Ugrožene i zarade naučnika

I. MIĆEVIĆ

subota, 04. 11. 2017. u 16:24

Угрожене и зараде  научника

Foto Tanjug

Tri godine od kraja poslednjeg projektnog ciklusa, probijen još jedan rok za konkurs . Nije završeni ni registar naučnika ni pravilnik o finansiranju, što su ključni uslovi

KONKURS za finansiranje nauke trebalo je da bude objavljen do kraja septembra ili najkasnije početkom oktobra. Počeo je i novembar, a još nije završen ni registar naučnika, niti pravilnik o finansiranju nauke, bez kojih nema ni konkursa, što dovodi u pitanje isplaćivanje plata zaposlenih u institutima. Najoptimističnije prognoze kažu da bi konkurs mogao biti objavljen tokom decembra.

Postoji i mogućnost da u naredne dve godine naučnici i dalje dobijaju novac za projekte koje su počeli 2011. i trebalo je da ih završe do kraja 2014. godine, da se privremeni projektni ciklus, do 2020. godine, izostavi i novi konkurs raspiše tek sredinom 2019. godine, s novim pravilima - o finansiranju nauke delom kroz projekte, a delom kroz davanja direktno institutima.

Prošle su skoro tri godine otkad je završen poslednji projektni ciklus (od 2011. do 2014. godine), u okviru koga su istraživači dobijali platu. Bez kršenja zakona, mogao je da bude produžen samo na 2015. godinu, a sada se lični dohoci istraživačima isplaćuju zahvaljujući "pravnoj gimnastici" - poništavanjem odluke o poništenju "Verbićevog" naučnog konkursa na svakih šest meseci. Tako su zaposleni u institutima i pojedini sa univerziteta mirni do kraja godine, ali u iščekivanju kako će posle toga primati plate.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da konkurs kasni zato što je na registar istraživača potrošeno mnogo više vremena nego što je planirano.

- Sada se u izradu registra uključio tim Elektrotehničkog fakulteta, potpisali smo i ugovor s Narodnom bibliotekom Srbije o korišćenju baze podataka i očekujemo da će već naredne nedelje istraživači moći da pristupe registru i ukažu na eventualne greške - objašnjava, za "Novosti", prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Poziv nam, osim od registra, zavisi i od pravilnika o finansiranju naučne delatnosti, koji je završen i čeka saglasnost svih nadležnih službi. Verujem da sav ovaj posao možemo da završimo za najviše mesec i po i da u decembru raspišemo konkurs na osnovu koga će se nauka finansirati u naredne dve godine. Postoji mogućnost i da nauka bude tri meseca na privremenom finansiranju, koliko nam je potrebno da objavimo rezultate konkursa.

NA BUDžET MOŽE 12.000 ISTRAŽIVAČA DOSADAŠNjI podaci iz registra pokazali su da u Srbiji postoji oko 16.000 istraživača, ali samo njih 12.000 ispunjava uslove da se prijavi za projekte koje finansira Ministarstvo. I sada se iz budžeta finansira rad oko 12.000 naučnika - objašnjava prof. Popović.

U naučnoj zajednici nimalo nisu spokojni zbog činjenice da je novi konkurs trebalo da bude raspisan sredinom 2014, a sada je kraj 2017. godine i to se još nije dogodilo. To će, kažu, loše uticati i na rezultate njihovog rada, jer se i dalje bave stvarima koje je odavno trebalo da završe.

Dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti, kaže, za "Novosti", da je zbog nagomilanih problema u nauci pisala premijerki, resornom ministru i ministru finansija i da očekuje sastanak sa državnim sekretarom za nauku 8. novembra.

- Radimo u velikoj neizvesnosti. Osim kašnjenja konkursa, dodatni problem je što naša zvanja ne postoje u katalogu zanimanja koji je napravljen u skladu sa novim Zakonom o zaposlenima u javnom sektoru. Veliko je pitanje kako će se računati naše plate ako primena zakona počne od Nove godine - tvrdi dr Jovović.

Ona kaže da nisu dobili ni drugu polovinu ovogodišnjeg budžeta za potrošni materijal neophodan za istraživanja - tonere, štampače, hemikalije i druge potrepštine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Joca Akademski Gragjanin

04.11.2017. 18:24

Sve je lepo kada drzava ima SANU, ali mora da se vodi racuna da svi oni koji su nekada postali naucnici, budu obavezno zdravi i ne prave ispade. Ako naucnik pravi ispade i mesa Nauku i Religiju onda mora da se odstrani iz Akademije jer je njegovo vreme proslo. U SANU ne smeju da se cuvaju clanovi koji su prosli svoj vek Naucnika. Sve ima svoje vreme pa i Naucnik.

Пера писар из административног одељења

04.11.2017. 20:57

Све је почело скандалозним актима Срђана Вербића, Николе Танића и Вере Дондур, због чега је незаконити конкурс поништен, а изузев Дондурове, ова двојица остала су у Министарству. Шарчевић рече, сами се понудили, што је чудан начин избора. Тако се све претворило у личну освету и покушај да преко леђа научне заједнице распишу какав такав конкурс, и тако оперу црни образ. И поново подмећу незаконите акте, што увек неко уочи и поништи. треба видети и колико је коме плаћена база Доситеј, изчезла нагл

Лика 962

05.11.2017. 06:40

За све што води напретку друштва,пара више нема...За неке "пројекте",НВО паразите,разне државне агенције(клели су се да ће их смањити на једноцифрен број)и ко зна за шта још ,НОВЦА ИМА.

Stole

06.11.2017. 18:42

Zar je toliko komplikovano prebrojati naučnike? Kako god da odluče, raspišu li Konkurs sutra ili malo sutra, nekoliko nas kolega koji smo od 2011. godine kategorisani slabo, u A3 i A4 kategorijama pripremamo tužbu. Reevaluacija je morala biti izvršena krajem 2012. godine na polovini projektnog ciklusa koji je trebalo da se završi 2014. godine. Naša je procena da ćemo do kraja 2017. godine, dakle za 5 punih godina biti manje plaćeni za oko 6000 evra!

neko ko zeli da ode iz ove zemlje

06.11.2017. 23:20

Ono sto se nigde ne pominje je da se za sve ovo vreme (vise od 3 godine) nije zaposlio nijedam mladi naucnik (studenti doktorskih studija), makar ne regularnim putem. Nije mi samo jasno ko se bavi ekonomijom ove drzave. Jako dobri studenti se sve vreme finansiraju na teret budzeta, koriste studentski dom, stipendiju, dobiju medjunarodno priznate diplome, radili bi za tih 50 000 u Srbiji, ali ne mogu ni to. Sta urade sa diplomom, spakuju se i odu da rade za neke tamo nemce, svajcarce, amerikance.

neko ko zeli da ode iz ove zemlje

06.11.2017. 23:25

Ono sto je jasno je da je politika ove zemlje fokusirana na to da na fakultete upise sto vise studenata ne bi li ih sklonila sa ulica, na taj nacin im daje neku zanimaciju.Neki odustanu, pre ili kasnije, ali sta je sa onima koji jos uvek na neki ludi nacin vole ovu zemlju.Zemlju koja ih primorava da odu, zemlju koja nije sposobna da 3 gonine sastvi KONKURS i napokon stvarno od tih silnih obecanja i uradi nesto korisno. Sramota za celu tu nazovi Skupstinu i ljude koji tamo sede da bi se svadjali