Jedan od najpoznatijih ruskih vokalnih sastava i ponos grada Moskve, hor Sretenjskog manastira, ovog proleća nastupiće po prvi put za beogradsku publiku 17. maja u Sava centru, najavili su organizatori.


Hor sastavljen od monaha i diplomaca Moskovskog teološkog fakulteta i Akademije, ali i probranih pevača Moskovske akademije za horsku umetnost, Moskovskog konzervatorijuma i Muzičke akademije čuven je po svojoj neponovljivoj muzikalnosti i izvedbi, ali i po jednoj neobičnoj pojedinosti - naime, veoma ih je teško čuti van zidina manastira.


Sa izuzetkom ceremonijalnih nastupa u Kremlju, za visoke delegacije i goste predsednika Ruske federacije, hor veoma retko putuje na gostovanja, isključivo zbog posebnih događaja sa povodom.

PROČITAJTE JOŠ: Hor 66 devojaka, simbol Šapca


Jedinu svetsku turneju održali su 2007. godine, povodom objedinjenja Ruske pravoslavne crkve, kada su bili gosti najčuvenijih scena na planeti - u Londonu, Njujorku, Parizu, Madridu, Berlinu, Tokiju, Pekingu...


Hor Sretenjskog manastira i zvanično je proglašen najboljim crkvenim horom na svetu, a muški hor, uz hor ansambla "Aleksandrov", predstavlja brend ruske horske umetnosti.


Njihov repertoar, osim duhovne muzike, uključuje i odabrane pesme Otadžbinskog rata, ali i najlepše ruske romanse, koje čine osnovu prepoznatljivosti ruske muzike u svetu.


Nastupe hora i kritičari i publika ocenili su kao vrhunski duhovni doživljaj i retku priliku da se iskusi - kako se često navodi - svojevrsna muzička liturgija, odraz uzvišenog, nepobedivog ruskog duha.