Spomenik Milici, devojčici stradaloj tokom NATO agresije, vraćaju na Tašmajdan

R. Dragović

22. 07. 2015. u 15:15

Grad Beograd podržao akciju "Novosti" da se nestala skupltura vrati na spomenik deci stradaloj 1999. godine. Spomenik će donirati livnica "Jeremić"

Споменик Милици, девојчици страдалој током НАТО агресије, враћају на Ташмајдан

PONOVNIM postavljanjem broznane figure devojčice Milice Rakić na oštećeni spomenik na Tašmajdanu, Srbija će dobiti mesto trajnog sećanja na decu stradalu u ratu 1999. godine. Dogovorom vlasti Beograda, livnice "Braća Jeremić" i Kompanije "Novosti", spomenik svim nevinim žrtvama, čiji je simbol mala Milica iz Batajnice, već na jesen biće otkriven.

Akciji da se Miličina statua vrati na oštećeni spomenik, koju je inicirao predsednik Vlade Aleksandar Vučić, priključila se i poznata livnica "Jeremić", koja će na osnovu originalnog odlivka izliti novu bronzanu figuru. To će biti donacija čuvenih umetničkih livaca Beogradu, "Novostima" i sećanju na najmlađe žrtve rata.

NJenim vraćanjem na postojeće postolje biće vraćen originalni izgled spomeniku koji su pre deceniju i po podigle "Večernje novosti". Figura deteta sa lutkom biće, kao i na originalu, izlivena po liku devojčice nastradale u Batajnici.

Grad Beograd i Kompanija "Novosti" zajednički će predložiti Komisiji za imenovanje ulica i trgova da se spomenik na Tašmajdanu uvrsti u registar spomenika kulture. Time će beleg sećanja na najmlađe žrtve dobiti status kakav imaju svi ostali gradski monumenti - biće obezbeđen, osvetljen i održavan.

Da će voditi brigu da spomenik ubuduće ima tretman kakav zaslužuju žrtve u čiji spomen je podignut, potvrdio nam je i gradski menadžer Goran Vesić.

- Grad Beograd priključio se inicijativi "Novosti" za obnovu ovog spomenika - kaže Vesić. - Po dogovoru sa livnicom "Jeremić", skulptura male Milice Rakić vrlo brzo će biti vraćena na mesto gde se nekada nalazila. Briga o ovom jedinstvenom obeležju obaveza je svih Beograđana, jer on čuva sećanje na nevine žrtve bombardovanja, ali i opominje na besmisao rata.

Vest da će spomenik na Tašmajdanu ponovo dobiti originalni izgled donela je i delić utehe porodici Rakić iz Batajnice. Nestanak skulpture po liku njihove Milice naneo je dodatni bol njenim roditeljima.

- Obnova ovog spomenika doneće nam zrno spokoja i utehe - kaže Miličina majka Dušica Rakić. - Važno nam je da ovo obeležje bude održavano i dostojno tretirano u Beogradu. Lik Milice simbolizuje svu nevinu decu koja su izgubila život u ratovima.


VANDALI NEPOZNATI

SPOMENIK sa epitafom "Bili smo samo deca", u znak sećanja na 79 strdalih mališana, podignut je na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ. Idejno rešenje dao je vajar Ostoja Balkanski, a skulptura po liku male Milice urađena je besplatno u livnici "Jeremić". Iste godine, samo nekoliko meseci posle postavljanja, međutim, vandali su sa spomenika odneli bronzanu skulpturu devojčice. Niko nikada nije uspeo da otkrije ko je to učinio i gde je ona završila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

duska

22.07.2015. 15:30

Duso mala kome si ti skrivila i stotine druge dece ni krivi ni duzni, jos ni ulicu svoju nisi zapamtila a otisla si u večnost. Kako se to zove ako nije genocid kad bacas i gadjas iz daleka neki narod samo zato sto nije po tvrojoj volji i ne radi kako ti hoćes...

repus

22.07.2015. 16:39

@duska - крив је нато али још више наша држава нко није тада знао а можда ни хтео да народ упути како да се спасава зар има некога да се не сећа да су тада пуштанми најбољи цртани филмови као мачјке из високог друштва итд. да би деца седела кући а не да иду у склоништа исто тако је било и са филмским програмом најбољи филмови на телевизији уместо да је говорено народу шта да ради војска је узимала 70 посто из буџета 50 годуина када дође до рата да спасава народ и државу

Криви су Срби?

23.07.2015. 23:50

@duska - Репуси, почели сте са "крив је нато, али"... Знамо вас и по другим коментарима у којима кривите Србе за злочине почињене над њима... (Repus, pronounced re-poos, shortening of Republican used in response to Repus referring to the Democratic Party as the "Democrat Party").

Војин

22.07.2015. 16:59

Нема и не може бити добра ни за Србију, ни за Европу, ни за свет, у прилагођавању и улизивању творцима и спонзорима савременог фашизма. Усташе, бандеровци, УЧК, вехабије, хашки „трибунал“, трговци дрогом и људским органима – све су то савезници НАТО пакта и финансијске олигархије која му заповеда и која угрожава светски мир и сва позитивна достигнућа човечанства. Када нису могли да нас сломе за 3 дана како су предвиђали, гађали су све што се креће - па и мале девојчице!

Djuradj

22.07.2015. 18:02

Ne znam ko je imao obraza da ga skloni. Spomenik simbolise stradanje svih neduznih zrtava, ne samo Milice Rakic.

boban

23.07.2015. 05:08

@Djuradj - srbi eto ko,,srbi su ga ukrali i srbin ga je otkupio,,ko je taj koji je otkupio taj spomenik,,ko bijedo srpska,,bijednici,,eto ko je kriv za sve sto nam se dogadja,,od bijednickog urednika koji misli da je Bog,pa pusta sto mu odgovara,,Brozovih dupebrisaca/ko je crtao karte republika/do kralja koji je pobjegao ,pokrao i odnio i sto nije njegovo,i bila mu mala V.Srbija hoce on kraljevinu,sve srbi ljigavi,..hvala urednice,,car si.

"Бронзана" мафија

22.07.2015. 22:41

Тужно је оно што нам се дешавало 1999... А страшно је да неко због јефтино продате бронзе скрнави успомену на убијену децу коју су злотвори проглашавали за "успутну штету". Крађа бронзаних скулптура одавно се дешава на нашим гробљима, а нико није стао на пут бронзаној мафији! У Смедереву је украдена скулптура непроцењиве уметничке вредности, коју је породици погинуле Нине поклонио у свету чувени Антун Аугустинчић, аутор Споменика мира испред Палате УН у Њујорку, а починиоци још нису откривени...

Vajar

22.07.2015. 23:03

@"Бронзана" мафија - Mislite da neko od njih razmišlja o bolu koji nanosi roditeljima te dece!? Ili da da ih je briga što je Miličin spomenik - spomenik svoj ubijenoj srpskoj deci? A umetnost? Ko je od njih čuo za Antuna Augustinčića? I još nešto. Oni koji kradu državnu imovinu, bakarne kablove, čelične šine... bivaju brzo uhvaćeni. A biste i skulpture na grobljima... Koga je briga, osim porodice?

jacika

23.07.2015. 07:29

@"Бронзана" мафија - Jako je tužno što milicija zna gde se nalaze radionice za livenje bronze gde završva sva ukradena "sekundarna sirovina" (kablovi,poklopci šahtova,oluci,sve što može da se pretopi...),isto taki milicija zna imenom i prezimenom ko se tim poslom bavi,tačnu adresu gde treba da zakuca ako želi da vrati ukradeno,ali na žalost ništa ne preduzima!

mirjana

23.07.2015. 14:17

Draga Nasa Milice Andjele Nas, Vecno Ti Carstvo Nebesko! Ali ne mogu ni da zaboravim, a srce me boli i za malu Jovanu 10 godina staru sa Kosova, koju su siptari silovali pred majkom i bakom, a posle je onako izmucenu, i istrgnute ruke iz ramena bacili u krecanu. Zlocinci su pusteni i ako su priznali zlocin, a na inicijativu ne vladinih organizacija i cedomira jovanovica.I dragoj nam Jovani nasoj, jednoj od mnogobrojnih nevinih, decijih zrtava Vecna Slava i Carstvo Nebesko!