GOSTOVANjE čuvenog belgijskog umetnika Jana Fabra u Beogradu ovih dana imalo je pozorišni krešendo: na sceni nacionalnog teatra Slobodan Beštić izveo je "Noćnog pisca" (po Fabrovom tekstu i režiji), a njegova monodrama doživela je uzbudljive ovacije, kao nagradu za različite glumačke veštine ovog prvaka kuće. Fabr je sedeo u gledalištu i iz sve snage pljeskao našem glumcu, "diktirajući" svetlom na poklonu. Koliko je bio oduševljen, najbolje potvrđuje ponuda kojoj se ni u najlepšim snovima nije mogao nadati beogradski izvođač:

- Ušao je garderobu posle predstave, zapalio cigaretu, šetao levo-desno. Zatražio je od mene da sam izanaliziram sopstvenu glumu, potom mi dao sugestije. Upozorio me gde sam pao u ritmu, izgubio koncentraciju, a onda rekao: "E, sad da te pitam, da li ja smem da razgovaram sa upravnicom Ivanom Vujić (na iznađenje njegove asistentkinje) da uradimo zajedno četiri solo predstave?" Očigledno je to odlučio tokom izvođenja, kada je video reakcije publike. Čekao je, zapravo, šta ću pred njom da uradim: da se "pogubim" ili da vladam... Koliko je bio zadovoljan, svedoči i ponuda za četiri naslova u sledeće dve godine, kao i poziv na svetsku turneju.

U fabrovoj trupi "Trublejn" iz Antverpena, inače, ima dosta umetnika sa Balkana, ali će Beštić biti prvi Srbin u njihovom "jatu". Reč je ponovo o monodramama, za koje će slavni umetnik posebno napisati tekstove. Iz matične kuće dobio je podršku za povremeno odsustvovanje, pošto će i dalje igrati svoj repertoar u Narodnom pozorištu.

- Dar od Boga su trenuci rada sa Fabrom, "jedan na jedan" u probnoj sali. Imao sam zadovoljstvo da sarađujem sa ovim čovekom, čini mi se da smo se odmah, gotovo iracionalno, prepoznali kao glumac i reditelj. Zato mi je sve, pa i svetska turneja, manje bitna od tog izuzetnog iskustva.