Brisala je i briše granice među ljudima i državama: Završena komemoracija Nedi Arnerić (FOTO/VIDEO)

Novosti Online/ A. P.

16. 01. 2020. u 11:55

Komemorativni skup održan je u Jugoslovenskoj kinoteci

Брисала је и брише границе међу људима и државама: Завршена комеморација Неди Арнерић (ФОТО/ВИДЕО)

Foto P.Mitić

Komemorativni skup povodom smrti glumice Nede Arnerić održan je u Jugoslovenskoj kinoteci.

Da se poslednji put pozdrave od velike glumice došli su njeni prijatelji i kolege, kao i Nedin brat Predrag Arnerić.

Pročitajte još - “Brakovi bez dece su drugačiji”: Ovako je Neda Arnerić nedavno govorila za “Novosti” o neprežaljenom gubitku voljenog supruga i životnim krizama

Okupljenima se na početku obratio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je rekao: - Neda je ušla mlada u ovu profesiju i ostvarila veliku karijeru.

Direktor Jugoslovenske kinoteke najavio je da će Fest prirediti veliku retrospektivu Nedinog stvaralaštva, a na velikom platnu pušten miks scena iz kultnih Nedinih filmova.

Od Nede se poslednji put oprostio i njen višedecenijski porodični prijatelj Ivica Klemenc.

- Često sam je zvao dobrica, putovali smo zajedno 35,40 godina, nas četvoro. Nedeljka, dogovarali smo se da skijanje ponovimo u martu. Ti više nećeš skijati, a ja ne želim, rekao je Ivica.

Elizabeta Đorevska je tužno primetila da je večeras trebalo da budu na sceni u Beogradskog dramskog pozorišta ali umesto toga govori na njenoj komemoraciji.

- Izgurala si ovu godinu uz veliki trud, učila nove sadržaje, i novi jezik uz sve one koje već znaš. Čekala si 10. januar kada je tvoj voljeni Mile pravio velike žurke za svoj rođendan i tvoje srce više nije izdržalo, rekla je Đorevska.

Nedina mlada koleginica Milica Zarić za glumicu je imala samo reči hvale.

- Najbolja scenska mama. Bila si veliki profesionalac. Bila si mudra, lavica, ortak, krhka a snažna. Volim te Nedo, završila je svoj govor u suzama Milica.

Foto P.Mitić

- Postoji taj neobičan život van repertoara i umesto da razmišljam da li da večeras odem da ih gledam na sceni ja razmišljam ima li dovoljno dostojanstvenih reči kako bi se opisala Neda.

Foto P.Mitić

Svojim intelektom i obrazovanjem može da postoji svakoga ali ona će poželeti da vam se učini naivnijom lakomislenom, da bi vama bilo lakše. Brisala je i briše granice među ljudima i državama. Neda nije naša, ona je potpuno svoja, ali ako pogledate u te oči videćete ceo svet. Ali njene oči bole jer u njima vidite daljinu kojoj se nikada nećete približiti, rekla je Milica Kralj.


Reditelj Lordan Zafranović poslao je telegram iz Praga u kom je poručio: Uvek različita, davala je sebe u svakom kadru. Sa Nedom je otišao još jedan veliki član naše porodice.

Komemoraciji su prisustvovali Srđan Karanović, Ivan Karl, Slobodan Šijan, Milica Zarić, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Radoš Bajić, kao i glumci Branko Cvejić, Feđa Stojanović, Mima Karadžić.

Foto P.Mitić

Nakon komemoracije prikazan je film "Ukleti smo, Irina", reditelja Koleta Angelovskog sa Nedom Arnerić i Velimirom Batom Živojinovićem u glavnim ulogama.

Kremacija je 18. januara, u 16:30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Brat Nede Arnerić


Foto P.Mitić


Foto P.Mitić

Foto P.MitićPratite nas i putem iOS i android aplikacije