ČETVORICA naoružanih radikalnih islamista koji su u subotu uveče privedeni pred kapijom Visokih Dečana za kosovsku policiju nisu teroristi niti su na bilo koji način ugrozili bezbednost manastira!

Ovo proizilazi iz saopštenja i istupa u ponedeljak portparola kosovske policije Bakija Kelanija povodom hapšenja albanskih vehabija pred manastirskom kapijom. Zatečena količina naoružanja, islamističke knjige i vehabijski imidž uhapšenih, kosovskim organima reda nisu bili dovoljni da procene da je postojala opasnost od terorističkog napada. Četvorica ekstremista odgovaraće samo zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Poslednji incident potvrdio je staru tvrdnju da srpske manastire na Kosovu i Metohiji efikasno mogu da čuvaju samo snage Kfora. Poverenje u kosovsku policiju među Srbima u pokrajini sve je manje, posebno u jeku bujanja islamskog ekstremizma. Incident u Dečanima poklopio se i sa oružanim napadom na povratnike u selu Berkovo kod Kline, i hapšenjem dvojice Albanaca u Kosovu Polju zbog posedovanja više od 12 kilograma eksploziva i automatskih pušaka, što sve dokazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu izuzetno nestabilna.

Mogući napad na manastir Dečani sprečili su italijanski vojnici iz sastava Kfora koji su pravovremeno reagovali, dok je patrola policije stigla tek naknadno, po pozivu Italijana. U "golfu" uroševačkih tablica pronađeno je vatreno oružje automatska puška i pištolj s velikom količinom municije i islamistička literatura.

RELIGIJA RELIGIJA i veliki uticaj verskih poglavara na KiM doprinosi nestabilnosti u pokrajini, smatra Momir Stojanović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine. - Hapšenje ekstremista kod Dečana upozorenje je da Kosovo može postati sedište verskog esktremizma na Zapadnom Balkanu - kaže Stojanović.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić smatra da ovi incidenti pokazuju potrebu se podigne stepen bezbednosti na KiM.

- To je neophodno kako bi se izbegla eskalacija nasilja. Dodatno plaši i zabrinjava širenje ideje islamskog radikalizma u pokrajini. Incident u Dečanima ukazuje na neophodnost da srpske svetinje štite pripadnici Kfora - napominje Jevtić.

U manastiru Visoki Dečani u ponedeljak je bilo mirno, a Kfor je preuzeo sve mere kako bi svetinja imala punu bezbednost. Iguman Dečana Sava Janjić ističe da monaštvo nema poverenja u kosovsku policiju, posebno posle poslednjeg istupa njenog portparola. On podseća i da je u septembru 2014. godine, jedan vehabija napao dvojicu kosovskih policijaca ispred glavne kapije Pećke patrijaršije i uz povike "Alahu ekber" pokušao da uđe u manastir, ali da je slučaj zataškan.

- Prikrivanje i izvrtanje činjenica ne vodi izgradnji poverenja - kaže Janjić. - Iznenađeni smo tvrdnjom da hapšenje četvorice islamista ispred manastira nema veze sa terorizmom i da je njihovo vozilo zaustavila redovna policijska patrola. Snimci sa naših video-kamera jasno pokazuju da su islamisti došli svojim vozilom do kontrolnog punkta Kfora, čiji su pripadnici izašli da provere o čemu je reč. Tek posle intervencije Kfora usledila je provera dokumenata i osoba iz vozila u kome je pronađeno oružje i islamistička literatura.

Janjić ističe i da je zabrinjavajuće da je kosovska policija iznela netačnu tvrdnju da je patrola zaustavila vozilo sa islamistima i da nije bilo islamističke literature. U sve to uverio se i jedan od monaha koji je izašao pred kapiju da vidi o čemu se radi.

- I Kfor i manastir o tome svemu imaju detaljnu video i foto-dokumentaciju, koju policija nije ni pogledala, već je izašla sa neodgovornom tvrdnjom da događaj nema veze sa terorizmom. Reč je o četiri lica iz različitih delova Kosova koji su naoružani došli po mraku, što ukazuje da zasigurno nisu imali turističke namere - navodi otac Sava.

BAZA RADIKALNOG ISLAMA

NA Kosovu je stvorena snažna baza radikalnog islama, ekstremizma i terorizma koju su ranijih godina prikrivale i vlasti u Prištini i međunarodne snage - smatra predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

- Srbi do sada nisu bili na meti interesovanja radikalnih islamista, ali incident kod Dečana pokazuje da to može biti promenjeno - smatra Drecun.

Šef poslaničke grupe (SPS) Đorđe Milićević ukazuje na važnost prisustva Kfora na Kosovu i Metohiji.