PRVA nagrada za najuspešniju novinsku karikaturu - "Zlatni Pjer", na konkursu koji 51. put organizuju "Večernje novosti", pripala je Zoranu Petroviću.

PROČITAJTE JOŠ - "Zlatni pjer" Vlahoviću (FOTO)

Prema odluci žirija, u kom su bili prethodni laureat ovog priznanja Jugoslav Vlahović, Rade Tovladijac, predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije, reditelj Miloš Škundrić i Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" - "Srebrni Pjer" pripao je veteranu naše karikature Muhamedu Đerleku, a "Bronzani Pjer" Dušanu Smiljaniću.

Nagradu za najbolju portret-karikaturu, koja od prošle godine nosi ime legendarnog karikaturiste i aforističara Ranka Guzine, osvojio je Hadži Dejan Nikolić. Njegov osoben portret legendarnog Orsona Velsa ostavio je snažan utisak na sve članove žirija. Najbolji mladi karikaturista je Miodrag Pavićević (1996), polaznik škole Dečjeg kulturnog centra.

Na konkurs "Pjer 2018" pristigla su 364 rada 88 autora, dok su mlade nade karikature, njih 25, poslale 38 radova. U oštroj konkurenciji užu selekciju prošle su 124 karikature, i sve one biće izložene na postavci planiranoj u decembru, a naći će se i u pratećem katalogu.

Konkurencija za nagradu "Pjer", osim toga što predstavlja šarolik kolaž naših životnih nedaća i usuda, ujedno je i presek najboljeg što trenutno nudi srpska karikatura, koja je odavno stekla visoku reputaciju u svetu.

- Bio sam u mnogo žirija širom sveta i ne pamtim da smo se ovako brzo složili, što svedoči da su se "prepoznali" najbolji - objašnjava, za "Novosti", prošlogodišnji laureat "Zlatnog Pjera" Jugoslav Vlahović, koji je ovo najveće priznanje za karikaturu dobio i četiri decenije ranije, 1977. godine.

"Srebrni Pjer" pripao je veteranu naše karikature Muhamedu Đerleku

Prema njegovim rečima, najvažnije je da je sačuvan duh Pjera Križanića - politička satira i refleksije na važne događaje.

- Kod portretne karikature dopada mi se taj crno-beli pristup, koji pokazuje veštinu klasičnog crteža, olovkom, u eri dominacije digitalnih medija. Naši autori su ostali u nekoj klasici, baš su pravi "Pjerovi đaci", što je za svaku pohvalu. Time ovaj konkurs dobija karakter fine kombinacije novog i starog - uveren je Vlahović.

- Veliki sto pun velikih karikatura - prokomentarisao je Rade Tovladijac, predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije, "ponudu" na ovogodišnjem "Pjeru".

- Zadovoljan sam kvalitetom, posebno portreta. Mislim da smo, bez velikih dilema, odabrali pobednike u svim kategorijama.

"Bronzani Pjer" pripao je Dušanu Smiljaniću

Favorite su, dodaje i Tovladijac, složno izdvojili.

- Kao i uvek, dominiraju teme koje su i najaktuelnije - Evropa, mi, Kosovo, dileme gde ćemo i kako ćemo, ali karikature, na neki način, i jesu dileme. A naše najveće dileme su se preslikale na ove radove.

Miodrag Pavićević, najbolji mladi karikaturista

I drugi član žirija, reditelj Miloš Škundrić, primećuje da je dominantna tema bila Evropska unija.

- To je, izgleda, ono što nas najviše muči - kaže Škundrić, za naš list. - Na nekoliko mesta se poklopilo da i tema bude aktuelna, zanimljiva, a i da rad, grafički i idejno, bude na visokom nivou. Možemo biti zadovoljni ovim što smo videli.

Hadži Dejan Nikolić, priznanje "Ranko Guzina" za portret "Orson Vels"

PORTRETI GLUMAČKIH VELIKANA

IZBOR za najbolju portret-karikaturu lako je ujedinio žiri.

- Portret Orsona Velsa je odmah svima zapao za oko i, nema šta, zasluženo pobedio. Meni, kao čoveku iz filmskog sveta, neobično je drago što sam video čak dva portreta Pavla Vuisića i Nebojše Glogovca - priznaje Škundrić.

Jugoslav Vlahović, Miloš Škundrić, Milorad Vučelić i Rade Tovladijac, Foto N. Fifić