Četiri bivša pripadnika Vojske RS optužena za pomaganje u genocidu

Beta

28. 12. 2017. u 14:55

Четири бивша припадника Војске РС оптужена за помагање у геноциду

Foto: Thinkstock

Optužnica je podignuta protiv Mileta Kosorića iz Han Pijeska, Borislava Stojišića, Momčila Tešića, zvanog Crnac, i Rajka Drakulića iz Vlasenice
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv četvorice nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske zbog pomaganja u genocidu.

Oni se terete za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, za prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile posle pada Srebrenice, i za silovanja žena i devojaka prisilno izdvojenih iz konvoja.

Optužnica je podignuta protiv Mileta Kosorića iz Han Pijeska, Borislava Stojišića, Momčila Tešića, zvanog Crnac, i Rajka Drakulića iz Vlasenice.

Pročitajte još: Uhapšen bivši pripadnik Vojske RS zbog ratnih zločina na području Sanskog Mosta i Ključa

Terete se da su tokom napada Vojske RS i Ministarstva unutrašanjih poslova RS na zaštićenu zonu Srebrenica, u julu 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

Optuženi su da su na punktu Luke zaustavili konvoj autobusa i vozila, u kojem su posle pada Srebrenice bili civili, žene i deca, koje su pretresli, oduzeli im novac, zlato i druge vrednosti, a potom odvojili muškarce i devojke bošnjačke nacionalnosti.


Pročitajte još:
Podignuta optužnica protiv Srbina za ratni zločin u Brčkom

Kosorić je tada bio komandant Vlaseničke brigade Vojske RS, a ostali optuženi su bili komandanti i pripadnici Vojne policije te brigade.

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20, odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gde su držani u nečovečnim uslovima.

Ti muškarci su streljani 13. i 14. jula 1995. godine, u mestu Mršići. Ubijen je 21 muškarac bošnjačke nacionalnosti, a jedan je preživeo streljanje.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

28.12.2017. 16:59

Па судећи колико је усташкиња Азра и "хрој" Орић добили казне од истог тог талибанског и "непристрсног" суда, за вишеструко више српских жртава на својим крвави рукама, ови не би требало и да су све ово и починили, добити више од 3 дана затвора.Можда условних 7 максимално....