“Bumbar“ oštri žaoku

Borjan Popović

08. 03. 2008. u 18:01

Ove godine Vojno-tehnički institut završava jedan od najsloženijih projekata naše vojske - dizajniranje veoma ubojite protivoklopne rakete. Protivoklopni sistem vođene rakete „bumbar“ je protivoklopna raketa malog dometa, ali velike ubojne moći.

MIROLJUBIV dok ga neko ne napadne, a onda istrajan i žestok u borbi da se odbrani... Baš ovakve osobine, poput istoimenog insekta po kome je dobio ime, poseduje protivoklopni raketni sistem „Bumbar“, čiji bi konačni dizajn stručnjaci Vojno-tehničkog instituta trebalo da završe ove godine.
„Bumbar“ je, naime, jedan od najsloženijih projekata u našoj vojsci. U VTI je započet još 1994. godine, ali je zbog nedostatka novca, njegov razvoj išao relativno sporo. Prema programu realizacije, za opremanje ondašnje Vojske Jugoslavije, bila je predviđena izrada 17.000 ovakvih raketa.
Zahvaljujući, pre svega, velikom entuzijazmu tima stručnjaka koji su svih ovih godina radili na ovom projektu, „bumbar“ bi uskoro trebalo da „uzleti“, nakon završetka dizajniranja i završnih testova Tehničko-opitnog centra, ovo moćno oružje trebalo bi da se i zvanično uvede u naoružanje Vojske Srbije.
Protivoklopni sistem vođene rakete „bumbar“ je protivoklopna raketa malog dometa, ali velike ubojne moći. To je lako prenosivo protivoklopno sredstvo za napadačka i odbrambena dejstva na malim daljinama. Ovo oružje mogu da koriste najniže taktičke jedinice pešadije, u svim borbenim situacijama.
Mogućnost lansiranja i iz zatvorenog prostora, daje „bumbaru“ posebnu moć i ubojitost. Domet od oko 600 metara, uz mogućnost povećavanja do kilometra, što je nekoliko puta više od dometa klasičnih raketa, odlično je prilagođen zoni neposredne protivoklopne odbrane pešadije.
- Borbena autonomija i laka prenosivost, mogućnost dejstva iz zatvorenog prostora, uz visoku efikasnost bojevih glava, čine „bumbara“ pogodnim za antiterorističke operacije, posebno u urbanim uslovima - objašnjava Saša Živković, član tima stručnjaka koji rade na ovom projektu. - Osim toga, kratak minimalni domet, 60 metara, na kome raketa efikasno može da se vodi do cilja, kao i velika verovatnoća pogađanja brzih, relativno malih, ciljeva na kratkim dometima do 200 metara, daju ovom oružju veliku prednost u uličnim borbama.
Do sada je u projekat „bumbar“ uloženo oko 66 miliona dinara, a resorno ministarstvo mu je za ovu godinu izdvojilo devet miliona dinara. Koliko je to malo vidi se u poređenju sa 125 miliona dolara, koliko je Izrael izdvojio za dvanaestogodišnje projektovanje i izradu slične rakete „spajk“.
Prema nekim računicama, izrada jedne rakete tipa „bumbar“, sa lanserom i ostalom pratećom opremom, našu vojsku koštaće oko 25.000 dolara. Rakete ovog i sličnog tipa u svetu se prodaju po ceni i od 100.000 dolara. Poznato je, međutim, da politika igra veliku ulogu u kreiranju pravila na tržištu naoružanja i vojne opreme. Primenjeni koncept omogućava da cena „bumbara“ bude znatno niža od sistema baziranih na upravljanju raketama iste kategorije i dometa u svetu.
- Raketa se do cilja vodi pomoću uređaja za vođenje i lansiranje - kaže Nenad Cakić, nosilac razvoja elektronskih i elektrooptičkih podsistema u VTI. - Prema načinu vođenja, „bumbar“ spada u sisteme druge, ali poseduje i neke osobine protivoklopnih sistema treće generacije. Na raketi postoji potpuno nov blok elektronike i prvi put će raketa ove generacije imati ugrađen računar. To znači da će „bumbar“ imati određeni nivo inteligencije, koji će mu, u budućnosti, omogućiti jednostavnu konverziju u sistem treće generacije koji funkcioniše po principu „lansiraj i zaboravi“. Raketom se upravlja vektorom potiska, a naoružana je tandem-kumulativnom bojevom glavom za uništavanje najsavremenijih tenkova sa aktivno-reaktivnim oklopom.
Većina primenjenih rešenja su tehnološki i funkcionalno vrlo savremena, neka su i potpuno originalana, tako da raketni sistem „bumbar“ predstavlja i značajnu tehnološku legitimaciju vojne industrije Srbije. Razvoj i završetak ovog projekta veoma je bitan za Vojno-tehnički institut i Vojsku Srbije. Ovaj značajan sistem konkurentan je najnovijim stranim rešenjima, a Srbija je „bumbarom“ dokazala da ima znanja i mogućnosti za razvoj sistema protivoklopnih vođenih raketa.
Predviđeno je da „bumbarom“ rukuje jedan vojnik iz dvočlanog protivoklopnog tima. Drugi nosi, u zavisnosti od taktičke situacije, jednu, dve ili tri rezervne rakete. Na ciljevima do borbenih daljina od 300 metara raketa može da se lansira sa ramena, klečeći ili stojeći, a na veće udaljenosti sa oslonca ili postolja. Ima mali demaskirajući efekat, što znači da „bumbar“ strelcu daje mogućnost da prilikom lansiranja, može da sakrije iza zaklona vitalne delove tela i da isturi samo lansirnu cev.


POREĐENjE
U SVETU je poslednjih desetak godina razvijeno, ili je u razvoju, više sistema POVR u klasi kojoj pripada i „bumbar“ - francuski „ERIKS“, švedski BIL-600 metara, američki „predator“, izraelski „spajk“...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Darko

28.11.2010. 22:11

@bivsi postar - Ima zaoku,Bumbar ima tandem kumulativnu glavu.Kada se niz "levak"sjuri kumulativni mlaz,vatrena stihija pali sve pred sobom u kupoli tenka.Neuigrane posade zahvata panika,pokusavaju da gase pozar.U oko 80% slucajeva kod tenkova serije T i njenih derivata dolazi do aktiviranja barutnih punjenja,tada se dogadja jedan grozan prizor,usled eksplozije barutnih punjenja odvaja se kupola od tela tenka,kupola leti po nekoliko matara u vazduh,zamislite kako je troclanoj posadi?

Darko

28.11.2010. 21:59

Za uslove naseg regiona Bumbar je veoma dobro oruzje protivoklopne borbe.Ima skoro savrsen odnos cene i kvaliteta,stoga ce najverovatnije biti zanimljiv nasim tradicionalnim musterijama,Irak,Burma,Libija...Bice tu jos usavrsavanja kroz pojedine serije.Moramo dobro da poradimo na marketingu i lobiranju,tu zaostajemo poprilicno.U svako slucaju bravo za namensku i VTI,samo napred!Kada bi razvili jedan sistem dometa do 6000 metara,bilo bi savrseno...Da se popuni prostor izmedju Bumbara i Alasa.