ВАЉЕВО – Запослени у фабрици расхладних уређаја “Горење” у Ваљеву, њих шесторо који су упућени на обуку у Словенију, били су приведени у полицију у Бистрици на Сотли. Полицију је, сазнајемо, интересовало по ком основу бораве у Словенији.

Незванично сазнајемо да је раднике из Србије полицији наводно пријавио неко од незадовољних из фабрике “Горења” у Бистрици на Сотли, незадовољан због тога што остаје без посла, с обзиром да се део производње из овог словеначког града пресељава у Ваљево. У питању је, сазнајемо незванично, производња врата за серију такозваних “олдтајмер” фрижидера.

- Са радницима из Ваљева, упућеним на обуку у нашу фабрику у Бистрици на Сотли у полицијској станици обављен је разговор о документима на основу којих бораве у Словенији – кажу у “Горењу”. - Након разговора у полицији, наши запослени вратили су се у фабрику. Жао нам је што су били у таквој ситуацији, јер по нашим сазнањима имају одговарајућа документа за обављање пословне обуке у нашој фабрици у Бистрици на Сотли. Поступак по коме је полиција позвала запослене на разговор још није завршен, тако да нисмо у могућности да износимо више детаља о овом догађају.

У “Горењу” истичу да се обука запослених реализује поводом пресељења дела производње из Бистрице, како би се комплетирао производни процес у Ваљеву. Фабрика у Бистрици на Сотли наставља своју производњу. У Ваљеву, иначе, фабрика за производњу расхладних уређаја “Горење” послује више од 10 година, има око 1.300 запослених и налази се на листи највећих извозника Србије. Највећа тржишта на која ваљевска фабрика “Горења” извози су Немачка, Словенија, Русија и Чешка.