SASLUŠANjE bivših pripadnika OVK pred Specijalnim sudom u Hagu, prema mišljenju srpskih advokata koji će zastupati porodice kidnapovanih i ubijenih Srba, samo je početak procesa koji treba da donese satisfakciju žrtvama.

Pročitajte još:Karla del Ponte: Previše je kasno za istinu o zločinima počinjenim na Kosovu

- Iako značajan protok vremena uglavom odgovara okrivljenima, zato što svedoci prirodno nestaju, dokazi se gube ili gube dokaznu snagu, ipak se nadam da će Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici OVKn doneti zasluženu pravdu porodicama čiji su članovi kidnapovani i ubijeni na KiM - ističe Ljubomir Pantović iz Kosovske Mitrovice, jedan od advokata koji su na spisku Specijalnog suda.

Pročitajte još: Porodice srpskih žrtava na KiM nisu dočekale pravdu

On dodaje i da postoje uveravanja o postojanju značajnog broja zaštićenih svedoka u inostranstvu sa izmenjenim identitetom, za direktno svedočenje pred sudom. Od stotinak registrovanih pravnika, 20 će braniti interese Srba. Među njima su i Dejan Vasić i Nebojša Vlajić, koji zameraju kašnjenje u početku rada suda.

- Pred haškim sudom su dvadesetogodišnja očekivanja pravde srpskog naroda sa KiM. Svih ovih godina dokazi su prikupljani, pa očekujem ocenu snage svedočenja žrtava pred posebnim većima suda u Hagu - kaže Vasić.

Pantović pojašnjava da zasada Specijalni sud ima dve kancelarije za advokate - za branioce i zaštitnike žrtava. Na konkurs se prijavilo 110 advokata.