Vlasnice ulaze u Tadićevu rezidenciju

V. CRNjANSKI

21. 11. 2017. u 09:06

Власнице улазе у Тадићеву резиденцију

Jelena Obradović i pokojna Ivanka Miljački

Naslednice inženjera Konstantina Stankovića od danas u Lackovićevoj 10 na Dedinju

BIVŠA predsednička rezidencija Borisa Tadića, u Lackovićevoj 10, na Dedinju, od danas će dobiti nove stanare. U njoj će ponovo, posle sedam decenija, živeti kćerke predratnog inženjera Konstantina Stankovića - otkriva za "Novosti" zastupnik porodice Dušanka Subotić Homen.

Tačnije, u posed vile koju su uspele da povrate posle dužeg sudskog procesa danas će zvanično ući jedna od Stankovićevih kćeri, Jelena, dok će umesto druge, Ivanke, u posed ući njena kćerka. Ivanka je, nažalost, preminula samo nekoliko sati pre pravosnažnosti presude kojom im je Vrhovni kasacioni sud vratio očevinu, u maju ove godine.

- Spor sa državom okončan je pre nekoliko meseci i doneta je pravosnažna izvršna presuda - kaže Subotić Homenova. - Stupanje u posed dogovoreno je za danas, a u vilu će ući jedna od naslednica, Jelena Obradović, njena kćerka, kao i kćerka preminule Ivanke Miljački.


PROČITAJTE I: Tadićeva rezidencija vraćena vlasnicima, naslednica umrla nekoliko sati pre presude

Do dolaska Borisa Tadića na čelo države, predsednička rezidencija nalazila se u Užičkoj 16. Na Tadićevu inicijativu izmenjena je Uredba o zvaničnoj rezidenciji predsednika, pa je to postala Lackovićeva 10, i to je bila punih osam godina. Posle Tadića u vili nije živeo niko, jer je Tomislav Nikolić, kada je stupio na funkciju predsednika, odbio da se useli uz reči "oteto - prokleto". Tokom spora sa državom, kuća je bila prazna, a država je za nju plaćala troškove održavanja, komunalije i obezbeđenje.

PLANINC, BIJEDIĆ... POSLE rata u vili u Lackovićevoj živeli su najviši državni funkcioneri Veljko Zeković, Milka Planinc, Džemal Bijedić i Momir Bulatović. Novac za kiriju sestre nisu dobijale sve do 2004, kada se tu uselio Tadić. Tada je sklopljen ugovor o zakupu, ali po minimalnoj ceni, od osam evra po kvadratu. Za sve to vreme plaćale su državi porez.

Inženjer Konstantin Stanković bio je, inače, poznat po tome što je započeo zidanje temelja za Hram Svetog Save. Pred rat je kupio dva placa na Dedinju, spojio ih i na njima sazidao porodičnu vilu. Polovina vile koja se vodila na njega posle rata je konfiskovana, kada je Stanković osuđen kao navodni špijun. Druga polovina, koja se vodila na njegovu suprugu Veru, ostala je kćerkama u nasledstvo.

Uprkos tome, žena i kćerke su iz vile izbačene i preseljene u dve sobice zajedničkog stana sa više stanara na Vračaru. Jedva je Vera, preko rođake, inače majke Koče Popovića, uspela da spase deo pokućstva.

Ivanka je, kako nam je pre smrti rekla, u kući bila samo tri puta. Jednom sa veštacima 1994, posle majčine smrti, kada je u njoj živeo Momir Bulatović. Drugi put sa sinom, kada su uspeli da uđu samo u baštu, ali su ih brzo izbacili. I treći put kada ju je Tadić pozvao na ručak.

Vilu, tačnije očevu polovinu, pravim vlasnicima prvi je vratio Viši sud u Beogradu, u martu 2014. Apelacioni sud je odluku poništio, da bi VKS potvrdio prvostepenu presudu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dragoljub Milosevic

21.11.2017. 09:41

porodica stankovic je konacno uspela da im se vrati oteta imovina a u cacku i pored decenijskog sudskog spora za povracaj oduzete imovine gradska uprava uz podrsku vlade srbije krece u eksproprijaciju spratne porodicne kuce u centru grada a sve pod plastom kulture i rekonstrukcije starog doma vojske u gradsku biblioteku i ostale pratece,komercijalne sadrzaje.cacak se nije pomerio iz 48.godine.

Ana

21.11.2017. 09:55

Lepo kaže čovek oteto-prokleto. Kolika je patnja i tuga tih ljudi kojima je oduzeto sve što su pošteno za života stvarali. Drago mi je kad pročitam ovakve vesti samo što ih ima malo.

Miki

21.11.2017. 10:55

Stvarno lepa vest, da gospodja Ivanka nije preminula u medjuvremenu. Jos kada bi se malo napisalo o cemu je 1994. godine, praljen zapisnik i vestacenje, pa koliko je sve to zdravlja i zivaca kostalo ovu prodicu, sve bi bilo jasnije. No i to je proslo vreme, i sto kazu - neponovilo se! Neka je sa srecom bar naslednicima, a sreca Beogradu dolazi sa dodatnim porezom i od ovog imanja, i naravno manjim troskovima iz budzeta za odrzavanje i ove kuce. Samo neka bude naturalne restitucije sto vise

OTETO-PROKLETO

21.11.2017. 11:28

JUGOSLAVIJA je zbog otimačine i ogromnog broja ubijenih morala da propadne! Sve svoje najbolje smo pobili i oterali da se uvučemo drugim narodnostima! Ko ne poštuje svoje, tako mu se vrati!

Svasta

21.11.2017. 12:08

Zašto "Tadićeva" a ne Bulatovićeva rezidencija...ili nekog od nebrojenih drugih članova KPJ itd ? Tadić je samo jedan od bivših korisnika

nena

23.11.2017. 10:28

Da li i ja moram da punim internet tekstovima o mom ocu oduzetoj imovini da bi se ista resilo? 3 godine od vestacenja, opstina ne zeli da iseli lokalnog krimosa koji bez osnova koristi lokal, ne placa nikom nista, a ni poreska upava ne sme na vrata da mu priviri iako radi bez ikakvih papira i ima fals fiskalnu kasu? E drzavo...