KABLOVSKI operatori od naredne godine moraće da emituju programe nacionalnih televizija. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na jednoj od narednih sednica usvojiće listu televizija na nacionalnom nivou koje će biti obavezne u rasporedu kanala kablovskih operatora.

Spisak, na kome će se zasigurno, pored javnog servisa, naći Prva, O2, Hepi i Pink, biće dostavljen Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL), čiji posao će biti nadzor primene i kažnjavanje neposlušnih, pa i oduzimanje dozvola. Tako će nacionalne televizije Hepi, O2 i Prva, za čiji program su kratko bili uskraćeni korisnici usluga Radijus vektora imati sigurnu poziciju na svim daljinskim upravljačima.


PROČITAJTE JOŠ:
Do banke ćelija još milion evra

Saznajemo da će ovakav spisak biti usvojen na nekoj od sednica Saveta REM-a, najkasnije do kraja godine, kako bi bila ispunjena obaveza koju predviđa Zakon o elektronskim medijima.

Zakon predviđa da regulator, u ovom slučaju REM, najmanje jednom u tri godine utvrdi listu radijskih i televizijskih programa koje su dužni da prenose operatori čiji mrežu koristi "značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma".

- Ovu listu moramo da usvojimo, a kriterijum će biti da li određene televijije imaju i zemaljsko emitovanje. Naša je zakonska obaveza da taj posao uradimo do kraja godine. Zakon kaže da jednom u tri godine lista mora da bude utvrđena, a upravo ističe rok od tri godine od početka primene zakona - kaže izvor "Novosti" iz REM. - Nećemo nikoga kažnjavati, jer to nije naš posao. Ne treba ni da utvrđujemo ko kome treba koliko da plaća, da li emiteri operatorima ili obratno. Ta pitanja uređuje tržište.

Saznajemo, lista će biti formirana samo na nacionalnom nivou, dok se neće analizirati emiteri na regionalnom i lokalnom nivou.


PROČITAJTE JOŠ:
DOJAVA IZ PAKOSTI? Srpske radnike “Gorenja” privodila slovenačka policija

MNOGO MALIH, JEDAN VELIKI

OKO 75 osto domaćinstava TV gleda putem "kabla", a uslugu im pruža i naplaćuje neki od 80 kablovskih operatora, od kojih SBB poseduje ubedljivo najveći udeo na tržištu. Sa svakom domaćom i stranom komercijalnom televizijom, ili sa njihovim zastupnicima, potpisuju ugovor kojim se određuje ko kome plaća emitovanje i u kom iznosu. Neke televizije plaćaju da bi bile emitovane, a druge naplaćuju emitovanje svog sadržaja.