Merčep na slobodi: Vrhovni sud pustio zločinca

NovostiOnline/J. K.

11. 03. 2020. u 19:59

Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da ratnog zločinca Tomislava Merčepa pusti na uslovnu slobodu nakon što je zbog zločina u Pakračkoj poljani

Мерчеп на слободи: Врховни суд пустио злочинца

Foto Arhiva VN

ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da ratnog zločinca Tomislava Merčepa pusti na uslovnu slobodu nakon što je zbog zločina u Pakračkoj poljani osuđen na sedam godina zatvora. Odluka o puštanju biće potvrđena u naredna tri dana kada će Merčep moći otići kući.

Merčep je komandovao jedinicama koje su počinile niz zločina u Zagrebu i na pakračkom području i ubili 43 ljudi, a šest ih je preživelo strašna mučenja. Merčepovci su brutalno ubili i članove porodice Zec, među kojima je bila i devojčica Aleksandra koja je usmrćena na Sljemenu.

Na zatvorsku kaznu od pet i pol godina Merčep je osuđen pre četiri godine, a onda mu je Vrhovni sud povisio kaznu na sedam godina. U obrazloženju presude se tvrdi da nije sprečavao ubistva i mučenja srpskih civila, a za vreme služenja kazne često je bio u banjama na oporavku. Vrhovni sud odlučio se da ga pusti na slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali i zbog toga što je bio 'dobar i poslušan zatvorenik'. ”Dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u celosti je ostvarena svrha kažnjavanja”, konstatovali su sudije Vrhovnog suda. Nakon puštanja na slobodu moraće se redovno da javlja policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miki-Zg

11.03.2020. 20:25

Vrhovni sud nezavisne ,neovisne Hr. ,NDH-a oslobodio ratnog zločinca -dokazani , Merčepa nad srpskim civilima i pustio ga na slobodu ,Prethodno je zatvorsku kaznu služio u toplicama -banjama .Evo to je 4. Rajh ?

Догодине у Блајбургу

11.03.2020. 21:12

По 7 месеци за сваку жртву (од оних,које су успели пронаћи и идентификовати), од којих укупно у затвору није провео ни годину, је стварно "огромна казна", наспрам рецимо Капетана Драгана Vасиљковића, са доказаних нула директних жртава, на 13,5 година затвора.Док наравно тужилаштво колоније Србије и Специјалног суда препуно њихових кадрова и бесрамних плаћеника, има равно нула пресуда и изречених казни све ове годиен уназад, за убијене србе од руку оваквих психопата и дегенерика.....

Marko

11.03.2020. 21:19

E sad treba da proradi ili srpska drzava nezvanicno ili srpski patrioti i kazne ovog zlikovca na ulici, kuci, odmoru, kafani.

dusan mrakoic

12.03.2020. 18:22

@Marko - daje meni neko nastradao od njegove ruke ili grupe koju je vodijo ja bi mu bio sudac ni u argentini se nebi sakrio

Шатор

11.03.2020. 21:35

Ето, дипломатском нотом послати упит СР Њемачкој да прокоментарише само овај најновији случај јер су они створили НДХ2. Такође, да ли су то стандарди и ЕУ којима и ми треба да тежимо... итд...итд..

Miso.Pec

11.03.2020. 22:40

Ustaše ustašu sudile,ustaše ustašu pustili.Sramno,ali toliko je Hrvatska zagazila u ustaštvo da im je postalo sve normalno.