POČELA EKSHUMACIJA: Žrtve Oluje čekaju istinu

R. Dragović

09. 10. 2018. u 10:33

ПОЧЕЛА ЕКСХУМАЦИЈА: Жртве Олује чекају истину
Posle pauze od dve godine, u Hrvatskoj počela ekshumacija tela ubijenih Srba u akciji „Oluja”. Veljko Odalović: U najskorije vreme i Srbija će ispuniti svoje obaveze

HRVATSKA je počela ekshumacije preostalih registrovanih grobnih mesta žrtava hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" na području Ličko-senjske županije. Time je, posle pauze od dve godine, nastavljen proces rasvetljavanja sudbine nestalih osoba u "Oluji", koji je počeo još 2001.

U Komisiji za nestala lica Vlade Srbije kažu da će proces ekshumacija trajati dva radna dana i da će od svih pronađenih posmrtnih ostataka biti uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.


PROČITAJTE JOŠ: SASTANAK O NESTALIMA NA PODRUČJU BIVŠE SFRJ: Još 76 neekshumiranih grobnica

- Do sada je u regionu Like ekshumirano 240 osoba. Najviše ih je bilo pokopano na groblju u Gračacu (155 tela), kao i u Korenici (27 osoba). Od ukupnog broja ekshumiranih u Ličko-senjskoj županiji, 177 osoba je identifikovano i predato porodicama - navedeno je u saopštenju srpske Komisije za nestale.

Nerasvetljene sudbine ljudi su otvoreno pitanje između Srbije i Hrvatske. Proces traganja za žrtvama odnosno identifikacija nastradalih posle godina mirovanja pokrenut je s mrtve tačke pre nekoliko meseci.

Do sada je utvrđena sudbina 70 odsto od ukupno 40.000 nestalih u ratovima devedesetih godina.

Predsednik vladine komisije za nestale Veljko Odalović kaže da je nastavak ekshumacija potez u duhu dogovora postignutih u nedavnim kontaktima šefova dveju država, kao i njihovih specijalnih izaslanika.

- Važno je da se što pre reše sve ekshumacije sa lociranih grobnih mesta, kojih je više od 70 u Hrvatskoj. Podrazumeva se da i Zagreb ima svoje zahteve, a Srbija će u najskorije vreme preduzeti mere da ispuni svoje obaveze - objašnjava Odalović.

Veliki problem je i činjenica da tela oko 4.000 žrtava, koja su pohranjena u zavodima za sudsku medicinu u više gradova nekadašnje SFRJ, još nisu identifikovana.


STRADALI ZASLUŽUJU MIR

LISTA gradova u čijim se zavodima za sudsku medicinu još uvek nalaze neidentifikovana tela žrtava ratova je podugačka - Sarajevo, Osijek, Zenica, Tuzla, Priština...

- Reč je o regionalnom problemu. Kao najbolji put čini se sprovođenje plana napravljenog na konferenciji u Londonu. U planu je uključivanje međunarodnih organizacija, kao i primena savremene tehnologije za identifikaciju. Žrtve imaju pravo na mir, a njihove porodice na istinu - kaže šef Komisije za nestale Veljko Odalović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije