вратити/они који су купили знали су да немају уредну документацију/, па њих нека држава новчано обештети. Тако ће неправда коју су направилиТито и титоисти бити на неки начин ублажена.

floyd

12.02.2018. 22:13

Комунизам је велико зло. Срби су се истребили међусобно због тог преваранта Јосипа Броза.

zaliv.net

12.02.2018. 22:20

Tita poslati tamo gde mu je zavicaj, nije mu mesto u Beogradu i medju Srbima posle svega sta nam je priredio!

Gen52

12.02.2018. 22:38

Ovo što je napisano u tekstu nijedna država na svetu, čak ni najbogatije nebi vratili navodnim vlasnicima. Gospodo pravnici i svi drugi zar vi ne znate i nije vam poznat Zakonski propis da ako je neko u posedu izvesno vreme (decidno je navedeno) stiče pravo po osnovu državine u trajno vlasništvo. Svim predlagačima i poslanicima koji su glasali za Zakon o restituciji, sve što mora da se plati bivšim, staviti na n jihov teret.

Sljivic M

12.02.2018. 22:43

prijatelju odmori malo. pusti i nas da živimo. ispade pola srbije tvoje a druga polovina karadjordjevička. a mi robići da vatamo prtinu iz države.

Gen52

12.02.2018. 22:50

"Kuća cveća" je istorijsko - kulturni spomenik, koji na svu sreću posećuju hiljade i hiljade turista godišnje. Za Tita zna ceo svet, a za ove što traže da se ukloni ovaj istorijski spomenik, nit su gradjani Beograda, ni Srbije, a kamoli sveta čuli. Prema tome dalje šape od ovih istorijskih spomenika. Nije ni čudo što se tolika buka i prašina diže u medijima za povratak monarhista, jer dotični i njemu slični ubedjeni su da će postati milijarderi u Srbiji. Malo morgen. Proradiče opet kuka i motika

sssss

12.02.2018. 23:57

@Mileta - Odakle tebi uopste pravo da uzimas u usta Beogard kad i nisi iz Srbije ??? Verovatno se javljas iz nekog regionalnog rudnika.

Aga Beciraga

12.02.2018. 23:04

Mozete zamisliti kad i ako se bude vracala imovina muslimanima , narocito u BiH pa "manji entitet" ce se svesti na 5% i to samo u brdskom dijelu BiH.

Александар

13.02.2018. 08:51

@Aga Beciraga - Којим муслиманима треба шта да се врати? Можда негде у средњој Азији...

naranca

13.02.2018. 12:07

@Aga Beciraga - @agabeciraga Tacno tako.Bosle bitke na Kosovu cela Srbija I Bosna je pravno postala vlasnistvo Cara Murata tj Sultana Bajzita koji ozenio srpsku princezu Oliveru.Znaci I formalno postao nas drzavljanin.Posto verujem da njegovi naslednici jos postoje treba ih naci i Im vratiti Srbiju I Bosnu

naranca

13.02.2018. 14:08

@Aga Beciraga - Ne samo to mi(juzniSloveni) smo dosli iz Rusije u Rimsku Imperiju u VII veku. Sve to(zemlje, reke,sume,zgrade,rudnici......) treba da se vrati Italiji koja je zakonski naslednik Rimske Imperije

Svemirac

12.02.2018. 23:16

Treba biti covjek obestecen, bez daljnjeg. Ali se treba postaviti pitanje kako je to bilo steceno. Postenim radom? Sada su prohujale decenije i niko vise nista ne moze da dokaze. Svako moze sve da tvrdi. Jedino su sigurne dvije stvari. Covjek je ostecen, a postenjem to stekao nije. Mozda jeste nekim drugim vrlinama. Sada to vise nije ni bitno kada fudbaleri dobijaju ugovore od 200 miliona eura, a polupismeni i korumpirani kokosari preko noci postaju milioneri putem mutnih privatizacija.

čiča žika

12.02.2018. 23:16

Kakva izmišljotina. Gospodin Miloš Savčić je umro mesec dana pre početka rata. A teško da će neko poverovati da je tetka preko plota čula Tita kako merka kuću.

francuz

12.02.2018. 23:29

nema problema , soma da nam objasni malo kako je za tako vrijeme sve to stekao ? i to narocito u tim vremenima

течић

13.02.2018. 07:54

@francuz - Стварао је своје богатство у време кад (после првог великог рата) су Срби државотворили, које се много разликовало од данашњег. Народ није био завидан и поштовао је способне, који су радом и способношћу градили Србију. Није то било као данас, када деца у школама продају или пробају или користе дрогу, а њихови старији забили главе у екране пуни зависти или висе на нету и куцкају злураде завидне коментаре.btw нисам из круга наследника отете имовине, пребациом сам милион радећи поштено,али не бих

naranca

13.02.2018. 14:05

@francuz - @tecic Znas zasto nisu bili zavidljivi ?Zato sto su bili ponizeni,uvredjeni,izginuli sa zapaljenim kucama,sa polomljenim kicmama. A onda su bogate patriote pocele da ih pljackaju sa zandarima kao danas.Da ih isteruju iz kuca I sa njihovih njiva uz ''Glavu secera''.E zato je jedino Srbija (uz Rusiju) imala originalnu revoluciju.Tj bez intervencije I pomoci sa strane.Vidis I sam ''Tito je rekao da ce........''

Чикаго

12.02.2018. 23:34

титов гроб пошаљите хрватима или словенцима. А може и македонцима и бошњацима. Да није било тог олоша не би било ни њих

Sandersić

12.02.2018. 23:41

Ama dajte ljudi prestanite sa tim vraćanjima dalekim naslednicima starih tajkuna koji ničim nisu zaslužili tu imovinu. Danas da vam neko kaže kako je neki domaći tajkun pošteno zaradio tih 17 milijardi dolara, nasmejali bi ste se i tražili da odmah ode na robiju, pre sudjenja. Nemojte se zavaravati, nema takvog bogatstva bez kriminala i mita, ni danas ni nekad, ni ovde ni u svetu. Tako da, isto važi i za ostale, dokažite poreklo imovine i plaćene sve poreze državi, pa onda tražite ili zadržite.

bljak

13.02.2018. 07:11

@Sandersić - dakle ti bi oduzimao imovinu po tvom nahodjenju? Bogat je - mora da je oteo!??? Na takve je Broz i racunao kada je cerupao Srbiju!!!nije cudi sto je na Balkanu ovako. Ljudi odbijaju da prihvate da bi trebalo ziveti po zakonim!!!Dokaze treba da iznese onaj ko tvrdi da je nesto nelegalno a ne obrnuto!

Pedja

13.02.2018. 12:53

@Sandersić - Malo si pogresio - dokazuje se krivica, a ne suprotno.U prevodu, dok drzava ne dokaze da je neko krao taj neko nije lopov, a u ovom slucaju ljudi kojima je oduzeta imovina dokazuju lopovluk drzave i zele imovinu nazad.Isti proces, samo obrnuto.

naranca

13.02.2018. 13:53

@Sandersić - @bljak '''Ljudi odbijaju da prihvate da bi trebalo ziveti po zakonima''.------Pa I Tito je oteo po zakonu nije kao Siptari isao nocu I kamenovao kucu Gdina Lesica

mentalitet

23.10.2018. 12:34

@Sandersić - ne znas da l je gora bogataska nadmenost i prezir ili sirotinjska zavist i pakost. kakvu ravnopravnost ljudi trazite kakvu jednakost?? hijerarhija je i na nebu i na zemlji samo komunjare mogu da proklamuju tu pricu da smo svi isti, jednaki. neko ruzan neko lep, neko pametan drugi glup, treci ima talenat cetvrti nema, svi smo razliciti ali svi imamo neki potencijal koji mozemo iskoristiti ukoliko smo uporni, vredni. a od zavisti nema nista!

Анти Антифа

12.02.2018. 23:47

Kроатокомунисти и усташе су били и данас су на истом задатку

Borsa

13.02.2018. 00:16

@ - Treba vratiti čoveku-zaradio je njegov predak ,bio sposoban i tačka,neko kaže pitanje kako je zaradio-pa nije ni bitno i tad je imao neki zakon pa bi odgovarao da je nešto loše radio-a Tita prvim vozom za lijepu našu..

naranca

13.02.2018. 11:49

@Gej Srbin - I Miskovicu.I Djukanovicu,I Jansi............................................

Клема

13.02.2018. 00:22

Ко се сећа шта је причао др. Војислав Шешље? Звучало је лудо, али човек је био у праву

Rale

13.02.2018. 07:54

@Клема - Ma uvek je u pravu osim kad nije ali je ipak ovaj drugi slučaj češći.

Radojko

13.02.2018. 06:46

Kad ovo citam nema srece kod naseg naroda, uzmes ovom pa das onom i tako u krug.Nemam protiv da mu se sve vrati, ali da li je to konacna pravda?U Srbiji e sve privremeno.Zato kad mu i ako vrate nek pokupi pare i u Pariz ili London.I jos nesto, za restituciju nema niti jedan Turcin trgovac i industrijalac?Pa da bude pravda kompletna, zar nismo licemerni kao drustvo.

Hercegov Grad

13.02.2018. 08:29

Ja sam za to, kad može neprijateljima i saradnicima okupatora u II sve. ratu da se vraća imovina, da se vrati imovina i Nemcima i Madjarima koji kao okupatori pobegose iz zemlje. Koliko će ostati onda Srbije?!

Утеривач

13.02.2018. 08:35

Вредност имовине 17 милијарди долара а НАТО је после три месеца бомбардовања нанео Србији штету од 50 милијарди?! Данашњи БНД Србије није 17 милијарди долара ! Све је то зрађено из "љубави према отаџбини" и преко "отаџбине" , Није ни чудо што је народ тако лако пришао комунистима!

naranca

13.02.2018. 13:47

@Утеривач - @uterivac ''Deco moja nasa gora lista.Ne boj te se dok je komunista''........

RacaVračar

13.02.2018. 08:42

Kakve veze ima Lešić sa Savčić , sada i kurta i murta traže nešto ...pa njima su nemci oduzeli , što njima nisu rekli da ne merkaju ...uopšte restitucija je velika parodija , nešto što se 50godina gradilo i dograđivalo , dođe tamo neko navodno rođak ,bez testamenta i ostavine pretenduje na nešto čega se neko davno odrekao!

opet ...jA V

13.02.2018. 08:51

U to vreme steci toliko postenim radom pa to ni baba Kurana nece poverovati. A tek restitucija je velika greska vlasti Srbije jer su u budzetu, odakle idu sredstva za procenjenu isplatu, i novac od umanjenih penzija i plata. "Ostetu" prima trece-cetvrto koleno a za one koji su "na taze" izbaceni na ulice iz velikih giganata za ne isplacene licne dohotke - nema sredstava.

naranca

13.02.2018. 09:15

Tacno je da je Tito to rekao.Moj deda je bio prisutan.Samo je jos I rekao ''Idem u rat.Kad prezivim 5 godina ratovanja,bezanja po planinama ispred raznih Okupatora I njegovih jos gorih slugeranja.I povrh toga ,poneki pokusaj atentata od strane Staljina I njegove cuvene KGB.Onda cu ziveti u ovoj kuci.Ali sam komunista pa necu kao taj cuveni cementar da zivim u njegovih 10 vila na Dedinju I/ili u 6 njegovih rudnika u Istocnoj Srbiji.''

Devlinjo

13.02.2018. 09:24

Vidim ovde po komentarima da se ljudi pitaju odakle mu pare. Recimo da je neko bio u to vreme jako pismen i skolovan, da je prvi napravio vilu na dedinju i da je u beogradu od 50 000 stanovnika bilo moguce sve to. A ovi sto se bune, trebali su ostati na svojim planinama a ne da naseljavaju beograd i to na placevima ovog čoveka. Ja nisam potomak burzoaske porodice i ne ocekujem restituciju, ali me nasilno menjanje jesne elite drugom uz pomoć neke bplesne ideologije duboko povredjuje.

Je l' da

13.02.2018. 12:48

@Devlinjo - e pa ni tada kao ni danas, nemamo podjednake šanse da se obogatimo, zna se kako to ide... tako će se jednog dana lepo govoriti i o današnjim tajkunima...

naranca

13.02.2018. 13:45

@Devlinjo - @devlinjo Tako je to u zivotu .Bog dao, Bog uzeo.Svi smo mi u njegovim rukama.ON ima ceo svet u njegovim rukama.

Milos Savcic

13.02.2018. 11:42

Procitajte ko je Milos Savcic pre nego sto pisete gluposti, a pre svega sta je ucinio za ovu zemlju i narod!Posto vidim da vecina nikad nije cula za pomenutog coveka, samo podatak, on je izgradio Dedinje, a to je zrno u poredjenju sa onim sto je ucinio za ovu zemlju, samo se malo informisite.

naranca

13.02.2018. 13:42

@Milos Savcic - @milossavcic -----Izgradio Dedinje, za zemlju I narod!------Odlicno neka sve to ostane u vlasti zemlje I naroda!!!!

naranca

13.02.2018. 14:22

@Milos Savcic - @milossavcic ''Izgradio Dedinje, za Zemlju I narod!!''......Jel ovo treba da se komentarise:):)

Gen52

13.02.2018. 15:05

@Milos Savcic - "Miloš Savić" Nikad čio nisam, a živim u Beogradu skoro sedamdeset godina. A još da ga nasledi neko sa drugim prezimenom. Alo, Srbijo probudi se. Ovo je očigledna pljačka.

Gen52

13.02.2018. 15:09

@Milos Savcic - Za Miloša Savića nikad nisam čuo, ali sam zato za pravog srpskog dobrotvora i patriote, Mihajla Pupina čuo. I šta je Pupin dobio od srpskog naroda? A ovom treba vratiti milione i milione dolara. Sramota! Pupin je svoj pošteno zaradjeni novac darovao srpskom narodu, a ovaj Savić otimao od Srba.

idomeneo

23.10.2018. 11:48

@Milos Savcic - Zapitajte se koja su vasa znanja i na koje ste se informacije i medije u zivotu oslanjali kad niste culi? Koliko je komunisticka medijska masinerija onog doba a i kroz danasnje njihove naslednike vlastodrsce jaka kad masa ljudi ne zna za ovog blagorodnog coveka! Nemojte uvek vesnike novog doba, obrazovane, sposobne ljude smatrati lopovima, kriminalcima i kulacima samo zato sto su umeli da umnoze talante koje im je Bog dao! Jer klevecuci ih vi radite po istom principu kao nekad ta sekta.

nemanja

23.10.2018. 12:05

@Milos Savcic - pustite Pupina, ne mozete vi niti iko ljudima odredjivati da li ce svoju imovinu ostaviti kao dobrotvor narodu tj da li ce to uciniti njegovi naslednici ili ne! mora se postovati zakon! i mora se vratiti imovina vlasniku svidelo se to nama ili ne jer u protivnom mi nismo drzava nego dzungla.

Ljiljana

13.02.2018. 11:52

Gospodine Lesicu, zelim vam da izdrzite i dozivite pravdu. Do pravde je uvek tesko doci.

Гардиста

13.02.2018. 12:56

Господине Лешићу, док сам био у војсци непосредно након бомбардовања, учествовао сам у чишћењу те виле. Елем, људе који су тада служили са мном срећем сада на Институту за онкологију и радиологију. Не би било на одмет да проверите земљиште, ко зна чиме је бомбардовано.

Gen52

13.02.2018. 15:11

@Гардиста - "Gardista" Ma njega ne interesuje zemljište, već lova, zelembači i da se provodi po svetu.

bobo

23.10.2018. 11:33

@Гардиста - sta god da ga interesuje, on je naslednik i ima zakonsko pravo na imovinu svog pretka! zakon mora da se postuje cak i u ovoj poludrzavi posebno sto ovi iz vlasti zele u EU

Deda Djoka

13.02.2018. 13:18

Uopšte nije bitno da li je tetka čula Tita šta govori ili ne - TITO I KOMUNISTI SU OTELI SVE i sve to treba da se vrati. Nemci su koristili ali nisu oteli i upisali se u registre nepokretnosti KAO VLASNICI. OTETO PROKLETO!!!! Zato nam i ide ovako.

stalker

13.02.2018. 14:00

Da nam braća Rusi nisu doneli komunizam 45 do ovih , a i drugih ogromnih problema u državi ne bi ni došlo !

naranca

13.02.2018. 14:43

@stalker - @stalker Pa sto ih Kralj , Cetnici I Gdin Savcic ne isterase .Imali su podrsku u narodu.Samo da se namrste I pozovu Zandare.

vavix

23.10.2018. 11:32

@stalker - nisu nama Rusi doneli komunizam vec je to zlo seme poniklo sa zapada kako bi unistilo pravoslavnu Rusiju, Lenjin je u vozu poslat iz Nemacke da obavi taj prljav posao. drugo, komunisticka partija je imala mnogo pre 45te svoje korene na nasem tlu.

nišlija

13.02.2018. 14:27

Da li je neko krao ili ne treba dokazati na sudu , ali ono što je posle rata oteto , dakle uzeto bez suđenja ,se mora vratiti vlasnicima to jest ptomcima vlasnika . Osim ako ne ukinu zakon o nasleđivanju !?

naranca

13.02.2018. 15:06

Toliko bogatstvo.Tipican simptom divljeg ,mafijaskog ,monopolisticnog kapitalizma.Englezi su jos pre WW1 imali drzavne anti-monopolisticke komisije .Da se bogatstvo I neograncena, samovoljna vlast I moc ne akumuliraju u rukama jednog coveka, jer moze da pozeli svasta kad se zasiti para:)Tj nije dobro za Demokratiju.Bar ne Englesku.Za nasu je izgleda bilo dobro.

Blagoje Jovovic

13.02.2018. 15:32

Treba podneti peticiju da se "kuca cveca" konacno srusi i na tom mestu podigne spomenik svim nevinim zrtvama uzasnog Brozovog terora.Velika je sramota prema zrtvama,da u Beogradu,Srpskoj prestonici pociva zlocinac i veliki Srbomrzac,koji je stotine Srpskih porodica satro i zavio u crno.

Nikola I.S.

13.02.2018. 21:37

@Blagoje Jovovic - @Blagoje Jovović-Kakvih stotine srpskih porodica, Taj je odgovoran za smrt više stotina hiljada Srba u ratu i posle njega, a u crno je zavio sve Srbe toliko da se od njega nikada nećemo oporaviti. Sakrio je ustaške zločine i nikada nije posjetio Jasenovac, iskomadao je Srbiju na 5 republika i dvije pokrajine, a onda 74-te od njih napravio države, zabranio Srbima povratak na KiM, a doseljavao Šiptare itd...itd...

mile

23.10.2018. 11:29

sta su TIto i Jovanka da bi oni bili sahranjivani u dvoristu kuce? i kosti D.Tucovica su prenesene na groblje, nisu ovi dvoje svetitelji da bi pocivali van groblja! a najbolje da ga ekspedituju u Hrvatsku.