Devojčica na filmskoj traci sa 13 godina prvi put stala pred kamere

R.Radosavljević

14. 01. 2020. u 14:30

Diva tužnog pogleda (1): Balet je učila kod Danice Šetine, sa 10 godina počela je da pohađa časove glume u grupi glumca i reditelja Bate Miladinovića

Девојчица на филмској траци са 13 година први пут стала пред камере

“Višnja na Tašmajdanu“ IMDb

PONEKAD mislim da ništa nije slučajno, da postoji nešto gore što upravlja nama, i da to nešto ume da ceni čistotu i poštenje", govorila je Neda Arnerić. Jedna od najvećih diva jugoslovenske i srpske kinematografije napustila je ovaj svet 10. januara, i pridružila se našim velikanima nebeskog glumišta. Za nezaboravnom Višnjom iz filma "Višnja na Tašmajdanu", Delfinom u "Ispravi se, Delfina", Majrom u "Haloa - praznik kurvi", Oljom Miranovskom u antologijskom "Varljivom letu '68", Mladom u remek-delu "Ko to tamo peva"..., tuguje publika svih generacija na prostoru nekadašnje velike Jugoslavije - od Nede se u medijima i na društvenim mrežama svi opraštaju, jer je ona zauvek ostala i naša, i njihova glumica.

Prva dečja zvezda u tadašnjoj domovini, "domaća Širli Templ", čije se odrastanje pred kamerama pratilo od Triglava do Đevđelije, rođena je 15. jula 1953. u Knjaževcu. Nedin otac bio je vojni lekar, pa se porodica selila i menjala adrese u zavisnosti od vojnih komandi. Prvobotno prezime očeve porodice bilo je Arneri, poreklo je vodila sa Korčule (deda joj je bio geodetski inženjer u Rovinju), a najveći uticaj na Nedino odrastanje imala je njena majka, koja je bila domaćica. Neda je u svojim sećanjima često pominjala baka-tetku, Jovanku Hrvaćanin, koja joj je pisala pesme, učila je da bude skromna, da obuzda bujnu maštu, i zahvaljujući njoj ona je još u ranom detinjstvu zavolela umetnost. Balet je učila kod Danice Šetine, sa 10 godina počela je da pohađa časove glume u grupi glumca i reditelja Bate Miladinovića, i odmah je postala član Dečje dramske grupe Radio Beograda.

Tu je srela reditelja Purišu Đorđevića i sa 13 godina prvi put stala pred filmske kamere - igrala je Marklenu u njegovom filmu "San", koji je 1966. osvojio dve Srebrne arene u Puli.

"Od tog filma, sve u mom životu počelo je da se ubrzava i odmotava kao na filmskoj traci - činilo mi se da sam i ja započela jedan san koji je s jedne strane bio neodoljiv, a s druge vrlo zahtevan i ozbiljan, jer je prekidao moje detinjstvo", govorila je Neda.

REDOSLED ODRASTANjA

BIOSKOPSKI hit "Višnja na Tašmajdanu" Stoleta Jankovića iz 1968. lansirao je Nedu kao jugoslovensku tinejdžersku zvezdu i lepoticu - imala je 15 godina, ogroman glumački dar, i pred njom su bila otvorena vrata velike karijere.

"Kad danas razmišljam o tom vremenu, ponekad mi se čini da je možda bilo prerano da tako mlada uđem u svet odraslih, i ne znam da li bih svom detetu dozvolila da u tim godinama počne da se bavi ozbiljnim poslom. Ali, imala sam veliku podršku moje majke, iako mi i danas nedostaje uobičajen redosled u odrastanju, koji je bio zamenjen odlascima na snimanja", govorila je Neda.

(Sutra: Blistava karijera)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije