DUGOGODIŠNjA agonija izdavačke kuće "Prosveta" trebalo bi da bude okončana sporazumom o poslovnoj saradnji sa "Službenim glasnikom", koji je, kako "Novosti" saznaju, u petak odobren u Ministarstvu privrede. Sporazum će biti potpisan tokom sledeće nedelje, a stupiće na snagu u martu sledeće godine. U subotu, inače, "Prosveta" obeležava 75 godina postojanja.

- Pošto nismo u mogućnosti da sami obezbedimo profitabilno poslovanje, za koje nam je potrebno sto miliona dinara, ovo je jedini način da se obezbedi stabilnost firme i nastavak dugogodišnje produkcije - kaže, za "Novosti", dr Branislav Vukasović, direktor "Prosvete". - Ovim ugovorom biće obuhvaćene knjižara "Geca Kon" i magacin u Ulici Vuka Vrčevića, a posebnim aneksom će se urediti pitanje prodavnice u Makenzijevoj, koja je izdata u zakup na pet godina bez saglasnosti Ministarstva privrede. "Glasnik" će preuzeti sedam naših radnika, s tim što će svoje knjige moći da prodaje u našoj knjižari.

Na pitanje da li to znači da će se "Prosveta" utopiti u moćni "Službeni glasnik", Vukasović odgovara:

- "Prosveta" ostaje kao pravno lice do daljeg, dok se ne reši pitanje naših akcija. Naša kuća je akcionarsko društvo, u kojem 80 odsto akcija drži država, a ostalo mali akcionari i privatne firme. Sva svoja izdanja zasada ćemo zadržati, a za dalje ćemo videti. Za 75 godina "Prosveta" je objavila 20.000 naslova, a i dalje poseduje autorska prava za mnoga vredna izdanja koja bi mogla ponovo da budu objavljena u saradnji sa "Glasnikom".

Sporazum obuhvata i sanaciju knjižare "Geca Kon", u koju je prošle godine ušla voda. Adaptacija će koštati oko 200.000 evra, pri čemu je predviđeno da se uradi ulazni deo, onakav kakav je knjižara imala u vreme velikog izdavača Gece Kona.

- Uspeli smo da posle dužeg vremena izmirimo sve obaveze sa 30. novembrom, osim dva sudska spora koja se još vode - kaže Vukasović.


PROČITAJTE JOŠ:
Vukosavljević: Zaštitićemo knjižaru "Geca Kon"


- Istovremeno, isplaćene su i zaostale zarade. U subotu ćemo sedamdesetpetogodišnjicu postojanja obeležiti skromno, kako i priliči našoj situaciji. Biće predstavljeno naše najnovije izdanje, pesnička knjiga "Od Hilandara do Ostroga" Dragana Dragojlovića.Branislav Vukasović,Foto K. Mihajlović

U Čika Ljubinoj 1 "Prosveta" je osnovana 14. decembra 1944. godine. Istog meseca objavljena je prva knjiga "Narod je besmrtan" Vasilija Grosmana. U proleće 1945. izašla su tri velika dela Ive Andrića "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica", a srpski nobelovac je bio prvi predsednik Upravnog odbora "Prosvete".

Sve do početka devedesetih bilo je to najuspešnije izdavačko preduzeće Jugoslavije, sa velikom produkcijom od 365 knjiga godišnje. Mnogobrojne biblioteke "Veliki romani", "Karijatide", "Plejade", "Plava ptica" ostavile su trajan pečat u našoj kulturi.

Podsećajući da je sunovrat kuće počeo 2009, kada je privatizacija izvršena na krajnje sumnjiv način, pri čemu je za kratko vreme rasprodat najveći deo imovine, a godinu dana kasnije to poništeno i vraćeno u okvir države, Vukasović zaključije:

- Kao najstarije i najuspešnije izdavačko preduzeće na Balkanu, nosilac tradicije jednog od najstarijih srpskih izdavača Gece Kone, kao i zbog novih izdavačkih i razvojnih programa, "Prosveta" zaslužuje da opstane. Jer, doprinos "Prosvete" kulturi srpskog naroda, pa tako i evropskoj kulturi je nemerljiv.


VELIKI PISCI

VEĆ prvih dana u "Prosveti" su se okupljali značajni književnici Desanka Maksimović, Gvido Tartalja, Branko Ćopić, Čedomir Minderović, Mira Alečković... Na čelu kuće su se smenjivali Čedomir Minderović, Antonije Isaković, Mirko Miloradović, Vidosav Stevanović, Čedomir Mirković, Milisav Savić... U uredništvu su bili najugledniji pisci: Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Branislav Petrović, Petar Džadžić, Stevan Raičković, Svetlana Velmar Janković, Vuk Krnjević, Milan Komnenić...