Bilo je očigledno strašno ubrzanje, nadajmo se da ćemo iz ovoga izvući lekcije: Kako je direktor Bitefa Ivan Medenica PREDVIDEO pre dve godine ovo šta nam se dešava

Vukica STRUGAR

14. 04. 2020. u 10:00

Било је очигледно страшно убрзање, надајмо се да ћемо из овога извући лекције: Како је директор Битефа Иван Меденица ПРЕДВИДЕО пре две године ово шта нам се дешава

Ivan Medenica Foto Z. Jovanović

Pre dve godine stavili smo akcenat na društvenu i političku krizu, razaranje svih vrednosti, desni populizam, neoliberalna ustrojstva širom sveta, jačanje autoritarizma..
KADA je pre dve godine umetnički direktor i selektor Bitefa Ivan Medenica festivalsko izdanje najavio pod sloganom "Svet bez ljudi" (sa plakatom koji je asocirao na čuveni Kjubrikov film "2001: Odseja u svemiru") - izgledalo je kao suviše pesimističan i katastrofičan pogled na globalnu stvarost. Ali u danima koje živimo čini se da je umetnost precizno anticipirala ono što nam je, koliko juče, ličilo na naučnu fantastiku. Danas je svaki čovek u prilici da vidi kako izgleda svet bez ljudi, dovoljno je da pogleda kroz sopstveni prozor...

- Misija Bitefa i avangardne umetnosti i jeste da gleda ispred. Drago mi je što smo naslutili neke stvari, ali bi mi još draže bilo da smo omašili. Zaista je bilo očigledno strašno ubrzanje: kao kad neki čovek ili mašina ne zna gde udara, pa mora da se raspadne. Nema šanse da se to ne dogodi, samo nekad ne želimo da vidimo jer nam je tako lakše - kaže na početku razgovora za naš list Ivan Medenica.

Današnja realnost, ističe naš sagovornik (inače redovni prfesor FDU na Katedri za teoriju i istoriju), dokazuje da je Bitef dobro pratio kuda idu umetnički tokovi i kojim se temama bave svetski umetnici, kao i da se, nažalost, pokazalo da njihova upozorenja nisu bila ni pogrešna ni izlišna.

- Pre dve godine stavili smo akcenat na društvenu i političku krizu, razaranje svih vrednosti, desni populizam, neoliberalna ustrojstva širom sveta, jačanje autoritarizma... Sve ovo utkano je u činjenicu da je naša civilizacija glavnu štetu i nepravdu nanela prirodi. A kad je nanela njoj, nanela je svima nama pojedinačno. I da se iznad svih tih političkih problema koje smo fokusirali, nalazi pitanje ekološke katastrofe. Ne moramo da budemo verujući ljudi, pa ni sujeverni, da sve ovo shvatimo kao reakciju prirode na ono šta smo decenijama s njom radili.

Zanimljivo je da je, uprkos svemu, "zrnce optimizma" donelo sledeće (prošlogodišnje) izdanje Bitefa pod sloganom "Počnimo ljubav iz početka", sugerišući da neke bazične vrednosti moraju ponovo da se prepoznaju:
- I to je neka anticipacija. Mi živimo u društvu i zemlji koja je veoma propatila i napravila neke istorijske greške u poslednjih trideset godina. Zato smo, što je možda i logično, koncentrisani na svoju situaciju. Ali, kad se čovek malo izmakne i posmatra globalne tokove, sve je ovo moglo da se predvidi. Nije to vizionarska stvar, treba samo stvari posmatrati u kontinuitetu, vezivati uzroke i posledice. Umetnici sveta promišljaju stvarnost u kojoj žive, a već duže vreme bilo je očigledno u kom smeru se svet kreće i da više tako ne može. Zato je prošlogodišnji slogan bio vapaj da razmislimo kako da redefinišemo zajednicu, budemo više upućeni jedni na druge, da delimo i sarađujemo, podržavamo se...

Prateći stvari u kontinuitetu, kako kaže naš sagovornik, nije bilo teško osmisliti ni šta bi trebalo da bude u centru pažnje ovogodišnjeg, 54. Bitefa:
- U prethodnom intervjuu koji sam dao za "Večernje novosti" spomenuo sam zelenu boju kao nešto što mogu unapred da otkrijem, a sad javno "priznajem" da ćemo se baviti upravo ekološkim temama i, opet, jednim svetom bez ljudi. Ali ne u smislu da u njemu nema više ljudi, već da nas čeka svet u kome možda čovek i ne treba da bude u centru pažnje, jer takav nas je dovde i doveo. Možemo opstati samo u svetu u kome je uspostavljen bolji balans između svih činilaca prirode, imajući na umu koliko je nužno da čovek malo zakoči, povuče ručnu i potraži uravnteženije mesto usklađeno sa sopstvenim okruženjem.

Umetnički direktor i selektor festivala dodaje da se, inače, koncept nikad ne pravi samo na osnovu praćenja svetskih tendencija i globalnih problema, već i onoga na šta određeni autori i predstave inspirišu:
- Ekološki problemi na kojima će ove godine biti naglasak, i te kako su povezani sa onim o čemu smo govorili pre dve godine, pa i prošle godine kada je akcenat bio na krizi zajednice u najširem smislu: od partnerske do političke. Znači, sebičnost, usmeravanje samo na lične i finansijske interese, nesolidarnost, bogaćenje jednih na štetu drugih, nebriga za planetu zarad profita velikih korporacija, mala moć odlučivanja međunarodnih organizacija - sve je to, i te kako, uticalo na ovo što nam se događa. Nadajmo se, kao što neki govore, da ćemo iz ovoga izvući lekcije i pouke. I graditi jedno solidarnije društvo.

"Zaostavština" Foto "Bitef" / S. Rubio

Zato, festivalski tim već šest meseci sprema 54. Bitef u čijem će središtu uz ekološku katastrofu biti i jedan posthumanistički svet, u kome se ljudski rod i cvilizacija moraju iznova definisati. Jer, sada se svi suočavamo sa iskustvom koje nismo imali. Izvesno je i da posle ovoga sigurno ništa više neće biti isto.
- To je sledeći korak koji nas čeka posle pandemije. Mnogo veći problemi nastaće kad ova pošast prođe, tek tada će nam biti potrebno zajedništvo i solidarnost. Sada imamo urgentni problem, treba spasavati živote bližnjih, onih koji su najslabiji u društvu, kao i naše vlastite. Ipak, pravi izazovi slede. Za sve, pa i za kulturu i umetnost koje će sigurno biti na udaru štednje i neke moguće recesije. Izvesna je velika ekonomska kriza, moguće je da nastanu nova socijala raslojavanja, nova podela na građane prvog, drugog i trećeg reda. A to je nešto na šta civilizacija ne bi smela da pristane. Važnije je nego ikad "da počnemo ljubav iz početka" - zaključuje Medenica.

"Svita br. 3 'Evropa'" Foto "Bitef" / F. Lovino

Tumbanje termina
RANO je još govoriti o gostima 54. Bitefa, jer je karantin otkazao mnoge prolećne i letnje manifestacije. Dolazi do velikog tumbanja datuma i termina. Još nije ništa stoprocentno potvrđeno, pa zbog toga ne mogu da izlazim sa konkretnim podacima. Zasada ostaje septembar kao mesec održavanja festivala. U datim okolnostima, radimo punom parom - kaže Medenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ja da ti kažem

15.04.2020. 07:56

Posle ovoga će svet nastaviti, kao da se ništa nije dogodilo... Ovo je kroz istoriju viđeno mnogo puta...