OPREZ: Ne odgovarajte na poruke sa nepoznatih brojeva!

Novosti online/ Tanjug

08. 10. 2014. u 12:44

ОПРЕЗ: Не одговарајте на поруке са непознатих бројева!
Građani sa brojava iz Estonije ili Obale Slonovače dobijaju SMS poruke "Javi se hitno". U pitanju je prevara i ne treba odgovarati na takve pozive
BEOGRAD - Već nekoliko dana na mobilne telefone operatera u Srbiji građani su dobijali SMS poruke za koje se ispostavilo da su velika prevara.

Naime, sa brojeva koji počinju na +372 i +386 iz Estonije i Obale Slonovače stižu poruke sa sadržajem “Javi se hitno!”.

Prema tvrdnjama stručnjaka reč je o prevari koja ima za cilj da se se sa računa građana skine novac ili ukradu lični podaci. To se i desilo nekolicini građana koji nisu znali da je u pitanju prevara.

Operateri mobilnih kompanija su građanima dali savete da na ovakve i slične poruke ne odgovaraju.


TELENOR: NE ODGOVARAJTE NA NEPOZNATE BROJEVE

Kompanija Telenor upozorila je danas korisnike da ne odgovaraju na SMS poruke i ne uzvraćaju međunarodne pozive ukoliko nisu sigurni u identitet onoga koji poziva, jer je najverovatnije reč o prevari.

Direktor korporativne bezbednosti Telenora Milan Nikolić, rekao je da je ovakva vrsta prevara prisutna već godinama u raznim delovima sveta.

"Telenor, kao ni drugi operatori, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, a jedan od glavnih razloga je činjenica da oni po pravilu stižu sa novih brojeva", istakao je on.

Korisnicima se SMS-ovi šalju nasumično sa uglavnom iznajmljene opreme nepoznatog operatora, u razne fiksne i mobilne mreže, a pozivi se obično identifikuju kao propušteni.

Ukoliko korisnik uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski mu se tarifira uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

kobasica srbije

08.10.2014. 16:58

Pa koliko znam u MUP-u Srbije postoji jedinica za viskotehnoliški kriminal jel rade oni nešto ovih dana.

"теленор није у могућности ..."

08.10.2014. 17:41

Такви као теленор и стварају могућности ових трик позива. Ја не одговарам никад никоме. Свако од мојих познаника и оних са којима сам пословно везан, знају већ више од 10 година да или треба да оставе поруку, или да разговарају самном уживо, јер ја не одговарам на телефонске позиве. После неколико дана избришем сву историју без прегледа ко је звао и саслушам поруке. Ако мислите да је то не одговорно, пробајте и јавите ми кроз пар година да ли сте изгубили неки новац или посао због тога! Ја нисам

теленорова "немоћ"

08.10.2014. 17:55

Да додам и ово. Задњих година сам "редуковао" све имеил поруке, једноставно не одговарајући на њих. Као и телефонске позиве, и ту су ми остали само "главни" контакти, и то само неважне ствари. Никада нисам имао профил на твитеру или сличним психо мрежама. Чак и поштанска писма не отварам сва редом. Пола их бацим без прегледа, осим службене поште. Живим миран живот и слабо ко може да ме чачка сваких пар сати. А ви? Јурцате ли да одговорите на телефонски позив, као да ће бити смак света?

Jas

08.10.2014. 19:02

Tati mom su poslali takvu poruku. Ja sam predpostavila da je rec o nekoj prevari zato sto je bila ovakva prica pre otprilike godinu dana!

PO

08.10.2014. 20:33

Meni stvarno stigla poruka bas 03.10 u 20.46h sa broja +37270077056 upravo ta "Zovi me hitno"... i to pisana ćiriličnim pismom... na Telenor mreži!