Dr Budimir Aleksić: Država nam je OKRENULA leđa

V. KADIĆ

četvrtak, 27. 02. 2020. u 15:39

Др Будимир Алексић: Држава нам је ОКРЕНУЛА леђа

Budimir Aleksić Foto Institut za srpsku kulturu

Dr Budimir Aleksić o naporima za opstanak Instituta za srpski jezik u Nikšiću. Sprovode nasilnu asimilaciju Srba i podstiču iseljavanje

INSTITUT za srpsku kulturu iz Nikšića je srpska naučna institucija u Crnoj Gori koja se na stručan i kompetentan način bavi istraživanjem, vrednovanjem i prezentovanjem bogatog srpskog, kulturnog i duhovnog nasleđa na tlu današnje Crne Gore. Ali, i susednih oblasti, pre svih Hercegovine, koja je predmet negiranja i osporavanja, s jedne strane, kao i prisvajanja, te pravnog i interpretativnog nasilja, s druge strane.


Ova naučna ustanova ostvarila je saradnju sa svim srpskim univerzitetima u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i sa brojnim institutima u tim državama, tako da su profesori sa tih univerziteta i istraživači prihvatili da budu članovi redakcije časopisa "Srpska baština", da pišu za njega, a učestvovali su i na naučnim skupovima koje su organizovali. U toku je i formiranje biblioteke Instituta, koja je smeštena u prostorijama Srpske kuće u Podgorici.


- Pozdravljamo obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će matična država svih Srba da finansira srpske kulturne, prosvetne i obrazovne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori - kaže, za "Novosti", dr Budimir Aleksić, direktor Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića. - Ne treba posebno objašnjavati koliko je to značajno za opstanak srpskog naroda ovde gde antisrpski režim sprovodi nasilnu asimilaciju Srba, s jedne strane, a s druge strane podstiče njihovo iseljavanje. Iseljavaju se, uglavnom, mladi i školovani ljudi tako da preti realna opasnost da srpski narod u Crnoj Gori, u bliskoj perspektivi, ostane bez svoje kulturne i naučne elite. Istorijski je dokazano da se nacionalna ideja najsigurnije i najtrajnije čuva u kulturnim i naučnim institucijama. Znajući to, mađarska vlada podržava projekte vojvođanskih Mađara u oblasti kulture, nauke i obrazovanja sa tri miliona evra godišnje. Dakle, veoma smo obradovani i ohrabreni obećanjem predsednika Vučića, i smatramo da će obećana pomoć imati dalekosežne posledice po opstanak srpskog naroda u današnjoj Crnoj Gori.


Na pitanje kakav je odnos režima u Podgorici prema ovoj ustanovi, Aleksić kaže da je isti kao i prema svemu što ima srpski predznak.


- Inicijativni odbor za osnivanje Instituta, sastavljen od najistaknutijih naučnih i kulturnih delatnika iz reda srpskog naroda u Crnoj Gori, obratio se Vladi Crne Gore 27. januara 2015. sa inicijativom da Vlada Crne Gore osnuje Institut za srpsku kulturu. U obrazloženju smo naveli da bi to bilo sasvim prirodno i logično jer su Srbi u Crnoj Gori istorijski, autohtoni narod koji ima svoj jezik i svoju kulturu i da je neophodno osnovati adekvatnu naučnu ustanovu koja će se stručno baviti proučavanjem ogromnog srpskog kulturnog nasleđa u ovoj zemlji, u kojoj Srbi čine trećinu stanovništva. Iz Vlade su nam odgovorili da budžetom za 2016. nisu predviđena sredstva za takvu jednu ustanovu. Nakon toga smo još jednom tražili od Vlade Crne Gore podršku i pomoć za rad jedne takve ustanove, ali nam je opet odgovoreno da nema sredstava. Tražili smo prijem i kod ministarke nauke, ali nas ona nije udostojila ni odgovora, ističe Aleksić.Institut, kako dodaje naš sagovornik, egzistira zahvaljujući sponzorstvu Nove srpske demokratije.


Pročitajte još: SANU pod Lovćenom


- Zahvaljujući toj pomoći do sada smo objavili preko 60 naslova, većinom iz oblasti srpske nacionalne istorije, lingvistike i književne prošlosti. Autori knjiga koje je ISK objavio uglavnom su univerzitetski profesori i doktori nauka. Posebna dragocenost izdavačke delatnosti Instituta jeste časopis "Srpska baština", sa međunarodnom redakcijom. Do sada je, u kontinuitetu, izašlo šest svezaka, a svoje radove u tom časopisu publikovalo je preko 40 autora iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, kao i iz inostranstva, uglavnom univerzitetskih profesora i naučnih istraživača u institutima. Tokom protekle četiri godine svog postojanja organizovali smo osam naučnih skupova, iz kojih su proistekli i zbornici, a održan je i veliki broj tribina i predavanja - naglašava Aleksić.


NI CENTA

NEMAMO nikakvu, finansijsku ili bilo kakvu drugu podršku Ministarstva kulture i nauke Crne Gore, naprotiv - imamo opstrukcije takoreći na svakom koraku, što treba posmatrati u sklopu surovog obračuna crnogorskog režima sa srpskim narodom u Crnoj Gori, pa i sa srpskim naučnim i kulturnim delatnicima. Jednostavno, država Crne Gora srpskom narodu ne dopušta razvoj u svom nacionalnom i kulturnom identitetu - kategoričan je Aleksić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije