KANDIDATI ZA UPRAVNIKA NARODNE BIBLIOTEKE: Ostali Vučković i Blašković

D. Bt. - D. B. M.

18. 05. 2019. u 06:51

КАНДИДАТИ ЗА УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Остали Вучковић и Блашковић

Foto Z. Jovanović

U igri su ostali dosadašnji upravnik Laslo Blašković, pisac, i Milorad Vučković, načelnik u NBS

Na burnoj sednici UO Narodne biblioteke, od pet prijavljenih kandidata na konkursu za izbor novog upravnika, troje je odbijeno zato što navodno ne ispunjavaju uslove. To su Miloš Janković, pisac i doskorašnji predsednik UO NBS, koji se sa te funkcije povukao radi ove kandidature, Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke i Dejan Ristić, istoričar i nekadašnji v. d. upravnika NBS.

U igri su ostali dosadašnji upravnik Laslo Blašković, pisac, i Milorad Vučković, načelnik u NBS. Odluka je doneta većinom glasova UO u kom su Veljko Brborić (predsednik), Dragan Hamović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić.

Pročitajte još - Izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije i direktora Biblioteke grada Beograda

Hamović ističe da je reč o uobičajenom postupku koji još nije okončan i da će u ponedeljak biti detaljno obrazložen ovakav izbor. A, oni koji su odbijeni, imaju prava da se žale.

- Neki članovi UO tumačili su drugačije izborne uslove i potrebnu dokumentaciju - kaže Janković. - Kada budem dobio zaključak o odbijanju moje kandidature, videću koji su razlozi, ali ću u svakom slučaju izjaviti žalbu jer smatram da je došlo do pogrešnog tumačenja konkursnih uslova i dokumentacije koja je trebalo da se priloži. Neshvatljivo je da je odbijena Ristićeva kandidatura.

Ristiću je u petak bio isključen telefon, jer je bio u inostranstvu i nedostupan, a Sofronijević je rekao:

- Svako može forsirati rešenja u okviru postojećih propisa, statuta, pravilnika, koja idu protiv logike, zdravog razuma, a ja bih rekao i interesa NBS. Pravo pitanje u ovom trenutku za mene je zašto se to radi i čiji je to interes, ako ga uopšte ima, a ja ga u ovom trenutku ne vidim.

Pročitajte još - Narodna biblioteka još pod ključem

Po obavljenom razgovoru sa Blaškovićem i Vučkovićem, UO NBS će svoj predlog dostaviti Ministarstvu kulture, koje će svoje mišljenje dostaviti Vladi, a ona će doneti konačnu odluku.

NE ISPUNjAVAJU USLOVE

Konstatovali smo da tri kandidata ne ispunjavaju uslove. Za Ristića je ustanovljeno da nema deset, nego sedam godina rada u kulturi, za Sofronijevića da nema odgovarajuće visoko obrazovanje iz naučne, odnosno stručne oblasti. Na osnovu priložene dokumentacije, nema dokaza da Janković ima četiri godine radnog iskustva na poslovima u rukovođenjima u ustanovama kulture ili nastavno-naučnim ustanovama - kaže Brborić za "Novosti".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije