Blago vraćeno u Titov sef

V. C. S.

28. 11. 2013. u 20:47

Komisija koju je formirao predsednik Srbije za otvaranje depozita 555 u Narodnoj banci Srbije, poznatijeg kao „Titov sef“, završila je posao i nađene i popisane dragocenosti vraćene su u sef

KOMISIJA koju je formirao predsednik Srbije za otvaranje depozita 555 u Narodnoj banci Srbije, poznatijeg kao „Titov sef“, završila je posao u roku, i nađene i popisane dragocenosti vraćene su u sef, rekao je za „Novosti“ predsednik Komisije Oliver Antić.

- Konsultovali smo se sa sudom, koji je rekao da nema uslova da čuva stvari, pa su one iz bezbednosnih razloga vraćene u depozit. Sa njih je skinuta oznaka državne tajne. Ništa sa spiska ne nedostaje, čak smo našli dve-tri stvari više. Sada je sve na ostavinskom sudu. Koga on bude imenovao za naslednika, i kada to postane pravosnažno, taj će dragocenosti moći da preuzme - kaže Antić.

Većina nađenih stvari ima grb ili monogram Karađorđevića, što je potvrdio i sudski veštak. Među nađenim blagom ima dosta toga sa monogramom kraljice Marije, zatim orden njenog oca, rumunskog kralja, kao i medalje oba kralja Petra i Aleksandra, a većina stvari je iz perioda između dva svetska rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Бранко Стеванович

28.11.2013. 21:56

Da je sef otvoren u prisustvu suda i stranaka,moglo bi se o necemu govoriti, ovako kao nista Titovo nije bilo,nista od toga sto bi trebalo rodbini dati, a u sefu samo ono sto nije njihovo, kao da je Tito bio lud da cuva u sefu samo tudje stvari.Ako je tako, a gde su njegove stvari. Za tolike godine rada, uz sve poklone nista nije njegovo.Ono sto je poklonjeno Jovanki nije poklonjeno njoj nego Titu (mindjuse,nakit,ukosnice...),a sada nema nicega sto bi bilo njegovo.Zasluzili smo da nam bude gore.

Jugoslava Pravdic

28.11.2013. 22:14

To je sef Predsednistva 555, a ne Titov. Stvari nisu smele da napuste sef. To moze samo da se klasifikuje kao stvari koje su nadjene u kompleksu Bijelog Dvora kad je preuzet, onda je uredno odlozeno, zapecaceno i stavljeno na sigurno. Znaci Tito nije oteo. Ali, gde su stvari koje su Jovanka i Tito kupili sami od svog novca i svojih zarada? Ako su se Jovankine i Titove privatne stvari oduzele kao 'drzavne' onda i Karadjordjevica pripada drzavi, jer je istorija. Jovanki privatne slike uzete.

Boško

28.11.2013. 23:23

Obzirom da im je Srbija i Beograd dala najlepši plac sa pogledom na Beograd red je da kao i svi gradjani plate za svoje "grobno mesto" Sve stvari nadjene prodati i uneti u budžet da se podeli sirotinji.

dinarac

29.11.2013. 00:25

Ima li ovde iko pametan?Taj zlikovac je predratni,ratni i poratni zločinac,obična belosvetska fukara,a vi mu tepate i tetošite.Niko u novijoj istoriji nije pobio i upropastio naš narod kao taj bravarski pomoćnik,ćopavi zagorac.Pozdrav svim Srbima.

Zaplanjac

29.11.2013. 19:05

@dinarac - Zlikovac si ti kada možeš ovako nešto da napišeš. Pa da je Tito ili neko iz vlasti iz tog vremena hteo nešto da prisvoji, to ne bi bilo u državnom sefu. Kakvih ima među nama, Bože sačuvaj. Stidim se nekad što sam Srbin. Neverovatno koliko zlobe se uvuklo u ovaj narod.

Jugoslava Pravdic

29.11.2013. 05:25

"Komisija koju je formirao predsednik Srbije za otvaranje depozita 555 u Narodnoj banci Srbije, poznatijeg kao „Titov sef“, završila je posao u roku,"...naravno, sahranjena Jovanka, pa su mogli zavrsiti posao u roku." Sta je 33 godine... nista... sitnica!!!

442_do_zagreba

29.11.2013. 09:52

Sam je pravio "pravedan" sistem koji eto funkcioniše i posle njega. i posle Tita Tito

SMOKI

29.11.2013. 10:49

Kod koga su pronadjene stvari i zasto ih je ukrao? Dok je bilo TITA mogli smo spavati kod odkljucanih vrata, hajde sad. No ostavimo to na stranu. Zasto se ne procesuiraju svi koji su pokrali ili na bilo koji nacin sklonili Titovu zaostavstinu? Time bi se pokazalo da je ovo drustvo bolje nego u Titovo vreme. Ovako smo samo otisli do dna.

Mimmi

29.11.2013. 12:37

Sve treba biti izuzeto što se odnosi na Dinastiju Karađorđevića i drugih vladara i ne uzimati u opšte u razmatranje to kao zastavstina Titova, sramota drzave i sudova da nacionalno blago srpskih vladara dođe u ruke Titovih naslednika. Ako su imalo pametni Karođorđevići ne bi trebali to dozvoliti da ulazi uopste u ostavinski postupak. Oduzeo im je sve i protjero. Vratiti svakom njegovo.

Jugoslava Pravdic

29.11.2013. 16:54

@Mimmi - Nije im oduzeto, Dezertirali su, a zna se, po zakonu te iste drzave Karadjordjevica, sta sledi posle toga. Da je to bio oficir ili obican vojnik, sta bi isti taj kralj uradio.