ONIMA koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima, imaju slabu probavu i neredovnu stolicu, ili imaju reumatske bolove travari savetuju majčinu dušicu. Ova majska biljka koristi se i u slučaju poremećaja rada bubrega i bešike.

Majčina dušica preporučuje se i kod grčeva u želucu i u materici, kao i kod menstrualnih bolova. Za tu namenu osušene cvetove i stabljike trebalo bi zagrejati u šerpi na šporetu pa staviti u pamučnu jastučnici i mlako priviti na stomak. Ova obloga može da pomogne i u slučaju oteklina i nagnječenja.

Čaj se priprema tako što se kašičica majčine dušice prelije šoljom ključale vode. Posle pola minuta čaj se procedi i pije što topliji u malim gutljajima. Tokom dana dovoljne su dve šolje ovog čaja.

U narodu se veruje da su mnogoj nervoznoj i nemirnoj deci kupke od majčine dušice vratile zdrav san. Isto važi i za odrasle koji pate od nervoze i depresije.

Kod reumatizma najbolje pomaže tinnktura od majčine dušice. Napunite litarsku flašu cvetovima i prelijte rakijom, jačine od 40 gradi i ostavite na suncu 14 dana. Po potrebi utrljavajte na bolna mesta.

Za umirenje upaljenih bronhija i iskašljavanje napravite sirup. Cvetove i stabljike majčine dušice mokrim rukama stavite u teglu. Ređajte dobro nabijene slojeve biljke i kristal šećera dok ne napunite teglu. Ostavite da stoji na suncu 21 dan. Pri ceđenju šećerom natopljenih cvetova i stabljika mora da se doda malo vode. Dobijeni sirup se zatim kuva na blagoj vatri dok iz njega ne ispari voda.