Najviše para za Kustendorf

R. RADOSAVLjEVIĆ

sreda, 10. 04. 2019. u 06:15

Највише пара за Кустендорф

"Kustendorf"

Objavljeni rezultati konkursa za sufinansiranje u oblasti savremenog stvaralaštva. Za oko 700 projekata izdvojeno 283,2 miliona dinara

U OBLASTI savremenog stvaralaštva u 2019. godini za ukupno oko 700 projekata iz državne kase izdvojeno je 283,2 miliona dinara, rezultat je većine konkursa za sufinansiranje projekata koji je objavilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Od tog iznosa, najviše para otići će na oblast filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva - 91 projekat dobiće 75,5 miliona dinara, a prvi na ovoj listi je Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji je podržan sa 13 miliona dinara.

Međunarodni filmski festival (FEST), kao i Festival evropskog filma Palić dobiće po devet miliona dinara, Festival autorskog filma pet, a za Festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu odlazi tri milona i 200.000 dinara. Međunarodni festival angažovanog filma "Slobodna zona" može da računa na tri miliona dinara, Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks" na dva miliona i 250.000 , a slede Festival filmskih scenarija u Vrnjačkoj Banji (milion i 500.000 ), Internacionalni festival filmske režije (LIFFE) u Leskovcu (milion i 300.000 ). Po milion i 100.000 dinara očekuje Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih", Kids fest, i Martovski festival. I u 2019. dobro se kotirao Ravno Selo film festival (festival debitantskog i omladinskog filma i filmske muzike), koji će dobiti milion dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Zlatno jaje “Kustendorfa” za "All Inclusive"

U oblasti izdavaštva, na konkurs su pristigle 152 prijave. Najviše novca Ministarstvo kulture je opredelilo za Antologijsku ediciju "Deset vekova srpske književnosti" deseto kolo u 10 knjiga (IC Matica srpska) - 1.200.000 dinara. Nešto manje, po milion dinara dobiće "Službeni glasnik" za ediciju "Književna dela srpskih naučnika u 10 tomova" i izdavačka kuća "Prometej" za 6. kolo edicije "Srbija 1914-1918".

Na konkursu je podržan i projekat Kompanije "Novosti" - nova knjiga Rajka Petrova Noga "Još malo dokumentarnih detalja" (300.000 dinara). Komisija je ocenila da su Nogove pesme i zapisi "vredan izdavački projekat za našu kulturu".

Kada je reč o sufinansiranju književnih manifestacija i nagrada, Ministarstvo je najviše novca (pola miliona dinara) dodelilo organizatorima 86. Vukovog sabora, zatim 56. Međunarodnog susreta pisaca i 44. Međunarodnih beogradskih prevodilačkih susreta. Za sufinansiranje projekata periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture najviše je dobio čačanski časopis "Gradac" - pola miliona dinara. A kada je reč o kulturnoj delatnosti za decu i mlade, Ministarstvo je najviše odvojilo 750.000 dinara za jubilarni, 50. Međunarodni susret dece Evrope - Radost Evrope.

Kusturica i Met Dilon


Najveći iznos za projekte u oblasti likovne umetnosti, dizajna i arhitekture u 2019. godini - 2,5 miliona dinara - Ministarstvo kulture je dodelilo Kulturnom centru Beograda za organizaciju 58. Oktobarskog salona. KC Beograd je na istom konkursu dobio još 2,65 miliona za različite programe i galerijske prostore. Po količini izdvojenog novca, 800.000 dinara, sledi manifestacija Beogradska internacionalna nedelja arhitekture.

Komisija za izbor projekata u oblasti muzičkog stvaralaštva, produkcije i interpretacije muzike, od 408 prispelih podržala je 76 projekata.

Sa tri miliona dinara biće podržan 20. jubilarni Gitar art festival, sa po dva miliona - 14. Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci", 54. Mokranjčevi dani, 53. Gitarijada u Zaječaru, te tri džez festivala: pančevački, beogradski i onaj u Valjevu. Sredstva dobijaju i ciklusi u Kolarčevoj zadužbini: "Kolarac, tvoj svet muzike" (milion i po) i Steinway and sons (milion i 300.000 dinara), te čak tri u organizaciji Centra lepih umetnosti "Gvarnerijus" - 950.000 odobreno je za ciklus od 20 koncerata "FMU i Gvarnerijus nagrađuju", milion dinara za seriju koncerata i majstorskih kurseva violiniste Jovana Kolundžije u osam srpskih gradova, a 900.000 dinara za koncerte pijanistkinje Nade Kolundžije "O svetlosti o nežnosti" u sedam gradova.

Sa otvaranja prošlogodišnjeg Oktobarskog salona


NOVAC ZA FESTIVALE NA KIM

KOSOVO i Metohija međunarodni filmski festival u Gračanici dobiće iz budžeta 900.000 dinara, Festival domaćeg filma u Leposaviću 700, a "Putujući bioskop" u Gračanici 200.000 dinara. Projekat gračaničkog Doma kulture za opremanje bioskopa, nažalost, nije "prošao" na ovom konkursu, jer, kako stoji u obrazloženju Ministarstva kulture, ne odgovora propozicijama konkursa. Komisija je uputila da se Dom kulture javi na Konkurs za predigitalizaciju i digitalizaciju bioskopa, koji će raspisati Filmski centar Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)