Počelo suđenje generalu tzv. Armije BiH i 16 njenih pripadnika; Tužilac: Dokazaću zlodela Dudakovića

S. MIŠLjENOVIĆ

ponedeljak, 15. 04. 2019. u 15:39

Почело суђење генералу тзв. Армије БиХ и 16 њених припадника; Тужилац: Доказаћу злодела Дудаковића

Foto Avaz / Atif Dudaković

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata

ČITANjEM optužnice i iznošenjem uvodnih reči Tužilaštva BiH u ponedeljak je u Sudu BiH počelo suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Atif Dudaković se tereti za ratne zločine protiv čovečnosti i civilnog stanovništva, a ostali za ratni zločin protiv čovečnosti. Optuženi Dudaković i ekipa se terete za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

PROČITAJTE JOŠ - Atif Dudaković optužen zbog ubistva 300 Srba

Kako je pročitano u optužnici, terete se za ubistvo 65 civila na području opštine Bosanski Petrovac, za 42 civila ubijenih u Ključu i okolini, 10 ubijenih u Bosanskoj Krupi i okolini, te najmanje 100 ubijenih civila na području Sanskog Mosta i okolnih sela. Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga. Deo optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilac Marijana Čolović rekla je na početku suđenja Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa tzv. Armije BiH da će Tužilaštvo dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovečnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Ona je istakla da će izjavama svedoka Tužilaštvo dokazati da je od 13. septembra do polovine oktobra 1995. postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta i da je operacija "Sana '95" počela 13. septembra pod komandom Dudakovića.

- Cilj napada bio je, ne samo osvajanje ovih teritorija koje su bile pod kontrolom Vojske RS, već i etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora - naglasila je Čolovićeva.

Prema njenim rečima, preživeli svedoci pričaće o ubistvima, te uništavanju srpske imovine i verskih objekata.Tužilaštvo je najavilo saslušanje 447 svedoka, među kojima je 16 zaštićenih, kao i iznošenje 1.100 materijalnih dokaza

Nastavak suđenja zakazan je za 22. april.

VIŠKOVIĆ: NADAM SE PRAVDI

Premijer RS Radovan Višković rekao je da očekuje da će biti zadovoljena pravda u slučaju ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, jer svi koji su počinili ratni zločin moraju da odgovaraju, u suprotnom nema pomirenja i suživota u BiH.

- Očekujem da pravda bude zadovoljena, ali poučen dosadašnjim iskustvima imam određenu dozu straha da će biti različitih insinuacija i da će pravda biti zaobiđena - rekao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

15.04.2019. 20:55

Само метак у лобању! И то је преблага казна.