Za svakog ubijenog civila odsedeo je manje od mesec dana iza rešetaka: Merčep na slobodi ruganje je žrtvama

J. Kerbler

12. 03. 2020. u 20:45

За сваког убијеног цивила одседео је мање од месец дана иза решетака: Мерчеп на слободи ругање je жртвама

Foto Jutjub/Aldžazira

Hrvatski zapovednik, krvnik porodice zec, izašao iz zatvora posle četvrtine izdržane kazne
ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


ZA svakog ubijenog srpskog civila od strane "merčepovaca" njihov zapovednik Tomislav Merčep odsedeo je u zatvoru manje od mesec dana, a i to vreme najviše je proveo u banji.

Četiri godine otkako ga je sud osudio na pet i po godina zatvora, a u međuvremenu

Vrhovni sud u februaru 2017. godine povisio kaznu na sedam, Merčep izlazi iz zatvora, jer je taj isti sud procenio da je posle tri četvrtine izdržane kazne moguć uslovni otpust.

Iako se zna da su "merčepovci" devedesetih godina prošlog veka usmrtili pedesetak srpskih civila u Zagrebu i Pakracu, Merčep je seo na optuženičku klupu tek posle mnogih intervencija iz međunarodnih krugova da mu se sudi. Na kraju ga sud nije osudio zbog počinjenih zločina u Pakračkoj poljani i na zagrebačkom Velesajmu i Sljemenu, već je u obrazloženju presude samo pisalo "da nije sprečio te zločine".

PROČITAJTE JOŠ - Merčep na slobodi: Vrhovni sud pustio zločinca

Sve vreme na suđenju Merčep je dokazivao da nije kriv i da nije znao što rade pripadnici njegove jedinice. Nikada do kraja nije razjašnjeno kome su pripadali i kako su bili organizovani, a pravdu su izbegli i mnogi koji su počinili strašne zločine, između ostalih i ubistvo porodice Zec u Zagrebu, kada je ubijen Mihajlo Zec, njegova supruga Marija i dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra.

Odluka Vrhovnog suda da pusti Merčepa na slobodu nije u Hrvatskoj izazvala nikakve reakcije kod političkih stranaka. Kada su mediji objavljivali informacije i snimke kako Merčep zatvorske dane provodi u banji u Krapinskim Toplicama, to se pravdalo njegovim teškim zdravstvenim stanjem, a pogoršanje njegovog zdravlja bio je i jedan od motiva što da je Vrhovni sud pustio na slobodu, osim argumenta da pre nije bio osuđivan i da se lepo ponašao za vreme izdržavanja kazne.

Suđenja Tomislavu Merčepu i Branimiru Glavašu su pokazala da su vremenom izbrisani mnogi tragovi, da se svedoci i danas boje da svedoče, mnogi povlače i iskaze, a očigledno se nije došlo ni do onih koji su "odozgo" izdavali naredbe. Još u vreme predsedničke kampanje u Hrvatskoj, nova zvezda hrvatske politike pevač Miroslav Škoro najavljivao je da će, ako pobedi, amnestirati Merčepa, a to je sada bez njega uradio i Vrhovni sud.

Foto Jutjub/Aldžazira

Desničarski portali likuju i tvrde da je bio u zatvoru zbog "navodnih" zločina, a bivši pripadnici specijalnih jedinica MUP-a koji su zločine počinili ili ćute ili ih više nema u životu. Sve u svemu, mesec dana zatvora za svaku žrtvu ruganje je pravosudnom sistemu i načelu da će svaki zločin počinjen devedesetih biti sankcionisan na pravedan način. UBRZANA PROCEDURA

Merčep će redovno morati da se javlja policiji, a u slučaju promene mesta prebivališta treba da dostavi novu adresu nadležnim službama. Iz zatvora će izaći za nekoliko dana, kada cela procedura bude završena, a to bi u ovom slučaju moglo da bude izuzetno brzo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Brateee

12.03.2020. 21:53

Nema pravde za SRBE !!! Oni se stite ..skrivaju i oslobadjaju..pa na kraju zo su njihovi branitelji i heroji !!! Takvim ljudima jedino moze suditi BOZIJA PRAVDA I KAZNA !! Mi to ne mozemo a donekle i necemo takav smo narod ..i gde se borimo i trazimo neko pravo i osude protiv zločinaca nad SRBIMA nikad ne uspemo jer nemamo podrsku ni od koga sem od bratske Rusije !!! A ovo drugo od zapada do amerika sve je protiv nas i tu nema mnogo priče !!!

Перица из вароши

12.03.2020. 23:21

Каква власт ,таква им и част!!!!!!!!!!!!!

Braco

13.03.2020. 14:18

E sad ce da mu naprave paradu u Zagebu I dobit ce orden zasluga za narod. Hrvatska nikad nije odbacila ustastvo.

Barica

13.03.2020. 14:49

Poznajem Merčepa iz Vukovara... Uvijek je bio radikala, poslije rata je postao veliki čistunac a pokrao sve što je mogao... Uzgred, njegovu kuću u Bogdanovcima gradili su radnici Građevinara poslije radnog vremena.. Ukradenom građom iz firme, naravno... Napominjem da sam Hrvatica, pišem to jer mrzim lopove koji glume domoljube..

Ђорђе

14.03.2020. 17:21

Што више убијених Срба, то заслужнији за постојање хрватске државе, тако да ово не чуди.