ЗА ЈАВНУ банку матичних ћелија, која се гради у дворишту Института за мајку и дете на Новом Београду и већ одавно је требало да буде завршена, ускоро би, сазнају "Новости", могло да се обезбеди милион евра, колико недостаје да се она заврши.

То би значило да се уместо финансирања по фазама, за које је, после почетног улагања од 35 милиона динара, новац издвајан на годишњем нивоу, за ову установу одједном обезбеди милион евра. "Новостима" је то у среду потврдио Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима:

- Покренута је иницијатива да се обезбеди ванредно финансирање овог пројекта, с обзиром на његов значај. Прва опција је да нађемо донаторе, друга да се новац издвоји из буџета, а ако ништа од тога не успе, не искључујемо ни могућност узимања кредита.

Према првим најавама, јавна банка матичних ћелија требало је да буде завршена још 2012, али су радови започети тек годину касније. Изградња банке сада је у шестој фази, а најскупља је изградња тзв. чисте собе. Банка ће бити смештена на 600 квадратних метара, а у трезору ће моћи да се чува до 10.000 узорака. Из буџета се годишње издваја 15 милиона динара за завршетак јавне банке матичних ћелија, кажу у Министарству здравља.

Прочитајте још - До беба лакш и јефтиније

У Институту за мајку и дете од 2009. постоји породична банка матичних ћелија, у којој сада има 70 узорака, а у Србији представништва има и око 15 приватних, страних банака матичних ћелија. За разлику од приватних банака, где су и "улози" приватни и њима располаже власник ћелија, јавне банке функционишу по принципу трансфузиолошке службе: матичне ћелије оставља ко жели, а користе се за оне којима су потребне, и то је бесплатно. У приватним банкама, којима су досад поверене матичне ћелије из крви пупчаника више од 20.000 особа, обрада узорака и чување 20 година коштају углавном око 1.900 евра.

Проф. Драгана Вујић, начелница Центра за трансплантацију матичних ћелија у Институту, сматра да би родитељима приватне банке морале да пруже све релевантне информације:

- У приватним банкама матичне ћелије се остављају на име детета које се рађа и вероватноћа да то буде искоришћено је један према 2.500 - каже она.

Прочитајте још - Матичним ћелијама победио парализу, сад вози и бицикл

НИСУ ЧАРОБНИ ЛЕК

МАТИЧНЕ ћелије нису чаробни штапић, ни чаробни лек - рекла је професорка Вујић на трибини "Родитељски".

- Кад одете на интернет, добијете информацију да матичним ћелијама можете буквално све да лечите, од Алцхајмерове до Паркинсонове болести, па чак и стерилитета и импотенције, што није истина. Данас је стандардна терапија лечење само неких болести матичним ћелијама.