Nobel za Petera Handkea: Pobedila je književnost

Novosti Online

10. 10. 2019. u 13:13

Prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem. Osećam se i srećno i oduševljenjo, ali i iscrpljeno, poručio je Handke svom prevodiocu Žarku Radakoviću

Нобел за Петера Хандкеа: Победила је књижевност

Peter Handke AP Photo

Dobitnici Nobelove nagrade za književnost su austrijski pisac Peter Handke (2019) i poljska književnica Olga Tokačuk (2018) upravo je objavila Švedska akademija. Nakon što je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem, ove godine su objavljena dva dobitnika.

Pročitajte još - Handke: Zbog NATO bombardovanja osećam gađenje prema ljudskoj vrsti

PETER U PORUCI SVOM PREVODIOCU :POBEDILA JE KNjIŽEVNOST

"Osećam se i srećno i oduševljenjo, ali i iscrpljeno, "kao posle teške i dugotrajne bitke", u kojoj je pobedila književnost" rekao je u kratkoj SMS poruci Peter Handke,dobitnik ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost,svom prijatelju i prevodiocu na srpski jezik Žarku Radakoviću.

Ovu poruku jednog od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske knjizevnosti, pisca stotinak knjiga, romana, pripovesti, drama, poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija; autor više filmova, i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa , dobitnika niza međunarodnih i nagrada koje su mu pripale u Srbiji, jer Petar Hande je veliki prijatelj Srbije,Tanjugu je preneo Radaković u telefonskom razgovoru iz Nemačke.

"Nobelovu nagradu za književnost je više nego zaslužio, sa očitim zakašnjenjem" rekao je Radaković koji je na srpski preveo 25 Handkesovih knjiga i za koga, kako kaže, vesti iz Stokholma deluju nestvarno, kao san. Ali dodaje da je nemoguće ne setiti se danas svih neprijatnosti koje je pisac doživljavao u nastojanju mnogih da politički diskurs upletu u umetnost.

"Nikako ne tvrdim da je umetnost svet "ni na nebu ni na zemlji". Ali ni jedan pisac, a pogotovo ne ovaj, nikada ne može, niti sme, da bude samo funkcioner u određenom ideološkom, političkom ili ekonomskom sistemu.

Veliki pisac je uvek i otpor opštem, utvrđenom, a pogotovo neproverenom mišljenju" kazao je Radaković i dodao je Handke, nezavisno od svih dosadašnjih uplitanja sa strane u procenjivanja njegovog umetničkog opusa, pa i nezavisno od sopstvenog repertoara u svom književnom poslu, nesumnjivo jedan od najvećih pisaca današnjice, ocenio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Simke

10.10.2019. 13:39

Cestitam legendo, ako je iko zasluzi to si ti. Veliki covek i iskrenost i jedina istina sa strane reportera novinara iz 90-tih. Pozdrav

milja

10.10.2019. 16:24

@naranca - "jedna lasta ne čini proleće" ali ga najavljuje! čestitke ne samo piscu već velikom humanisti.

Vuk Vrčević

10.10.2019. 17:15

Ne mogu vjerovati, ako je istina, vraća vjeru u čovječanstvo. Imaće protivnika u Evropi skoro kao u Srbiji.

POSLE IVE ANDRICA JOS JEDAN NOBELOVAC SRPSKI SIMPATIZER I PRIJATELJ

10.10.2019. 18:35

Sta sve nisu poduzimali da mu na zapadu slomiju kicmu, samo zato sto je covek koji brani srbe, i ukazuje na nepravdu koja je necinjena prema srbima, od strane nacisticki nastrojenih krugova sa zapada.