Ustanovljeno novo priznanje: Nagrada za scenario Gordan Mihić

R. R.

06. 11. 2019. u 14:41

Установљено ново признање: Награда за сценарио Гордан Михић

Gordan Mihić, ilustracija

Festival autorskog filma od ove godine dodeljivaće priznanje koje nosi ime našeg velikog scenariste
OD ove godine na Festivalu autorskog filma (FAF), kao stalno priznanje, dodeljivaće se nagrada za najbolji scenario koja nosi ime Gordana Mihića (1939-2019), velikana čija su dela obeležila jugoslovensku, srpsku i evropsku kinematografiju.

Mihićev scenaristički opus pripada najznačajnijim periodima domaćeg filma, počev od "crnog talasa", a njegovu izuzetnu karijeru obeležavaju saradnja sa kultnim rediteljima, poput Živojina Pavlovića, Jovana Živanovića, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice..., i nagrade koje je dobijao na svetskim festivalima.

Kako su na konferenciji za novinare istakli Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, Srđan Vučinić, umetnički direktor, Stefan Ivančić, član Saveta i selektor programa "Hrabri Balkan", ustanovljenjem nagrade "Gordan Mihić" FAF odaje počast našem legendarnom scenaristi i čuva sećanje na njega.

PROČITAJTE JOŠ - Gordan Mihić: Srpsku istoriju drže u fioci, a Sulejmana na tv

Ovogodišnje, 25. jubilarno izdanje Festivala autorskog filma odvijaće se od 22. do 30. novembra, a u selekciji za glavnu nagradu, Gran pri "Aleksandar Saša Petrović", takmičiće se 12 ostvarenja domaće i svetske produkcije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije