Sobne biljke opasne po zdravlje

Ž. P.

10. 03. 2018. u 12:33

Difenbahija izaziva crvenilo i svrab na koži, filadendron iritira usnu duplju, dok kućna paprat “troši” kiseonik

Собне биљке опасне по здравље

One oplemenjuju naš prostor, zelenilom nadomešćuju nedostajuće pejzaže, odmaraju oči, mirisima ispunjavaju čula. Zavisno od prostora u kome se živi, mogu biti prave botaničke bašte, ili u saksijama i žardinjerama rasute po celom stanu. Malo koja kuća nema makar neku sobnu biljku kao estetski detalj, dok iskreni zaljubljenici i oskudan prostor podređuju raskošnom biljnom rastinju. Za većinu se zna da uklanjaju štetna zračenja koja oslobađaju kućni aparati, da proizvode kiseonik trošeći ugljen-dioksid, ali se malo pažnje obraća na njihovo loše delovanje na zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Difenbahija, mada veoma omiljena, može da bude i vrlo opasna. Brisanje prašine sa listova može da izazove crvenilo i svrab na koži. Ukoliko se samo deo lista poliže, što je obično svojstveno deci, može da nastane snažan bol usana, a kroz nedelju dana i nemogućnost govora. Ako sok nekim slučajem dospe u oči može da izazove slepilo.

Fikus je takođe česta ukrasna biljka, a malo se zna da lišće sadrži veoma otrovan mlečni sok. Iako postoji čak 800 podvrsta ove biljke, gotovo sve u dodiru sa kožom izazivaju svrab i oticanje. Ukoliko dođe do ovakvih simptoma, obavezno treba posetiti lekara da bi se dobila odgovarajuća terapija protiv upala i alergija.

Kućna paprat je među retkim biljkama koje noću apsorbuju kiseonik, a oslobađaju ugljen-dioksid. Ukoliko se drži u spavaćim sobama, zbog potrošnje kiseonika kod ukućana može da izaziva jutarnje glavobolje. Osim toga, specifičan miris može da dovede i do nesanice. Ne treba ih držati u spavaćim sobama.

Filadendron takođe sadrži biljni sok koji može da iritira kožu i usnu duplju. Ukoliko dospe u usnu duplju može da dovede do otežanog disanja, oticanja grla, ali i do stomačnih problema. Iako su neke opasnije reakcije vrlo retke, preporuka je da se biljka ne drži u kući sa malom decom i kućnim ljubimcima.

Hortenzija je grmolika drvenasta biljka nazubljenih ovalnih listova i raskošnih loptastih cvetova bele, ružičaste i u nijansama crvene boje, koja raste u visinu i do 4,5 metara. Iako su cvetovi izuzetno privlačni, mogu da izazovu bol u stomaku. O ovome treba naročito voditi računa ukoliko ima male dece i kućnih ljubimaca. Česti simptomi su i svrab na koži, povraćanje, slabost i znojenje. Pojedine studije upozoravaju na to da cvet hortenzije može da izazove i napade slične epileptičnim, poremećaj krvnog pritiska, pa čak i komu.

Flamingov cvet je tropska biljka tamnozelenih srcolikih i mesnatih listova i najčešće upečatljivih crvenih cvetova. Ukoliko se pojede bilo koji deo ove biljke može da dođe do peckanja u ustima koje vremenom postaje sve intenzivnije dovodeći do pojave plikova. Oslobođeni otrov iz biljke deluje i na glas, koji može da promukne. U najgorem slučaju može da dođe do izrazito bolnih otoka i opekotina unutar sistema organa za varenje, pa čak i do gušenja.

Kroton je biljka lepa i apsolutno nedodirljiva. Ukoliko joj se priđe bez rukavica istog časa oslobađa otrov sakriven u bezbojnoj mlečnoj tečnosti lišća. Mlečni sok može da izazove iritaciju kože, a ukoliko dospe u krvotok može da dovede i do smrtnog ishoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije