ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da ratnog zločinca Tomislava Merčepa pusti na uslovnu slobodu nakon što je zbog zločina u Pakračkoj poljani osuđen na sedam godina zatvora. Odluka o puštanju biće potvrđena u naredna tri dana kada će Merčep moći otići kući.

Merčep je komandovao jedinicama koje su počinile niz zločina u Zagrebu i na pakračkom području i ubili 43 ljudi, a šest ih je preživelo strašna mučenja. Merčepovci su brutalno ubili i članove porodice Zec, među kojima je bila i devojčica Aleksandra koja je usmrćena na Sljemenu.

Na zatvorsku kaznu od pet i pol godina Merčep je osuđen pre četiri godine, a onda mu je Vrhovni sud povisio kaznu na sedam godina. U obrazloženju presude se tvrdi da nije sprečavao ubistva i mučenja srpskih civila, a za vreme služenja kazne često je bio u banjama na oporavku. Vrhovni sud odlučio se da ga pusti na slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali i zbog toga što je bio 'dobar i poslušan zatvorenik'. ”Dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u celosti je ostvarena svrha kažnjavanja”, konstatovali su sudije Vrhovnog suda. Nakon puštanja na slobodu moraće se redovno da javlja policiji.