Don Kihot na život i smrt

V. V. S.

petak, 19. 07. 2019. u 08:55

Дон Кихот на живот и смрт

Foto "Barski ljetopis"

Predstava "Don Kihot" večeras će, u rediteljskom čitanju Andraša Urbana, imati premijerno izvođenje na "Barskom ljetopisu"

PREDSTAVA "Don Kihot" večeras će, u rediteljskom čitanju Andraša Urbana, imati premijerno izvođenje na "Barskom ljetopisu" - rađena je u koprodukciji ovog festivala i podgoričkog Gradskog pozorišta. Po motivima slavnog Servantesovog dela, tekst je napisala Vedrana Božinović.

- Neću da radim folirantsku predstavu. Radim samo jednu, ovu, kao da je poslednja. Svaka je donkihotovsko ludilo. Borba na život i smrt - ističe uoči premijere Andraš Urban. - Nemoćni smo pred zlom. Kompromisni smo. Palićemo i knjige. A na početku smo samo hteli miran život. U biti, borba za ideale postaje samo budalaština iz mladosti. Svi nas ubeđuju da su to samo "vetrenjače", da je pozorište samo ono što oni razumeju, ono što oni umeju da rade.

Pročitajte još - Živi ideali ludog viteza

U podeli su Branka Femić Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović. Autor scenografije je Smiljka Šeparović Radonjić, muziku je napisala Irena Popović, a kostime osmislila Lina Leković.

- Ovo nije samo ženska priča, ali jeste priča koju pričaju žene. One progovaraju o "ženskim pravima". A samo onaj koji neće da sluša, neće shvatiti kako su to uvek i samo prava svakog čoveka. Ako više iko ima snage i volje da se za prava bori. Jer, "ovo je loše vreme za lutajuće vitezove" - kaže Božovićeva.


REPRIZE

NA Barskom ljetopisu "Don Kihot" će biti igran 21. i 22. jula, kao i 10. avgusta. Pred podgoričkom publikom premijerno će biti izveden 20. septembra i od tada će se naći na stalnom repertoaru Gradskog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

posmatrač i svedok

19.07.2019. 22:21

Servantes je mrtav i ne moze da brani svoje delo. Sramota kako se kasape klasici.