EGIPĆANI SPREMAJU BOGAT PROGRAM ZA SAJAM KNJIGA: Od faraona do ličnih priča

D. B. M.

07. 09. 2019. u 23:46

ЕГИПЋАНИ СПРЕМАЈУ БОГАТ ПРОГРАМ ЗА САЈАМ КЊИГА: Од фараона до личних прича

Mamduh el Damati Foto EPA

Čitaocima će se predstaviti Salva Bakr, Mai Haled i Mamduh el Damati

NA predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjigu, koji se održava tokom poslednje nedelje oktobra, zemlja počasni gost biće Egipat. U Ambasadi Egipta su nam rekli da za posetioce najveće manifestacije pisane reči na Balkanu pripremaju bogat kulturno-umetnički program. A, kako "Novosti" saznaju, dolazak su potvrdile književnice Salva Bakr i Mai Haled, kao i poznati egiptolog Mamduh el Damati, nekadašnji ministar antikviteta u ovoj zemlji.

Salvu Bakr smatraju jednom od najinteresantnijih pisaca mlađe generacije. Ona je zbog političkih tekstova neko vreme provela u zatvoru. Pažnju čitalaca osvojila je već sa prvom zbirkom priča "Zejnat na predsednikovoj sahrani". U međuvremenu je objavila zbirke "Svetilište Atija", "Seljačke pare", "tako divan glas" i "Krađa duše", kao i roman "Zlatna kočija se ne penje na nebo".

Mai Haled se u svojim delima bavi kontroverznim temama za svoje sunarodnike, ali i kreativnim pisanjem. NJen roman "Čarolija tirkiza" govori o dvema ženama, Lejli i njenoj tetki Nunu, slikarki koja pada u komu posle nesreće na moru.

Pročitajte još - Egipćani vole zmaja

Mamduh el Damati je poznat po delima iz oblasti istorije i arheologije. Nekadašnji egipatski ministar za antikvitete učestvovao je u važnim arheološkim otkrićima. Bio je i direktor Egipatskog muzeja, profesor na univerzitetu u Kairu, predsednik međunarodne asocijacije egiptologa, arapske arheološke asocijacije, arapskog dela Ikoma, i dobitnik je mnogih značajnih nagrada.

MAHFUZOVA "DECA"

IZDAVAČKA kuća "Agora" spremila je za Sajam knjiga roman "Deca naše ulice" egipatskog nobelovca Nagiba Mahfuza, a predstaviće i roman "Priče Jusufa Tadrosa", egipatskog autora Adila Ismata, dobitnika Medalje Nagiba Mahfuza za književnost.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije