Penzijama iz Republike Srpske dali 40 dana

J. Ž. S.

31. 03. 2016. u 14:02

Kasne čekovi za 19.000 ljudi koji su radni vek proveli preko Drine Isplata najkasnije danas, tvrde u PIO Republike Srpske

Пензијама из Републике Српске дали 40 дана

Penzioneri iz RS u Srbiji tvrde da su poslednji na redu za isplatu

VIŠE od 19.000 penzionera u Srbiji koji penzije primaju iz Republike Srpske novac nije dobilo 40 dana. Poslednja isplata bila je 19. februara i od tada na račun im nije legao nijedan jedini dinar, a danas je po zakonu o PIO poslednji dan da čekovi stignu.
Najveći problem je, kako kaže naša čitateljka Milka Jovanović, što novac nikada ne stiže istog dana i nikada ne mogu da računaju sigurno na isplatu.

- Pre više od dve nedelje svoje penzije primili su korisnici koji žive tamo, a mi smo očigledno nebitni pošto boravimo u drugoj državi i nismo sigurni glasači - ističe čitateljka "Novosti".
U Penzionom fondu Republike Srpske objašnjavaju da nema nikakvih zastoja u isplati i da penzioneri u Srbiji ne treba da brinu jer će im novac stići najkasnije danas.

- Sve je po zakonu - kaže Tihomir Joksimović iz PIO Srpske. - Naime, po ovdašnjim propisima ček za prethodni mesec, u ovom slučaju februar, trebalo bi da bude isplaćen do kraja sledećeg, odnosno 31. marta.

Kako objašnjava naš sagovornik, od Nove godine čekove za svih 253.000 penzionera isplaćuje Trezor Srpske i još uvek su u "periodu prilagođavanja" na novi sistem. To je navodno veliki finansijski pritisak na ovu instituciju koja ne uspeva da se izbori s tim.

- Prilagođavanje će trajati nekoliko meseci, dok se ne dođe do toga da svi penzioneri u Srpskoj i inostranstvu dobiju novac u roku od sedam dana - kaže Joksimović. - Sve je u savršenom redu i ne bi trebalo praviti probleme.

Ovo je u poslednjih nekoliko meseci najduži period u kome najstariji sugrađani u Srbiji, koji su radni vek proveli u Srpskoj, čekaju na svoj novac. Penzioni ček za januar u Srbiju je stigao 19. februara, a decembarski 23. januara.

Oko 211.000 penzionera koji žive preko Drine novac su dobili u periodu od 10. do 18. marta i ni tamo nikada nema pravila ko će biti prvi na listi isplate. Nepisano je pravilo, međutim, da se prvo isplaćuju oni, pa onda penzioneri koji žive u inostranstvu.

PROTOKOL SRBIJE I BiH
PREDSTAVNICI Srbije i BiH potpisali su juče Protokol o regulisanju međusobnih obaveza po osnovu namirenja odštetnih zahteva o socijalnom osiguranju između dve države u iznosu od oko 1,8 miliona evra. Prema rečima ministra Aleksandra Vulina, međusobna dugovanja trebalo bi da izmire do kraja 2016.
- Srbija Penzionom fondu BiH duguje oko 600.000, dok Penzioni fond BiH Srbiji duguje oko 1.240.000 evra - rekao je Vulin. - Protokolom se utvrđuju način i rokovi izmirenja međusobnih obaveza i potraživanja između dva Fonda, koji su nastali po osnovu odštetnih zahteva u postupku ponovnog obračuna penzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije